Τελευταία Νέα
Gun Room

Το COLT Cobra είναι ένα μικρό περίστροφο με μεγάλη ιστορία

tags :
Το COLT Cobra είναι ένα μικρό περίστροφο με μεγάλη ιστορία
Στο μοντέλο Night Cobra, η ακίδα περιέχει τρίτιο που φωσφορίζει στο σκοτάδι
Από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, η Colt’s Manufacturing έχει ξεκινήσει την μια διαδικασία επαναφοράς των ιστορικών μοντέλων της.
Οι σύγχρονοι συνδέουν την εταιρεία με το Μ16 ή το Μ1911, αγνοώντας ότι ήταν οι εφευρέτες του περιστρόφου με μια πλούσια κληρονομιά που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την “αντίπαλη” Smith&Wesson.
colt1.JPG
Αλουμινένιο θαύμα

To 1950 παρουσίασε ένα πρωτοποριακό όπλο απόκρυψης για χρήση από οπλοφόρους. Βασισμένο στο μοντέλο Detective Special, αντικατέστησε τον ατσάλινο σκελετό του προκατόχου του με αλουμίνιο.
Ζύγιζε μόλις 425 γραμμάρια με κάνη 5 εκατοστών. Σε σχέση με το αντίστοιχο Chief’s Special της Smith ήταν ελάχιστο πλατύτερο, αλλά το βυκίο χωρούσε 6 φυσίγγια αντί των 5.
Το συνολικό μέγεθος του ήταν αρκετά μικρό ώστε να χωρά σε μια τσέπη, αλλά η λαβή επέτρεπε καλύτερο κράτημα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα ήταν ο μηχανισμός της σκανδάλης με ελατήρια τύπου “V”. Απέδιδαν μια καλύτερη αίσθηση και χαμηλότερο βάρος έλξης, τόσο στη διαμόρφωση διπλής όσο και μονής ενέργειας.
Κατασκεάζονταν σε διαμέτρηματα.38 Special, .22 Long Rifle, .32 και .38 Colt NP. Από αυτά το ίσχυρότερο και επικρατέστερο ήταν το πρώτο. Σύντομα άρχισε να υιοθετείται από αστυνομικές υπηρεσίες που αναζητούσαν ελαφρά και ισχυρά περίστροφα για να αναβαθμίσουν τον οπλισμό τους. Έμεινε σε παραγωγή μέχρι το 1981, οπότε αποφασίστηκε ότι οι εργατώρες που απαιτούσε το καθιστούσαν ασύμφορο. Στο μεσοδιάστημα είχαν γίνει αρκετές αναβαθμίσεις στο περίστροφο, ώστε να διακρίνονται δύο ξεχωριστές γενιές.
colt2.JPG
Εξελικτικές διαφορές

Η πρώτη που παραγόταν μεταξύ 1950 και 1971 έδωσε τη θέση της στο βελτιωμένο “δεύτερο μοντέλο”. Ξεχωρίζει από το βαρύτερο προφίλ κάνης που σχηματίζει ένα κάλυμμα γύρω από τη ράβδο του εξωστήρα.
Οι στάνταρ λαβές είναι ξύλινες και στις δύο περιπτώσεις, προσανατολισμένες προς την ευκολία απόκρυψης.
Τα σκοπευτικά περιλαμβάνουν μία στρογγυλή ακίδα στο παλαιότερο μοντέλο, η οποία αντικαταστάθηκε από μια “ράμπα” στα όπλα που κατασκευάστηκαν στο διάστημα 1972-1981. Το πίσω σκόπευτρο είναι ένα “κανάλι” φρεζαρισμένο στην κορυφή του σκελετού που βεβαίως δε δέχεται ρυθμίσεις. Ο σκελετός και η λειτουργία παρέμειναν ουσιαστικά ίδιες σε όλα τα μοντέλα.
Μία παραλλαγή με το όνομα “Air Crewman” χορηγούνταν ως όπλο αυτοπροστασίας στους πιλότους της αμερικανικής αεροπορίας στη δεκαετία του 1970. Ξεχωρίζει από το θαμπό, γκρίζο φινίρισμα σε αντίθεση με τα πολιτικά μοντέλα που φέρουν στιλπνλή βαφή μαύρης απόχρωσης.
colt3.JPG
Επανεκκίνηση

Το 2017 η αναγεννημένη Colt ανακοίνωσε την επαναφορά των κλασσικών περιστρόφων και την αρχή έκανε το Cobra .38. Όμως υπήρχε μια μεγάλη διαφορά. Το “τρίτο μοντέλο” αν και διατηρεί το όνομα, κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι αντί αλουμινίου.
Με αυστηρά τεχνικούς όρους θα έπρεπε να ονομάζεται “Detective Special”! Αλλά φαίνεται ότι το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας από το Κοννέκτικατ σχεδίαζε να αναστήσει όλη τη σειρά των “Φιδιών” (όπως αναφέρονται τα περίστροφα της) και το όνομα “Cobra” ταίριαζε καλύτερα στο πλάνο.
Προσφέρεται σε τέσσερις εκδόσεις που μοιράζονται τον ίδιο σκελετό και την γενική εξωτερική διαμόρφωση των όπλων της δεκαετίας του 1980 με τον περίκλειστο εξωστήρα. Οι διαστάσεις σκελετού είναι αρκετά όμοιες ώστε πολλές λαβές από τα παλιά μοντέλα ταιριάζουν.
Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές. Ο ατσάλινος σκελετός αυξάνει το βάρος στα 710 γραμμάρια, θυσιάζοντας την ικανότητα εύκολης μεταφοράς σε μια τσέπη. Στον αντίποδα, αντέχει τις ενισχυμένες γομώσεις .38 Special +P που παράγουν μεγαλύτερη ισχύ. Το βάρος μετριάζει και την ανάκρουση, συνεισφέροντας σε βελτιωμένη ευστοχία. Ο υποφυλακτήρας είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το παρελθόν και το σχήμα της σκανδάλης άλλαξε για ευκολότερο χειρισμό σε “διπλή ενέργεια”.
Η σκοπευτική ακίδα είναι ένα μεγάλο άλμα στην ευχρηστία. Αποτελείται από μια οπτική ίνα που προστατεύεται εντός μεταλλικού σασί. Ενισχύει το φως από το περιβάλλον και ελκύει τα μάτια του χρήστη για γρηγορότερη σκόπευση.
Στο μοντέλο Night Cobra, η ακίδα περιέχει τρίτιο που φωσφορίζει στο σκοτάδι.
Εσωτερικά ο μηχανισμός είναι επανασχεδιασμένος με χαμηλότερες ανοχές σε σχέση με τις παλιότερες γενιές. Χρησιμοποιεί ένα μίγμα από χυτά και τορναρισμένα απάρτια που είναι ευκολότερο να συναρμολογηθούν με λιγότερες εργατώρες. Έτσι μειώνεται το κόστος οπλουργικής εργασίας. Αυτό που παραμένει είναι τα ελατήρια “V” του μηχανισμού.
Το βυκίο κινείται δεξιόστροφα και όπως πάντα συμβαίνει με τα Colt, ανοίγει με την έλξη προς τα πίσω ενός μοχλού που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κορμού. Είναι η αντίθετη φορά από εκείνου της Smith και πολλοί χρήστες αισθάνονται ότι είναι μια πιο φυσική κίνηση κατά την επαναγέμιση.

Ένα ξεχωριστό “φίδι”

Το διασημότερο Cobra είναι αυτό που φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία του άρθρου. Το κάλυμμα γύρω από τη σφύρα επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά χωρίς θήκη.
Το χρησιμοποίησε ο Jack Ruby (Τζακ Ρούμπι), ιδιοκτήτης στρπτιζάδικου στο Τέξας, για να σκοτώσει εν ψυχρώ τον Harvey Lee Oswald (Χάρβυ Λη Όσβαλντ) εντός του ασυνομικού μεγάρου του Ντάλας. Ο τελευταίος
υποτίθεται πως δύο μέρες νωρίτερα, στις 22 Νοεμβρίου 1963, είχε εκτελέσει τον πρόεδρο τον ΗΠΑ John F. Kennedy. Οι σφαίρες του Ruby σταμάτησαν τη διαδικασία έρευνας και δίκης, αφήνοντας στο σκοτάδι τη σπουδαιότερη πολιτική δολοφονία στην ιστορία του 20ου αιώνα.
colt4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης