Τελευταία Νέα
Gun Room

Μια “φρέσκια” ιδέα: πιστόλι Smith & Wesson SW22

Μια “φρέσκια” ιδέα: πιστόλι Smith & Wesson SW22
Για πολλά χρόνια όσοι έψαχναν για ένα ποιοτικό, ανθεκτικό και οικονομικό “εικοσιδυάρι” σκοποβολής, ουσιαστικά είχαν δύο επιλογές: Ruger Standard ή Browning Buckmark
H Smith & Wesson ενθαρρύνει τους κατόχους SW22 να πειραματιστούν, δημιουργώντας το “προσωποποιημένο” όπλο τους

Ταράζοντας τα νερά

Για πολλά χρόνια όσοι έψαχναν για ένα ποιοτικό, ανθεκτικό και οικονομικό “εικοσιδυάρι” σκοποβολής, ουσιαστικά είχαν δύο επιλογές: Ruger Standard ή Browning Buckmark. Τα δύο αυτά μοντέλα βρίσκονταν στη μέση κατηγορία μεταξύ των αμιγών αγωνιστικών όπλων και των φτηνιάρικων κατασκευών από “μέταλλο κατσαρόλας” και ανακυκλωμένες κονσέρβες.
Όταν το 2016 η Smith & Wesson παρουσίασε το SW22 Victory, άλλαξε τις ισορροπίες .
Το νέο όπλο είναι συνδυασμός του κλασσικού με το νεωτεριστικό. Διαθέτει όλα τα απτά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ημιαυτόματου πιστολιού που θα χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγία και αγωνιστική σκοποβολή σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Δημιούργησε πονοκέφαλο στους διευθυντές πωλήσεων του ανταγωνισμού και τράβηξε την προσοχή μιας μερίδας σκοπευτών που αναζητούσαν μια καινοτόμα επιλογή.
2_215.jpg
Ποιοτική κατασκευή

Τα κύρια μέρη (κορμός, κάνη, κλείστρο) είναι από ανοξείδωτο ατσάλι. Οπότε εύλογα ζυγίζει ένα κιλό (άδειο). Το βάρος σχεδόν εξαλείφει την αίσθηση ανάκρουσης. Μεγάλο μέρος του οφείλεται στη βαρέος τύπου κάνη. Η τροφοδοσία γίνεται από ένα γεμιστήρα μονής στήλης που χωρά 10 φυσίγγια .22Long Rifle. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία λεπτή λαβή που ταιριάζει σε μικρότερες παλάμες. Η Smith πρόβλεψε και τα πλακίδια αλλάζονται εύκολα με διαφορετικού σχήματος και μεγέθους αν απαιτηθεί.
Η σκανδάλη είναι μονής ενέργειας και οδηγεί μια εσωτερική σφύρα. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία απαιτούνται 1,5 κιλά δύναμης για την ενεργοποίηση της. Υπάρχει βίδα ρύθμισης της διαδρομής και ο μοχλός της μπορεί να αντικατασταθεί με άλλου τύπου.
Μια χειροκίνητη ασφάλεια στην αριστερή λαβή την κλειδώνει, εφόσον είναι επιθυμητό.
Το όπλο λειτουργεί με την αρχή της άμεσης οπισθοδρόμησης.
Το τετράγωνης διατομής οπισθοχωρεί ενώ η κάνη παραμένει σταθερή. Η όπλιση γίνεται μέσω δύο “αυτιών” που εξέχουν από το πίσω μέρος.
Τα σκοπευτικά αποτελούνται από μια ακίδα πάνω σε αλουμινένια αφαιρούμενη βάση και ένα κλισιοσκόπιο που ρυθμίζεται προς διεύθυνση και ύψος. Εξοπλίζονται με πράσινη οπτική ίνα που τα κάνει πιο ευδιάκριτα. Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ράγας για οπτικά στόχαστρα στην κορυφή του κορμού, μια επιλογή που εσχάτως γίνεται δημοφιλέστερη. Όλα τα παραπάνω στοιχεία υπάρχουν -λίγο ως πολύ – και στους ανταγωνιστές του Victory.
3_204.jpg
Με.. δύο βίδες

Ο στόχος της Smith & Wesson δεν ήταν να παρουσιάσει ένα κλώνο του υπάρχοντος ανταγωνισμού και για το λόγο αυτό έφερε στο πρότζεκτ τον Scott Volquartsen (Σκοτ Βόλκαρτσεν), τον άνθρωπο που ξέρει ίσως καλύτερα από όποιονδήποτε άλλον πως λειτουργούν τα πιστόλια περιφερειακής πυροδότησης της Ruger και ποιές βελτιώσεις χρειάζονται.
Η οικογένεια του μετασκευάζει επί 40 χρόνια σκοπευτικά όπλα και κάθε χρόνο πωλούν χιλιάδες συλλογές αναβάθμισης και τόνους ανταλλακτικών που μετατρέπουν μέτρια όπλα σε “μηχανές ακριβείας”. Αυτοί σχεδίασαν για λογαριασμό της Smith & Wesson ένα απλό σύστημα συγκράτησης της κάνης στον κορμό του SW22.
Επιτρέπει την ταχεία αλλαγή της υφιστάμενης κάνης με κάποια άλλη, χωρίς την παρέμβαση οπλουργού ή τη χρήση πολύπλοκων εργαλείων. Αρκεί το χαλάρωμα μίας βίδας άλλεν. Υπάρχουν τρείς επιλογές: η απλή κάνη μήκους 14cm (5,5 ίντσες) με σιδερένιο σκοπευτικό. Εκείνη με το εξωτερικό σπείρωμα και μήκος 15,25cm (6 ίντσες).
Η κορυφαία αποτελεί πατέντα της Volquartsen και συνδυάζει μια λεπτή, αγωνιστικών προδιαγραφών ανοξείδωτη κάνη με εξωτερικό χιτώνιο από ανθρακόνημα. Ο συνδυασμός τους αποδίδει χαμηλό βάρος, πολύ μεγαλύτερη ακαμψία και θερμοαντοχή. Οι χρήστες μπορούν να τις εναλλάσουν χωρίς απώλεια ακρίβειας.
Η άλλη καινοτομία αφορά στην ευκολία λύσης. Σε αντίθεση με παλιότερα μοντέλα, το SW22 λύνεται εύκολα στα βασικά του μέρη με το χαλάρωμα μιας δεύτερης βίδας που συναντάμε μπροστά από το φυλακτήρα της σκανδάλης. Έτσι υπάρχει πρόσβαση για καθαρισμό κορμού και κλείστρου.
Η αρθρωτή σχεδίαση είναι μέρος της στρατηγικής. Η Smith & Wesson παράγει βελτιωμένα απάρτια και “συλλογές” αναβάθμισης σε συνεργασία με τη Volquartsen. Eνθαρρύνει τους κατόχους SW22 να πειραματιστούν, δημιουργώντας το “προσωποποιημένο” όπλο τους.
4_177.jpg
Ένα ιστορικό όνομα

Η λέξη Victory (Νίκη) έχει μεγάλη ιστορία για τη Smith & Wesson αν και το πρώτο όπλο με αυτό το όνομα δε σχετίζεται με το σύγχρονο.
Κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, το εργοστάσιο είχε επιταχθεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Μεταξύ 1942 και 1944 παρήγαν σχεδόν ένα εκατομμύριο περίστροφα διαμετρήματος .38. Βασίζονταν στο προπολεμικό μοντέλο M&P με κάποιες απλοποιήσεις για επιταχυμένη κατασκευή.
Είχαν αποκλειστικά σταθερά σκοπευτικά, ματ βαφή φωσφάτωσης και λείες λαβές από φθηνότερο ξύλο.
Στο κάτω μέρος της λαβής είχε προσαρμοστεί ένας κρίκος, ώστε να ασφαλίζονται με κορδόνι πάνω στα σώματα των στρατιωτών.
Τα όπλα αυτά μοιράστηκαν και σε συμμάχους των Αμερικανών.
Πολέμησαν σε κάθε μέτωπο από τη Σκανδιναυία ως το Βόρνεο. Τα περίστροφα σημαίνονταν με ένα πρόσημο “V” πριν τον αριθμό σειράς (πχ. V145000). Οι στρατιώτες το συνδύασαν με το σημείο V που συχνά έκανε ο Τσώρτσιλ με τα δάκτυλα του κατά τις δημόσιες εμφανίσεις και αργότερα με την V-Day (Victory Day: Ημέρα Νίκης).
Το όνομα έμεινε μέχρι σήμερα ανεπίσημα μεταξύ των συλλεκτών.
Μάλλον το μόνο κοινό σημείο με το σημερινό μοντέλο είναι η προσδοκία των στελεχών της εταιρείας να το καταστήσουν το ίδιο δημοφιλές με το αρχικό “Victory”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης