Τελευταία Νέα
Gun Room

Αραβίδα SAIGA-9: από το στρατώνα στο σκοπευτήριο

Αραβίδα SAIGA-9: από το στρατώνα στο σκοπευτήριο
Tο Saiga-9 διαπρέπει στους μοντέρνους αγωνιστικούς στίβους
Τα όπλα δεν έχουν προθέσεις ή χαρακτήρα.
Είναι απλώς εργαλεία της ανθρώπινης βούλησης.
Τρανό παράδειγμα το Saiga-9.
Έλκοντας την καταγωγή του από το διαβόητο Kalashnikov ΑΚ-47, διαπρέπει στους μοντέρνους αγωνιστικούς στίβους.

“Αριστοκρατική γενεαλογία”

Δε μπορεί κανείς να μιλήσει για το Saiga-9 χωρίς να αναφερθεί στον άμεσο πρόγονο του PP-19 Bizon.
Στα μέσα της δεκαετίας το 1990, οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας (MVD) αναζητούσαν ένα όπλο για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Μέχρι τότε στηρίζονταν στο βραχύκανο AKS-74U. Όμως η χρήση ενός φυσιγγίου μεγάλης ισχύος όπως το 5,45Χ39mm παρουσίαζε σοβαρά μειονεκτήματα.
Η αυξημένη ανάκρουση, λάμψη και θόρυβος αποσυντόνιζαν τους χειριστές σε κλειστούς χώρους. Επιπρόσθετα υπήρχε αυξημένος κίνδυνος παράπλευρων τραυματισμών λόγω υπερδιάτρησης.
Οι μονάδες κρούσης ODON ζήτησαν ένα όπλο στο τότε στάνταρ διαμέτρημα πιστολιού 9Χ18mm Makarov, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Απαίτησαν την ικανότητα χρήσης σιγαστήρα και οπτικών στόχαστρων όπως το COBRA, τα οποία τότε άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο.
Τη σχεδίαση ανέλαβαν δύο εξέχοντες μηχανικοί του εργοστασίου Izmash:
Οι Βίκτωρ Καλάσνικωφ και Αλεξέι Ντραγκούνωφ - γιοί αντίστοιχα των διάσημων Μιχαήλ Καλάσνικωφ (ΑΚ-47, RPK) και Ευγκένυ Ντραγκούνωφ (SVD, PP-71). Διατηρώντας 60% κοινά απάρτια με το AKSU, δημιούργησαν ένα συμπαγές υποπολυβόλο κατάλληλο για χρήση εντός κτηρίων.
Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν ένας κυλινδρικός γεμιστήρας χωρητικότητας 62 φυσιγγίων. Στερεωμένος κάτω από την κάνη έδινε μικρό προφίλ για εύκολη απόκρυψη κάτω από πολιτικά ρούχα και μεγάλη αναχορηγία. Μπήκε σε υπηρεσία το 1995.
2_190.jpg
Μια νέα εποχή

Στα επόμενα δέκα χρόνια πολλά άλλαξαν στον κόσμο.
Ο πολυπλοκος γεμιστήρας του PP-19 Bizon αποδείχτηκε η “αχίλλειος πτέρνα του.
Στο εσωτερικό του μια ελικοειδής διάταξη που “κουρδίζεται” υπό την τάση ελατηρίου, δημιουργεί εμπλοκές όταν υπάρχουν ακαθαρσίες ή σκόνη.
Παράλληλα οι ρώσοι υιοθέτησαν το δυτικό διαμέτρημα 9X19mm.
Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένο επανασχεδιασμό του όπλου, το οποίο πλέον τροφοδοτείται από συμβατικούς γεμιστήρες διπλής στήλης, παρόμοιους με του Η&Κ ΜΡ-5.
Το βελτιωμένο όπλο ονομάζεται πλέον ΡΡ-19-01 “Vityaz” (“Ιππότης”, το όνομα της αντιτρομοκρατικής μονάδας της ODON). Διατηρεί τα χειριστήρια και την εργονομία του ΑΚ, διευκολύνοντας την εκπαίδευση, αλλά λειτουργεί με ένα σύστημα απλής οπισθοδρόμησης, αντί για αέριων.
3_175.jpg
Μια δεύτερη ρωσική επανάσταση

Στο μεταξύ, οι νόμοι περί οπλοκατοχής στη Ρωσία είχαν ξεπεράσει τα κομμουνιστικά κατάλοιπα και στην πολιτική αγορά άρχισε να ανθεί το ενδιαφέρον για την αυτοάμυνα και την ψυχαγωγική σκοποβολή. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αγκάλιασαν το δικαίωμα που είχαν στερηθεί επί γενεές.
Το Izmash (υπό τη νέα επωνυμία KALASHNIKOV Group) παρουσίασε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 την ημιαυτόματη έκδοση με το όνομα Saiga-9. Κατασκευάζεται με επιχρωμιωμένες κάνες μήκους 24 ή 36cm και στα πρόσφατα μοντέλα ενσωματώνει ένα άνω κάλυμμα κλείστρου με ράγες picatinny. Αυτό επιτρέπει εύκολη χρήση οπτικών στόχαστρων, ενώ διατηρεί και “μεταλλικά” σκοπευτικά. Το κοντάκιο είναι αναδιπλούμενο και μπορεί να είναι το απλό “συρμάτινο” τρίγωνο των ΑΚ74S ή πιο σύγχρονες διατάξεις μεταβλητού μήκους όπως το ΑΚ-EVO. Το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 2,9 και 3 κιλών, γεγονός που το καθιστά συγκρίσιμο μέ όπλα όπως τα CZ Scorpion Evo και AR-15/9.
4_159.jpg
Το σκοπευτικό μοντέλο -ΕΧΡ διαθέτει επιπλέον χειροφυλακτήρες Key Mod, χειρολαβές και διευρυμένο κανάλι υποδοχής γεμιστήρων. Ο φλογοκρύπτης δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής σιγαστήρα ή αντισταθμιστή ανάκρουσης. Έτσι είναι κατάλληλο για εξάσκηση σε κλειστά σκοπευτήρια περιορισμένου μήκους.
Το όπλο είναι πολύ διαδομένο σε αγώνες πρακτικής σκοποβολής. Ένας ολόκληρος κλάδος έχει αναπτυχθεί από ρωσικές βιοτεχνίες που εξειδικεύονται σε βελτιώσεις και ανταλλακτικά για αγωνιστική χρήση. Τα τελευταία τρία χρόνια το εργοστάσιο παρουσίασε και την έκδοση “Yarovit”. Συναρμολογείται σε μικρές παρτίδες, ενσωματώνοντας αγωνιστικά χειριστήρια, χειροφυλακτήρες από ανθρακόνημα, χαλινωτήριο στο στόμιο της κάνης και αμφιδέξιους μοχλούς όπλισης.
Η ημιαυτόματη αραβίδα Saiga-9 έχει εξελιχθεί πλέον σε δημοφιλές σκοπευτικό οπλο. Τόσο ώστε λόγω των δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, οι βορειοαμερικανοί το αντέγραψαν ως ΚΡ9. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε περιοχές από τη Φιλανδία, ως τη Νέα Ζηλανδία και λατινική Αμερική, όπου δεν ακολουθούν τα ανούσια εμπάργκο της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης