Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Βελτιωμένη η εικόνα της Τρ. Κύπρου στο Χ.Α. – Καλά αποτελέσματα, διοικητικό νοικοκύρεμα – Στο Γ.Δ. από σήμερα

Βελτιωμένη η εικόνα της Τρ. Κύπρου στο Χ.Α. – Καλά αποτελέσματα, διοικητικό νοικοκύρεμα – Στο Γ.Δ. από σήμερα
Τη βελτιωμένη πορεία της κυπριακής οικονομίας καθρεφτίζει η καλή πορεία εσχάτως της Τράπεζας Κύπρου -- Για όγδοη σερί συνεδρίαση ανοδικά
Εμφανώς βελτιωμένη είναι η χρηματιστηριακή εικόνα της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου τελευταία, καθώς σήμερα κινείται για 8η διαδοχική συνεδρίαση ανοδικά, ενώ κερδίζει ήδη 23% το προηγούμενο 7ήμερο, έχοντας ανεβάσει μάλιστα σημαντικά τους όγκους της.
Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διαπραγματεύεται στα 0,2210 ευρώ με άνοδο 3,27%, έχοντας ήδη διακινήσει όγκο άνω των 4 εκατ. τεμαχίων, ενώ αποτιμάται στα 1,98 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίηση της Eurobank (2,22 δισ. ευρώ).
Η μετοχή είχε ανεβάσει όγκους από την περασμένη εβδομάδα, καθώς την περασμένη Τρίτη 26 Μαΐου διακίνησε 1,12 εκατ. τεμάχια, την Τετάρτη διακίνησε 1,78 εκατ., την Πέμπτη 4,11 εκατ. τεμάχια και την Παρασκευή 29/5 διακίνησε 5 εκατ. μετοχές!
Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαπραγματεύονται συνολικά 8,922 δισ. μετοχές στο Χ.Α., οι περισσότερες από κάθε άλλη εισηγμένη, τράπεζα ή μη…
Θυμίζουμε ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου επανήλθε στο ταμπλό του Χ.Α. την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, στην τιμή των 0,24 ευρώ ανά μετοχή, ευρισκόμενη έκτοτε κάτω από αυτά τα επίπεδα. Μάλιστα, έχει ιστορικό χαμηλό στα 0,1650 ευρώ από τις 29 Ιανουαρίου του 2015.
Από σήμερα 2 Ιουνίου η μετοχή της Τρ. Κύπρου εισέρχεται στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α. ενώ ώθηση στον τίτλο φαίνεται πως δίνουν τελευταία τα καλά αποτελέσματα 1ου τριμήνου που ανακοίνωσε.
Πιο αναλυτικά, στα 57 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά τη φορολογία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου για το 1ο τρίμηνο 2015, σε σύγκριση με ζημιές ύψους 107 εκατ. ευρώ για το 4ο τρίμηνο 2014.
Τα κέρδη μετά τη φορολογία που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ για το 1ο τρίμηνο 2015, σε σύγκριση με ζημιές ύψους 337 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο 2014.
Σημειώνεται πως η χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μειώθηκε το 1ο τρίμηνο 2015 κατά 500 εκατ. ευρώ σε 6,9 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2015, και περαιτέρω σε 6,4 δισ. ευρώ σήμερα.
Γενικότερα η Τράπεζα Κύπρου καθρεφτίζει ασφαλώς την πορεία της κυπριακής οικονομίας, η οποία έχει σταθεροποιηθεί μετά την εξαιρετικά επικίνδυνη και δύσκολη περιπέτεια που πέρασε πριν από μια διετία ακριβώς.
Η κυπριακή οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, με τη χώρα να βγαίνει και φιλόδοξα στις αγορές πρόσφατα, δείχνοντας ότι έχει νοικοκυρέψει τα μέγιστα όλη τη διάρθρωσή της.
Εύλογα και οι καταθέσεις στην τράπεζα Κύπρου έχουν σταθεροποιηθεί ενισχύοντας και την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 138%. Στην τράπεζα, υπάρχει και διοικητικό νοικοκύρεμα, μετά τις αλλαγές.

Η Τράπεζα Κύπρου – σε αντίθεση με τις 4 ελληνικές τράπεζες – εμφάνισε κέρδη στο 1ο 3μηνο του 2015

Η τράπεζα εμφάνισε κέρδη 29 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 337 εκατ. στο δ΄τρίμηνο του 2014 και κερδών 31 εκατ. στο α΄ τρίμηνο του 2014.
Ταυτόχρονα και μετά τις τελευταίες ενέργειες για την ενίσχυση των κεφαλαίων η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί επαρκή κεφάλαια και επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Σε αυτό το σημείο σταματούν τα θετικά στοιχεία στον ισολογισμό της τράπεζας Κύπρου καθώς τα NPLs και η δυσμενής σχέση δανείων προς καταθέσεις επιδρούν καίρια στην τράπεζα Κύπρου.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 15,17 δισ. και αντιστοιχούν στο 63% του συνόλου των δανείων ή 12,769 δισ. ή 53% του συνόλου των δανείων με διαφορετικό τρόπο αποτίμησης.
Ωστόσο επειδή η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών είναι καθολικά αποδεκτή καθίσταται κατανοητό ότι το σωστό νούμερο για τα προβληματικά δάνεια στην Κύπρο είναι το 63%.
Η Τράπεζα Κύπρου είναι μια τράπεζα με 63% προβληματικά δάνεια σε σύνολο δανείων 24,1 δισ. ευρώ.
Ως προς την ρευστότητα η Κύπρου μειώνει μεν την εξάρτηση της από το ELA στα 6,4 δισ. αλλά η σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 138% (δάνεια 24,1 δισ. και καταθέσεις 13,6 δισ. ευρώ) αποδεικνύει ότι το πρόβλημα ρευστότητας είναι υπαρκτό στην τράπεζα.
Σίγουρα οι μέτοχοι της Κύπρου προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το ίδρυμα, αλλά όταν τα NPLs έχουν φθάσει στο 63% το πρόβλημα είναι πραγματικά πολύ μεγάλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης