Τελευταία Νέα
Gun Room

Το σκόπευτρο λέιζερ - AMT Hardballer Longslide .45 ACP

Το σκόπευτρο λέιζερ - AMT Hardballer Longslide .45 ACP
“Το μακρύκανο σαρανταπεντάρι με το στόχαστρο Laser”
Η ατάκα ακούγεται με βαριά, αυστριακή προφορά.
Ο ρομποτικός εκτελεστής με τη μορφή του Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ζητά από τον πωλητή πίσω από τον πάγκο του (φανταστικού) οπλοπωλείου “Alamo Sport Shop” να του δείξει το παράξενο και μοναδικό πιστόλι.
Η φονική, ανθρωπόμορφη μηχανή ύψους 1,9 μέτρων και βάρους 300 κιλών το εξετάζει με προσοχή. Ακόμη και στα χέρια του θεόρατου Τ800, το πιστόλι είναι εντυπωσιακό.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο TERMINATOR ξαναβγαίνει στους δρόμους του Λος Άντζελες.
Έχοντας μαζί του ένα μικρό οπλοστάσιο, αναζητά τη νεαρή Σάρα Κόννορ, μητέρα του μελλοντικού αρχηγού της ανθρώπινης Αντίστασης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη του 21ου αιώνα το έχει στείλει πίσω στο 1984, για να την εξουδετερώσει πριν τη γέννηση του.

Το μοναδικό “Longslide”

Πίσω στον πραγματικό κόσμο, στο κοντινό Irwindale (Ίρβιντέηλ) της Καλιφόρνια δύο συνέταιροι είχαν ξεκινήσει το 1977 την ΑΜΤ (Arcadia Machine Tools). Όνειρο τους ήταν η δημιουργία ισχυρών ημιαυτόματων πιστολιών.
Ξεκίνησαν να φτιάχνουν εξελιγμένα αντίγραφα του Colt 1911, με υλικό το ανοξείδωτο ατσάλι. Το ονόμασαν “Hardballer”. Σήμερα αυτό είναι μια διαδομένη πρακτική, αλλά πριν πέντε δεκαετίες δεν είχε ξαναγίνει.
Σπρώχνοντας τα όρια του φακέλου ακόμη περισσότερο παρουσίασαν ένα κυνηγετικό μοντέλο σε διαμέτρημα .45ACP, με επιμηκυμένο κλείστρο και κάνη 7 ιντσών (17,8cm). To ονόμασαν απλά Longslide (: μακρύ κλείστρο).
Ήταν μακρύτερο από τα “κανονικά” 1911 Hardballer κατά 5 περίπου εκατοστά και ζύγιζε 1.400 γραμμάρια, χωρίς τα οκτώ φυσίγγια που δεχόταν.
Η κάνη έδινε μια μικρή αύξηση στην ταχύτητα εξόδου της βολίδας -κατά 30 περίπου m/sec. Ακόμη σημαντικότερο ήταν πως έδινε καλύτερη σκοπευτική γραμμή και μείωνε την ανάκρουση. Το μοναδικό προφίλ και το υλικό κατασκευής τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού και σύντομα το AMT Longslide έγινε διάσημο.
2_170.jpg
Το πρώτο σκόπευτρο λέηζερ

Δύο χρόνια αργότερα στην κοντινή Fountain Valley, επιστήμονες (ένας μηχανολόγος και δύο δόκτορες φυσικής) ίδρυαν την Laser Products Corporation, η οποία έμελλε να εξελιχθεί στη σημερινή SUREFIRE. Είχαν εφεύρει το πρώτο φορητό καταδείκτη λέηζερ. Τοποθετώντας τον σε ένα τουφέκι, ο σκοπευτής έβλεπε που ακριβώς θα χτυπούσαν οι βολίδες του σε δεδομένη απόσταση.
Η εταιρεία θα άγγιζε την επιτυχία, όταν η διάσημη ομάδα SWAT του Λος Άντζελες θα αγόραζε τις συσκευές για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984. Οι ιδιοκτήτες της LPC προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν την επιτυχία του πρώτης αυτής συσκευής λέηζερ. Ο Ed Reynolds (ένας από τους ιδρυτές) εφηύρε το LPC Model-7, ένα λέηζερ ηλίου-νέου που εξέπεμπε μια ορατή ακτίνα.
Το πρωτότυπο τοποθετήθηκε σε ένα περίστροφο Colt Trooper .357. Η μπαταρία στεγάζονταν σε μία τροποποιημένη λαβή που κατασκέυασε ο (επίσης Καλιφορνέζος) Frank Pachmayr. Επέτρεπε την κατεύθυνση των βολών χωρίς τη χρήση των στόχαστρων. Μια καινούργια σελίδα είχε ανοίξει.
3_154.jpg
Στο “στόχαστρο” του Τζέημς Κάμερον

Ενώ αυτά συνέβαιναν στην οπλοβιομηχανία, στην ίδια πόλη το Χόλυγουντ ετοίμαζε την παραγωγή ενός σκοτεινού θρίλερ για το ζοφερό μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον ήθελε τον Εξολοθρευτή οπλισμένο με κάτι φουτουριστικό.
´Οταν έμαθε από τις ειδήσεις για τα λέηζερ της αστυνομίας, θέλησε να τα ενσωματώσει στην ταινία.
Έτσι άθελα του ένωσε τις τύχες των δύο αντικειμένων, του πιστολιού Longslide και του LPC Model 7.
Δημιούργησε την εμβληματική πλέον σκηνή, όπου το ρομπότ ευθυγραμμίζει την κόκκινη ακτίνα στο μέτωπο της Σάρα Κόννορ (η ηθοποιός και σύζυγος του Λίντα Χάμιλτον). Η ακτίνα που φαίνεται είναι αληθινή και παράγεται από το 10.000 Volt πρωτότυπο του Reynolds.

Κινηματογραφική μαγεία

Ο εφευρέτης θυμάται ότι η παραγωγή του έφερε το ασυνήθιστο πιστόλι και στο εργαστήριο του κατασκεύασε μια χειροποίητη βάση που προσαρμοζόταν στη λαβή του.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε τρόπος ο Σβαρτζενέγκερ να ενεργοποιεί την ακτίνα από το όπλο και η μπαταρία που απαιτούνταν ήταν πολύ μεγάλη. Οπότε, δύο καλώδια που έφευγαν από τη συσκευή, διέτρεχαν το δεξί χέρι του κρυμμένα κάτω από το τζάκετ που φορούσε.
Το ένα κατέληγε σε ένα διακόπτη στην αριστερή παλάμη. Πιέζοντας τον, το λέηζερ λειτουργούσε.
Η μπαταρία κρυβόταν σε μία τσέπη.
Εκτός από το λειτουργικό κομμάτι, έφτιαξε και ένα ομοίωμα, που χρησιμοποιήθηκε για στατικές σκηνές.
Μετά το τέλος των γυρισμάτων, το σαρανταπεντάρι έμεινε στο στούντιο.
Η παραγωγή όμως επέστρεψε τα δύο λέηζερ στον Ed Reynolds, ο οποίος τoποθέτησε το ομοίωμα σε ένα δικό του Ηardballer. Σήμερα αποτελούν ένα ανεκτίμητο κειμήλιο από τις πρώτες ημέρες της πολύ επιτυχημένης SUREFIRE και ένα κάλτ αντικείμενο για τους οπαδούς της επιστημονικής φαντασίας.
4_137.jpg
Το τέλος της ΑMT

Η τύχη της Αrcadia Μachine Τools δεν ήταν το ίδιο ευνοϊκή.
Το ανοξείδωτο κράμα που χρησιμοποιούσαν για τους σκελετούς και τα κλείστρα ήταν υπερβολικά σκληρό. Οι μεταξύ τους επιφάνειες επαφής τρίβονταν, “λιμάροντας” ουσιαστικά η μία την άλλη. Αυτό οδηγούσε σε ανεπανόρθωτες ζημιές. Όταν το ανακάλυψαν, άρχισαν να παράγουν κλείστρα από ελαστικότερο ατσάλι.
Όμως η φήμη τους είχε ήδη τρωθεί ανεπανόρθωτα. Η εταιρεία χρεωκόπησε δύο φορές και ανασυστάθηκε άλλες τόσες, πριν τελικά κλείσει τις πόρτες της για πάντα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα ελάχιστα αυθεντικά Longslide που επιζούν, σήμερα αντιμετωπίζονται ως μουσειακά αντικείμενα.
Όμως η εμφάνιση του στον ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗ, ήταν αρκετή για να της εξασφαλίσει υστεροφημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης