Τελευταία Νέα
Gun Room

HENRY Homesteader: Το τουφέκι του αγρότη

HENRY Homesteader: Το τουφέκι του αγρότη
Το Homesteader είναι ένα προσιτό, απλό τουφέκι με άμεσα διαθέσιμη αναχορηγία σε πυρομαχικά
Οι ρίζες της Henry Repeating Arms βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.
Πριν 50 περίπου χρόνια η ιταλικής καταγωγής οικογένεια των Imperato λειτουργούσε ένα οπλουργείο στο Μανχάταν.
Από εκεί εξελίχθηκε σε μια βιομηχανία κατασκευής επαναληπτικών με προσήλωση στην ποιότητα.
Περηφανεύονται ότι όλα τους τα μοντέλα κατασκευάζονται στην Αμερική, με τον παραδοσιακό τρόπο.
Επιμένουν να χρησιμοποιούν υλικά και ανταλλακτικά μόνο από τοπικούς προμηθευτές. Όταν το αντι-οπλικό κλίμα που προωθεί η κυβέρνηση στη Νέα Υόρκη έφτασε να βλάπτει τη λειτουργία της εταιρείας, ο Anthony Imperato τη μετέγκατέστησε στο Γουησκόνσιν “για να είναι κοντά στην καλύτερη ξυλεία καρυδιάς για τα κοντάκια” του.

Μοντέρνοι ξωμάχοι

Η Henry φημίζεται για τα παραδοσιακά ραβδωτά με μοχλό Big Boy και Yellow Boy (με το μπρούτζινο κορμό) τα οποία παραπέμπουν στα τουφέκια του 19ου αιώνα. Μέχρι πρόσφατα η γκάμα περιορίζονταν σε μονόσφαιρα και επαναληπτικά όπλα, με εξαίρεση τα “εικοσιδυάρια” τουφέκια AR-7.
To 2023 παρουσίασαν το πρώτο τους ημιαυτόματο τουφέκι σε διαμέτρημα 9Χ19mm. Το ονομάζουν Homesteader.
Η επιλογή του φυσιγγίου δεν είναι τυχαία, αλλά στοχεύει στη πρόσφατη αναγέννηση της κατηγορίας Pistol Caliber Carbine (PCC), δηλαδή ελαφρών αραβίδων που χρησιμοποιούν πυρομαχικά πιστολίων. Ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της Henry.
Τα όπλα της οποίας συνήθως έρχονται σε διαμετρήματα όπως .38/357 και .44 Magnum, αποτελώντας τέλειο συμπλήρωμα για τα αντίστοιχα περίστροφα.
Κατ’ αντιστοιχία, το Homesteader δέχεται το δημοφιλέστερο σύγχρονο πυρομαχικό διευκολύνοντας έτσι τον κάτοχο του.
Οι παλιοί ξωμάχοι στα απομακρυσμένα αγροκτήματα του 1900 γέμιζαν τουφέκι και περίστροφο από το ίδιο κουτί φυσιγγίων, το σύγχρονο Homesteader πηγαίνει ένα βήμα μακρύτερα προς την ίδια κατεύθυνση. Χάρη στον ευφυή σχεδιασμό του καναλιού υποδοχής μπορεί να τροφοδοτεί από διαθέσιμους γεμιστήρες σύγχρονων πιστολιών. Προς το παρόν υπάρχουν τρείς επιλογές: λειτουργία με γεμιστήρες Glock (17, 19, 26), Sig 320 και Smith Wesson M&P.
2_208.jpg
Σχεδιασμός

Οι περισσότερες αραβίδες των 9mm τροφοδοτούνται από γεμιστήρες πιστολιών και λειτουργούν με σύστημα “άμεσης οπισθοδρόμησης” όπου η δύναμη της έκρηξης του φυσιγγίου κινεί το κλείστρο και φορτίζει το επανατατικό ελατήριο, ώστε να κινηθεί ο μηχανισμός.
Το Henry μοιράζεται αυτά τα δύο στοιχεία με τους ανταγωνιστές του. Εκεί που διαφέρει ριζικά είναι η αισθητική και η αίσθηση που αποπνέει. Αντί να μιμείται υποπολυβόλα (πχ. Scorpion) ή σύγχρονα τυφέκια (AR-9), ακολουθεί την κλασική γραμμή που θυμίζει όπλα άλλων εποχών.
Είναι προφανές πως κατά στη διαμόρφωση της εμφάνισης του όπλου έπαιξε ρόλο η ιστορία της HENRY και η σχέση της με τη Νέα Υόρκη. Για παράδειγμα η έλλειψη “πολεμικών” χαρακτηριστικών που να παραπέμπουν (έστω και εμφανισιακά) σε στρατιωτικά όπλα είναι μια αναγκαία προφύλαξη.
Οι ακραίοι σοσιαλιστές που διοικούν την πόλη απαγορεύουν κατά το δοκούν την κατοχή όπλων από τους κατοίκους, βασιζόμενοι σε αισθητικά (αντί για λειτουργικά) χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα ένα τουφέκι με χειρολαβή και μαύρα πλαστικά μέρη μπορεί να απαγορευτεί, ενώ το ίδιο χωρίς τη χειρολαβή και με άλλο χρώμα θεωρείται “ακίνδυνο”. Προφανώς δεν έχουμε το μοναδικό προνόμιο ηλιθίων στη δημόσια διοίκηση.
3_197.jpg
Βολικά χειριστήρια και διαστάσεις

Ο μαύρος αλουμινένιος κορμός και η ατσάλινη κάνη συμπληρώνονται από τα ξύλινα μέρη από καρυδιά. Το σχήμα του κοντακίου και ο τετράγωνης διατομής ξυστός θυμίζουν όπλα της δεκαετίας του 1930. Όμως υπάρχουν αμφιδέξιοι μοχλοί απελευθέρωσης του κλείστρου, αναστρέψιμος μοχλός όπλισης και το στόμιο της κάνης φέρει σπείρωμα για προσαρμογή σιγαστήρα.
Τα σύγχρονα χαρακτηριστικά συνδυάζονται με το ρετρό στόχαστρο τύπου οπής, αλλά παράλληλα ο κορμός έχει αναμονές για ράγα τοποθέτησης διόπτρας.
Το κουμπί της ασφάλειας είναι τοποθετημένο κεντρικά στη ράχη του κορμού, ώστε να ενεργοποιείται και από τις δύο πλευρές.
Για τη λύση του όπλου απαιτείται η αφαίρεση τριών πίρων και έτσι αποκτάμε πρόσβαση στο μηχανισμό για συντήρηση, ή το αποσυναρμολογούμε για ευκολότερη μεταφορά. Ζυγίζοντας τρία κιλά (κενό) και με μήκος 91,5 εκατοστά είναι ούτως ή άλλως αρκετά ξεκούραστο στα χέρια.
4_172.jpg
Πολυεργαλείο

Όπως υποννοεί το όνομα του, το Homesteader δεν προορίζεται για ολυμπιακά ρεκόρ.
Είναι ένα προσιτό, απλό τουφέκι με άμεσα διαθέσιμη αναχορηγία σε πυρομαχικά.
Μπορεί να βρίσκεται αποθηκευμένο στο επαρχιακό σπιτικό, έτοιμο για κάθε ενεχόμενο κίνδυνο -από τις αλεπούδες στο κοτέτσι μέχρι τους διαρρήκτες στην εξώπορτα.
Ταυτόχρονα είναι ικανό να εξασφαλίσει θηράματα αφού καμία πέρδικα ή αγριοκούνελο δεν είναι ασφαλές εντός λογικής απόστασης.
Η προσθήκη σιγαστήρα το καθιστά ένα ιδανικό τουφέκι για εξάσκηση. Η μηδαμινή ανάκρουση και το χαμηλό κόστος των πυρομαχικών επιτρέπουν περισσότερες επαναλήψεις και κάνουν τη διαδικασία διασκεδαστικότερη. Ελπίζουμε να αποφασίσει κάποιος έμπορος να το εισάγει και στη χώρα μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης