Τελευταία Νέα
Οικονομία

Nέο πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς – Εξαιρούνται τα ροδάκινα από τις αποζημιώσεις της ΕΕ

Nέο πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς – Εξαιρούνται τα ροδάκινα από τις αποζημιώσεις της ΕΕ
Μέτρα ύψους 125 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΕΕ για τους παραγωγούς που επλήγησαν από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία
(upd) Νέο πλήγμα δέχονται οι Έλληνες παραγωγοί μετά το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από τις χώρες τις ΕυρωπαϊκήςΈνωσης.
Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αποδέσμευση 125 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των παραγωγών φρούτων και λαχανικών που επλήγησαν από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, ωστόσο, στη λίστα των προϊόντων δεν βρίσκονται τα ροδάκινα.
«Στο πλαίσιο των ρωσικών περιορισμών όσον αφορά στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ και μετά από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης, που έγινε την περασμένη εβδομάδα για την κατάσταση της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει από σήμερα μέτρα στήριξης για ορισμένα αναλώσιμα οπωροκηπευτικά», αναφέρει η ΕΕ σε σχετική ανακοίνωση.
Τα προϊόντα που καλύπτονται από τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν είναι τα εξής: ντομάτες, καρότα, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια και αγγουράκια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια.
Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα περιλαμβάνουν αποσύρσεις από την αγορά ιδίως για δωρεάν διανομή, αποζημιώσεις για μη συγκομιδή και για πρώιμη συγκομιδή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι η χρηματοδοτική συνδρομή θα καλύπτει όλους τους παραγωγούς ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε οργάνωση παραγωγών ή όχι. Τα μέτρα θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 18 Αυγούστου.
Οι ποσότητες που θα αποσυρθούν από σήμερα και μετά (ή που υπόκεινται σε πρώιμη συγκομιδή ή άλλα μέτρα) θα καλύπτονται ήδη από τα εν λόγω πρόσθετα μέτρα, με την τήρηση των αναγκαίων ελέγχων. Τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμόζονται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με προβλεπόμενο προϋπολογισμό ύψους 125 εκατ. ευρώ.
«Λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης της αγοράς μετά τους ρωσικούς περιορισμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, ενεργοποιώ από σήμερα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, που θα μειώσουν τη συνολική προσφορά ορισμένων οπωροκηπευτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, εφόσον και όταν οι πιέσεις στις τιμές καταστούν υπερβολικά μεγάλες κατά τους επόμενους μήνες. Όλοι οι παραγωγοί των σχετικών προϊόντων – είτε είναι μέλη οργανώσεων παραγωγών είτε όχι - θα έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στα εν λόγω μέτρα στήριξης της αγοράς κατά το δοκούν. Η έγκαιρη ανάληψη δράσης θα παράσχει αποτελεσματική στήριξη των τιμών που καταβάλλονται στους παραγωγούς στην εσωτερική αγορά, θα βοηθήσει την προσαρμογή της αγοράς και θα είναι αποτελεσματική από πλευράς κόστους», δήλωσε ο Dacian Cioloș, Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ.
Οι εξελίξεις στην κατάσταση της αγοράς για όλα τα προϊόντα θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και τους εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Την Παρασκευή το σχέδιο Κανονισμού της ΕΕ για τα ροδάκινα

Παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο καλύπτονται ήδη με πακέτο αποζημιώσεων, που υπολογίζεται στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ, διευκρίνισε στο skai.gr η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εντωμεταξύ την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά μετά το ρωσικό εμπάργκο.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν επηρεάζουν τα μέτρα για τα ροδάκινα, ενώ ενδιαφέρουν μερίδα παραγωγών της χώρας μας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με σχετικές διευκρινίσεις «τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού - στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών - πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου».
Όπως γίνεται γνωστό, μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις για πακέτο 125 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. το υπουργείο διευκρινίζει ότι «αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης