Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Το σχέδιο των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια – Πως θα μπορούσαν να ανακτήσουν έως 22 δισ από NPLs

tags :
Το σχέδιο των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια – Πως θα μπορούσαν να ανακτήσουν έως 22 δισ από NPLs

Οι τράπεζες με εξειδικευμένες διεθνείς εταιρίες που ασχολούνται με την αξιοποίηση προβληματικών δανείων θα συνάψουν συνεργασίες
Αν το 2006 όταν τα NPLs ήταν 15 δισεκ. και τα δάνεια 255 δισεκ. και αυξάνοντας με ρυθμό +12% με +15% υποστήριζε κανείς ότι τα κέρδη των τραπεζών θα προέλθουν από τα προβληματικά δάνεια σίγουρα θα τον θεωρούσαν γραφικό.
Όμως η περίπτωση της bad bank ΑΤΕ είναι ένα καλό παράδειγμα που μας δείχνει ότι οι τράπεζες δεν θα βγάλουν τα επόμενα 5 χρόνια κέρδη από τα νέα δάνεια αλλά από την διαχείριση των προβληματικών δανείων που θα ξεπεράσουν τα 110-115 δισεκ. έως το 2017 όπου θα κορυφώσουν τα NPLs.
Τα NPLs συνήθως κορυφώνουν 6 με 10 μήνες μετά το recovery της οικονομίας που αναμένεται εντός του 2017.
Η Bad bank ATE διαχειρίζεται 7,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια και τα έσοδα – κέρδη που έχει αποκομίσει φθάνουν τα 800 εκατ ευρώ.
Στόχος είναι το κέρδος να φθάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ ενώ υπάρχουν και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για 2 δισεκ. ευρώ.
Ας πάρουμε όμως ως βάση το 1,5 δισεκ. ευρώ.
(Αξίζει να αναφερθεί προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι τα κακά δάνεια της ΑΤΕ δεν ήταν και τόσο κακά καθώς υπήρχαν πολλές εμπράγματες εξασφαλίσεις και σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η διοίκηση Μηλιάκου).
Αν μια bad bank στα 7,5 δισεκ. μπορεί να ανακτήσει 1,5 δισεκ. που σημαίνει 1,5 δισεκ. ευρώ κέρδος σημαίνει 20% του προβληματικού χαρτοφυλακίου μπορεί να ανακτηθεί.
Τα 2 δισεκ. του αισιόδοξου σεναρίου είναι 26%.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το 1,5 δισεκ. ή 20% ανάκτηση των προβληματικών δανείων.
Τα προβληματικά δάνεια στις ελληνικές τράπεζες φθάνουν τα 100 δισεκ. με στόχο να αγγίξουν τα επίπεδα των 110-115 δισεκ. έως το τέλος του 2017.
Αν ανακτηθεί το 20% των 110 δισεκ. σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αποκομίσουν όφελος περίπου 22 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί απόδοση κεφαλαίου ρεκόρ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο σε βάθος 5ετίας να καταφέρουν να ανακτήσουν – κερδίσουν 10-12 δισεκ. αλλά και τα 22 δισεκ. ως στόχος δεν είναι υπερβολικός αρκεί η οικονομία το 2017 αρχίσει να ανακάμπτει.

Το σχέδιο για τα NPLs

Ένα ευρύτατης κλίμακας σχέδιο για την αξιοποίηση των NPLs και των κόκκινων δανείων έχουν εκπονήσει τράπεζες και κυβέρνηση με στόχο σε βάθος 5ετίας να έχουν αντλήσει έως 10-12 δισεκ. ευρώ κέρδη.
Με τα προβληματικά δάνεια να έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 48% των δανείων πλην δημοσίου  – θα ξεπεράσει το 52% εντός του 2016 – τα προβληματικά δάνεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα το τραπεζών και ταυτόχρονα η σωτηρία των τραπεζών.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να επιτύχουν κέρδη από την χορήγηση δανείων σε μια οικονομία με ύφεση και με πρόβλημα ρευστότητας καθώς το χάσμα δανείων προς καταθέσεις ύψους 87 δισεκ. καλύπτεται από την ΕΚΤ και το ευρωσύστημα είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εθνική ελληνική οικονομία.
Όμως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να βγάλουν κέρδη από το πρόβλημα δηλαδή τα NPLs που φθάνουν τα 100 δισεκ. δάνεια, αν συνεργαστούν με τις κατάλληλες διεθνείς εταιρίες

Ποιο είναι το σχέδιο για την αξιοποίηση των NPLs;

Η γενική στρατηγική θέση είναι ότι δεν υπάρχει συλλογική λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει δηλαδή μοντέλο μιας bad bank ή ΝΑΜΑ.
Επίσης δεν υπάρχει σχέδιο πώλησης προβληματικών δανείων σε distress funds δηλαδή σε hedge funds που θα αγόραζαν προβληματικά δάνεια με μεγάλο discount.
Αν και εσχάτως λόγω Nomura έχει έρθει στο προσκήνιο το θέμα ωστόσο υπάρχουν λύσεις εξίσου αποδοτικές.
Όπως μας εξηγεί κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία οι τράπεζες μαζί με την ΤτΕ θα κατηγοριοποιήσουν τα δάνεια.
Τα στεγαστικά με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις τους
Τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις εξασφαλίσεις τους
Τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία κατά βάση είναι κοινοπρακτικά
Τα καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες

Πως θα λειτουργήσει το σχέδιο

Το σχέδιο για τα στεγαστικά

Οι τράπεζες με εξειδικευμένες διεθνείς εταιρίες που ασχολούνται με την αξιοποίηση προβληματικών δανείων θα συνάψουν συνεργασίες.
Θα κατηγοριοποιήσουν σε ζώνες τις περιοχές όπου έχουν χορηγήσει δάνεια.
Π.χ. για να δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η τράπεζα με την διεθνή εξειδικευμένη εταιρία θα αναλύσουν το πρόβλημα των στεγαστικών δανείων π.χ. στους Αμπελοκήπους Αθηνών.
Ας υποθέσουμε ότι μια τράπεζα έχει χορηγήσει 1000 στεγαστικά δάνεια από τα οποία τα 400 είναι εξυπηρετούμενα και τα 600 έχουν πρόβλημα.
Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι ότι η τράπεζα θα αρχίζει να αγοράζει ορισμένα ακίνητα για να δημιουργήσει αγορά και για να διαμορφώσει τιμές.
Εν συνεχεία θα κατηγοριοποιήσει τα προβλήματα μαζί με την εξειδικευμένη εταιρία.
Στις περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρξει κούρεμα σε στεγαστικά δάνεια π.χ. 25% αλλά θα μετατραπεί το υπόλοιπο 75% σε εξυπηρετούμενο.
Στις περιπτώσεις όπου αν επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου στα 100 χρόνια ελαχιστοποιώντας την δόση
Στις περιπτώσεις όπου οι δανειζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την ελάχιστη δόση η τράπεζα θα αποκτάει την κυριότητα του σπιτιού και ο δανειζόμενος θα δίνει ενοίκιο στην τράπεζα – εξειδικευμένη διεθνή εταιρία.
Στις περιπτώσεις όπου η τράπεζα θα προτείνει μετεγκατάσταση π.χ. θα αγοράζει το ακίνητο στους Αμπελοκήπους και θα με ένα μηχανισμό θα προτείνει την μετεγκατάσταση σε άλλη περιοχή φθηνότερου κόστους και φθηνότερης αξίας ακινήτων.

Το σχέδιο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια
Τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά είναι κοινοπρακτικά και οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν συλλογικές λύσεις.
Σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα συγχωνεύουν εταιρίες ομοειδών κλάδων.
Εν συνεχεία στα νέα σχήματα που θα δημιουργούνται, θα τοποθετούνται νέες διοικήσεις που θα εκπονούν σχέδια εξυγίανσης.
Θα εξετάζεται και η πώληση των νέων εταιριών σχημάτων σε διεθνείς εταιρίες που θα ήθελαν να αποκτήσουν βραχίονες και στην Ελλάδα.
Βέβαια θα πρέπει οι κινήσεις που θα υπάρξουν να είναι πολύ μελετημένες ώστε να μην δίδεται προβάδισμα σε ανταγωνιστές – αθέμιτος ανταγωνισμός – και κυρίως να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του κλάδου ή να μην δημιουργούνται ολιγοπώλια.

Το σχέδιο για τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια έχουν σημαντικές εμπράγματες εξασφαλίσεις θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο που θα περιλαμβάνει παραμέτρους του σχεδίου των στεγαστικών και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η κατηγοριοποίηση των δανείων πέραν του κλάδου του ύψους θα περιλαμβάνει και κατηγοριοποίηση με βάση τις εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Π.χ. αν υπάρχει ακίνητο θα υιοθετείται ένα σενάριο τύπου στεγαστικών.
Αν υπάρχει ενέχυρο καταθέσεις και ακίνητα επίσης θα υπάρχει άλλη αντιμετώπιση ώστε να δοθεί δυνατότητα απελευθέρωσης των καταθέσεων αρκεί να εξυπηρετείται το δάνειο

Το σχέδιο για τα καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες

Οι τράπεζες έχουν μελετήσει ότι από τα στεγαστικά και τα δάνεια προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν ισχυρά έσοδα.
Όμως από τα καταναλωτικά και κάρτες θεωρούν ότι 8 στα 10 προβληματικά καταναλωτικά δάνεια δεν θα αποφέρουν κανένα κέρδος, κοινώς θα είναι η ζημία των τραπεζών.

Συμπέρασμα

Οι τράπεζες δεν θέλουν να μετατραπούν σε διαχειριστές χιλιάδων ακινήτων.
Θα δώσουν μια μεγάλη ευκαιρία στους πολίτες να καταστήσουν ενεργά τα προβληματικά δάνεια.
Αν ο στόχος επιτευχθεί, η έννοια πλειστηριασμός θα ελαχιστοποιηθεί θα περιθωριοποιηθεί αν η κοινωνία συμμετάσχει ενεργά στην λύση του προβλήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης