Τελευταία Νέα
Gun Room

Περίστροφο .22LR Smith & Wesson 617, ένα «Αριστούργημα» 70 ετών

Περίστροφο .22LR Smith & Wesson 617, ένα «Αριστούργημα» 70 ετών
Υπάρχει νόημα σε ένα περίστροφο μικρού διαμετρήματος φτιαγμένο για σκοποβολή
Μέχρι και το 1980 τα αγωνίσματα σταθερού στόχου γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά με χρήση περιστρόφων. Τα πιστόλια θεωρούνταν χαμηλότερης ποιότητας και ακρίβειας όπλα, προορισμένα για στρατιώτες ή οπλοφόρους Όπως και σήμερα υπήρχαν δύο κατηγορίες αγώνων περιφερειακής πυροδότησης (διαμέτρημα .22) και κεντρικής. Στη δεύτερη πρωταγωνιστούσαν τα φυσίγγια .32 SW Long ή τα .38 SW Special.
Οι σκοπευτές αξιώσεων προσπαθούσαν να ρίχνουν και στα δύο αγωνίσματα με -κατά το δυνατόν – όμοια όπλα που να έχουν ίδιο βάρος, λαβή και έλξη σκανδάλης. Όλες οι βολές γίνονταν από θέση μονής ενέργειας, με τη σφύρα υψωμένη.
Από το 1947 μέχρι το 1992 περίπου, η Smith & Wesson κατασκεύαζε τρία όμοια όπλα για το σκοπό αυτό.
Βασίζονταν στο μεσαίου μεγέθους σκελετό “Κ”. Ονομάζονταν Κ-22, Κ-32 και Κ-38 Target Masterpiece (Σκοπευτικό Αριστούργημα), υποδηλώνοντας τα αντίστοιχα διαμετρήματα.
g2_46.JPG
617 τι κρύβει το όνομα;

Από τα παραπάνω, το Κ-22 ήταν το μακροβιώτερο.
Όταν η Smith άρχισε να δίνει αριθμούς στα μοντέλα της, έγινε το Μοντέλο 17.
Παραδοσιακά φτιάχνονταν από ανθρακούχο ατσάλι. Στη δεκαετία του 1980 άρχισαν να χρησιμοποιούν ανοξείδωτο χάλυβα ως υλικό, προσθέτοντας το πρόθεμα “6” μπροστά από τον αριθμό του μοντέλου. Το “617” είναι ένα 17
φτιαγμένο από ανοξείδωτο αντί ανθρακούχο χάλυβα.
Είναι ένα σκοπευτικό όπλο που ενσωματώνει τις καλύτερες λύσεις από τη “χρυσή εποχή” της αμερικανικής οπλοβιομηχανίας, όταν αυτά φτιάχνονταν από ειδικευμένους τεχνίτες με πολύ χειρονακτική δουλειά και αμέριστη προσοχή. Αντικατοπτρίζει μια πορεία που άφησε ως παρακαταθήκη το καλύτερο περίστροφο περιφερειακής πυροδότησης που κατασκευάστηκε ποτέ.
g3_40.JPG
Μηχανική συγκρότηση

Ξεκινώντας με ένα σκελετό σχεδιασμένο αρχικά για διαμέτρημα .38 Special, οι οπλουργοί συναρμολογούσαν και ταίριαζαν “στο χέρι” το μηχανισμό της σκανδάλης. Συγχρόνιζαν το βυκίο ώστε να υπάρχει
ελάχιστη ανοχή και απόκλιση με την κάνη. Τοποθετούσαν μικρομετρικά στόχαστρα για ευκρίνεια και εύκολη ρύθμιση με τις διαφορετικές γομώσεις. Το μήκος της κάνης είναι 4 ή 6 ίντσες (10,2 ή 16cm ).
Από το 1989 και ένθεν, το όπλο απέκτησε ένα προφυλακτήρα γύρω από τη ράβδο του εξωστήρα. Εκείνος προεκτείνεται μέχρι το στόμιο της κάνης.
Η τροποποίηση αυτή πρόσθεσε βάρος και άλλαξε την αισθητική του όπλου, ώστε να ομοιάζει με τα μοντέλα “686” διαμετρήματος .357 Magnum. Η ιδέα ήταν πως τα 617 και 686 θα αλληλοσυμπληρώνονταν, όπως γινόταν με τα Κ-22 και Κ-14 σαράντα χρόνια νωρίτερα.
Το σκοπευτικό “εικοσιδυάρι” έφτασε να ζυγίζει ως και 1.250 γραμμάρια. Με τοσο βάρος ζυγισμένο στο εμπρός μέρος, το όπλο είναι εξαιρετικά σταθερό στη βολή και παρουσιάζει μηδαμινή ανάκρουση.
Η σκανδάλη λειτουργεί όπως και σε όλα τα σύγχρονα περίστροφα Smith & Wesson σε διπλή ή μονή ενέργεια. Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται μια συνεχής έλξη με πίεση 4,5 ως 5 κιλών και στη δεύτερη μόλις 1,5 με2 κιλών.
Συνήθως τα 617 έρχονται από το εργοστάσιο με λαβές Hogue με εσοχέςγια τα δάκτυλα, αλλά υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες επιλογές που θα καλύψουν κάθε επιθυμία.
g4_33.JPG
Η εξέλιξη δεν είναι πάντα θεμιτή

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Smith προχώρησε σε μια σειρά από σχεδιαστικές αλλαγές σε όλα της τα περίστροφα.
Μερικές είχαν να κάνουν με την τοποθέτηση μηχανισμών αδρανοποίησης της σκανδάλης, ώστε να εξευμενιστεί το “αντι-οπλικό κίνημα” που προωθούσε η
κυβέρνηση Κλίντον. Άλλες σκόπευαν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Έτσι τα 617 απέκτησαν μία κλειδαριά πάνω από το μοχλό ανοίγματος, σφύρα και σκανδάλη από χυτό μέταλλο (αντί σφυρήλατου) και πλαστικές λαβές αντί ξύλινων. Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκαν ώστε να δέχονται βάση για διόπτρες στο σκελετό και απέκτησαν νέα βυκία που χωρούν 10 φυσίγγια. Σε αυτή τη νεώτερη μορφή διατίθενται ακόμη.
Δε διαθέτουν την αίγλη του παρελθόντος, αλλά αποτελούν “τίμια” περίστροφα για ψυχαγωγία και εκπαίδευση.
Για μικρό χρονικό διάστημα η Smith προωθούσε μια έκδοση με βυκίο 10 φυσιγγίων από αλουμίνιο και τη βραχύτερη κάνη των 10,2cm στην αγορά κατασκηνωτών, αλλά δεν παράγεται πλέον.
Οι συλλέκτες θεωρούν ότι τα νεώτερα περίστροφα είναι υποδεέστερα των παλιών, τουλάχιστον όσον αφορά την ποιότητα έλξης της σκανδάλης και το συνολικό φινίρισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης