Τελευταία Νέα
Gun Room

Σύμμικτοι κάλυκες από αλουμίνιο και ατσάλι, η επόμενη εξέλιξη;

Σύμμικτοι κάλυκες από αλουμίνιο και ατσάλι, η επόμενη εξέλιξη;

“Πόλεμος πατήρ πάντων” - Ηράκλειτος

Το μεγαλύτερο μέρος των τεχνολογικών εξελίξεων οδηγείτε από την πολεμική βιομηχανία. Έχουμε διαστημόπλοια διότι ο Φον Μπράουν και οι φίλοι του προσπαθούσαν να ισοπεδώσουν το Λονδίνο, ξηρό πλάσμα αίματος γιατί ο αμερικανικός στρατός ήθελε να επιβιώνουν οι τραυματίες του και ίντερνετ γιατί οι αεράμυνες του ΝΑΤΟ έπρεπε να συγχρονίζονται. 

Πρόοδος μετά από έναν αιώνα αδράνειας
2_463.jpg
Δύο από τους σπουδαιότερους στόχους ως προς τα φορητά όπλα είναι η ανάπτυξη ισχυρότερων πυρομαχικών και η μείωση του βάρους τους.
Το πρώτο έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα τους και το δεύτερο στο κόστος και την ευκολία μεταφοράς τους. Από το επίπεδο του απλού πεζικάριου που ωφελείται από τα βελτιωμένα βαλλιστικά και το χαμηλότερο βάρος, ως το κόστος που απαιτείται για να μεταφερθούν χιλιάδες τόνοι υλικών με τραίνα και αεροπλάνα από τα εργοστάσια παραγωγής στο μέτωπο.
Οι όποιες βελτιώσεις τα τελευταία 60 χρόνια αφορούσαν στην υιοθέτηση αυτομάτων όπλων και διοπτρών για το πεζικό, τα οποία προφανώς βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα. Όμως όσον αφορά τις γομώσεις φυσιγγίων, ακόμη βασιζόμαστε σε τεχνολογίες του 1930. Οι πρώτες αξιοσημείωτες αλλαγές άρχισαν να σχηματίζονται γύρω στο 2017, ως απόρροια του πρόγραμμα NGSW (New Generation Squad Weapon) του αμερικανικού στρατού. Εκεί άρχισε να εξερευνείται η προοπτική χρήσης εναλλακτικών υλικών όπως πλαστικού και ατσαλιού προς αντικατάσταση του κλασικού μπρούτζινου κάλυκα. Μικρές εταιρείες όπως η Shell Shock Technologies (SST) ηγούνται αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν δυνητικά ωφέλη από την αντικατάσταση του μπρούτζου, ενός υλικού που κοστίζει ακριβότερα και έχει χαμηλότερο όριο πίεσης από τα κράματα σιδήρου.
Η SST εκμεταλλεύτηκε την έρευνα της παρουσιάζοντας το φυσίγγιο NAS3 (Nickel-Alloy Shell) των 9mm στην πολιτική αγορά. Αντί να είναι φτιαγμένος από ένα εννιαίο κομμάτι και ένα υλικό, εδώ υπάρχει ένας “σύμμικτος” κάλυκας. Αποτελείται εν μέρει από μια αλουμινένια βάση και έναν κύλινδρο από ανοξείδωτο ατσάλι.
Τα δύο τμήματα ενώνονται με μηχανικό τρόπο σχηματίζοντας κάλυκα.
Αμφότερα τα μέρη επινικελώνονται εξωτερικά, με μια εξειδικευμένη διαδικασία, για μείωση των τριβών και αντοχή στη διάβρωση.
Οι κάλυκες που προκύπτουν είναι ελαφρότεροι από τους παραδοσιακούς μπρούτζινους.

Το στρατιωτικό ενδιαφέρον

Η επιτυχημένη δημιουργία φυσιγγίων χαμηλής πίεσης (τα διαμετρήματα πιστολίων συνήθως παράγουν μεταξύ 20.000 και 37.000 psi), οδήγησε στη σχεδίαση φυσιγγίων για τυφέκια. Η έρευνα οδήγησε στη δημιουργία φυσιγγίων διαμετρήματος .223 Rem (5,56mm) και .300Blk. με κάλυκα δύο μερών. Ακολούθησαν τα 308 Win (7,62X51mm) για την πολιτική αγορά με βολίδες προσανατολισμένες για κυνηγετική και σκοπευτική χρήση. Οι κάλυκες τυφεκίων δεν περιέχουν αλουμίνιο, αλλά μόνο ανοξείδωτο ατσάλι για μεγαλύτερη αντοχή.
Προσφάτως τα φυσίγγια NAS3 των 7,62mm πέρασαν με απόλυτη επιτυχία (μηδενικές εμπλοκές/αφλογιστίες) το πρωτόκολο δοκιμών του Naval Surface Warfare Center του αμερικανικού Ναυτικού. Το κέντρο μεταξύ άλλων αναπτύσσει, δοκιμάζει και συντηρεί τα εξειδικευμένα φορητά όπλα των βατραχανθρώπων SEAL και των Πεζοναυτών-Ανιχνευτών και είναι υπεύθυνο για την δοκιμή και προμήθεια νέων υλικών.
Για την εταιρεία το προφανές ενδιαφέρον εστιάζεται στον τεράστιο πιθανό όγκο πωλήσεων σε στρατούς. Όπως το θέτει ο CEO της SST κος. Πήτερ Φος “η έρευνα μας για διαμετρήματα τυφεκίων και πολυβόλων τράβηξε την προσοχή στρατιωτικών συμβασιούχων”. Εκείνοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν από πυρομαχικά που είναι φθηνότερο να παραχθούν και ελαφρύτερα.
3_416.jpg
Παράπλευρες ωφέλειες

Προκύπτει ότι τα πυρομαχικά που κατασκευάζονται με τη νέα τεχνολογία αλουμινίου και ατσαλιού στον κάλυκα ζυγίζουν ως και τριάντα τοις εκατό λιγότερο από τα συμβατικά. Επίσης, συγκρατούν περισσότερη θερμότητα, την οποία διώχνουν μακρυά από τη θαλάμη του όπλου δια της εξαγωγής. Έτσι πχ. τα πολυβόλα μπορούν να βάλλουν για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς ανάγκη ψύξης.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης είναι η μεγαλύτερη αντοχή των καλύκων. Πειράματα της SST αλλά και της SIG που προμηθεύει τον αμερικανικό στρατό με το νέο αυτόματο τυφέκιο ΧΜ7 (πλέον Μ7) και το φυσίγγιο .277 Fury (6,8X51mm) δείχνουν πως οι σύμμικτοι κάλυκες επιτρέπουν αύξηση της λειτουργικής πίεσης. Η υιοθέτηση του κάλυκα “τριών μερών” της SIG επέτρεψε τη διαχείριση πιέσεων τις τάξεως των 80.000 psi (σχεδόν 20.000 περισσότερα από πριν). Φαίνεται πως το ατσάλι αντέχει και περικλείει εκρήξεις τέτοιας ισχύος, χωρίς δομικές αβαρίες του κάλυκα.
4_343.jpg
Οικονομικά προσιτή αναβάθμιση;

Η SST ισχυρίζεται πως τα επανασχεδιασμένα τοιχώματα των “ατσάλινων” φυσιγγίων συγκρατούν τις αυξημένες πιέσεις χωρίς να μεταφέρεται στρες στα όπλα. Αν αυτό ισχύει, είναι δυνατό να φτιαχτούν νέες, ισχυρότερες γομώσεις που θα αναβαθμίζουν τις επιδόσεις παλαιότερων διαμετρημάτων, με πλήρη ασφάλεια.
Ήδη η εταιρεία δημοσιεύει πως τα δικά της πυρομαχικά 7,62Χ51mm ωθούν βολίδες 10 γραμμαρίων στα 916 μέτρα/δευτερόλεπτο. Η γόμωση του ΝΑΤΟ είναι για 9,5 γραμμάρια στα 850μ/δ. Δεν πρόκειται για τεράστια βελτίωση, αλλά είναι μια νέα τεχνολογία της οποίας το όριο είναι ακόμη ανεξερεύνητο. Εν καιρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθηνότερα, ελαφρότερα και αποδοτικότερα πυρομαχικά, αναβαθμίζοντας τις επιδόσεις υφιστάμενων συστημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης