Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ενημέρωση έγινε φτωχότερη – Οι περισσότερες εισηγμένες έκαναν χρήση του νέου νόμου

Η ενημέρωση έγινε φτωχότερη – Οι περισσότερες εισηγμένες έκαναν χρήση του νέου νόμου
Δεν δημοσίευσαν αποτελέσματα τριμήνου πολλές εταιρείες – Ποιες δημοσίευσαν λογιστική κατάσταση και ποιες έδωσαν εικόνα
Πολλά χρόνια πίσω γυρίζει η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, αφού με τον νέο νόμο που ισχύει πλέον, οι εισηγμένες δεν έχουν υποχρέωση να δημοσιεύουν ενδιάμεσες λογιστικές καταστάσεις.
Με τον νόμο αυτό εναρμονιζόμαστε με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Έτσι πολλές εισηγμένες δεν δημοσίευσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και από το σύνολο των εταιρειών μόνο οι μεγάλες και όχι όλες και μερικές εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έδωσαν εικόνα.
Αξίζει να τονιστεί το γεγονός, ότι κάποιες μικρές εταιρείες δεν αρκέστηκαν στην απλή δημοσίευση δελτίου τύπου, αλλά δημοσίευσαν λογιστική κατάσταση, όπως έκαναν ακριβώς και πριν την κατάργηση της υποχρέωσης, παρέχοντας πλήρη ενημέρωση.
Πιο αναλυτικά, αποτελέσματα δημοσίευσαν οι Paperpack, Εθνική Πανγαία, Τράπεζα Κύπρου, Alpha Bank, Νηρεύς, Σφακιανάκης, Frigoglass, Kleemann, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Attica Συμμετοχών, Quest, Ικτίνος, Folli Follie, MIG, Lamda, Εθνική Τράπεζα, Aegean,Υγεία, ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Φουρλής, ΕΧΑΕ, Grivalia, Ιντραλότ, Coca Cola, Motor Oil, Τιτάν, ΟΤΕ, Τράστορ, Καρέλιας, Πετρόπουλος, Quality & Reliability, Μινωικές Γραμμές, ΕΛΠΕ και Κορρές.
Βέβαια, κάποιες από τις παραπάνω εταιρείες δεν δημοσίευσαν όλες τις γραμμές, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ που μας είπε μέχρι τα κέρδη προ φόρων και όχι τα κέρδη μετά από φόρους που αποδίδονται στους μετόχους, που είναι και από τις πιο σημαντικές γραμμές μίας λογιστικής κατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τον δικτυακό τόπο της οργανωμένης αγοράς λογιστική κατάσταση δημοσίευσαν οι εταιρείες, Καρέλιας, Trastor, Kleemann, Quest, Lamda Dev., Grivalia, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια, Πετρόπουλος, Τράπεζα Πειραιώς, και ΟΤΕ και επομένως για τις συγκεκριμένες υπάρχει πληρέστερη εικόνα έναντι αυτών που δημοσίευσαν μόνο δελτίο τύπου.
Από τις παραπάνω εταιρείες μπορεί κάποιος να δει το ύψος των απαιτήσεων, των αποθεμάτων, την πορεία των ταμειακών ροών, τα ταμειακά διαθέσιμα αν μειώθηκαν ή αυξήθηκαν και που οφείλεται, και την εξέλιξη των συνολικών υποχρεώσεων.
Από την άλλη, έστω και η απλή αποτύπωση σε ένα δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, είναι καλύτερο από το τίποτα που επέλεξαν πολλές και δυστυχώς και μεγάλες εταιρείες που δεν έχουν, αυτό που λένε όσοι υποστηρίζουν το νόμο, έλλειψη ρευστότητας.
Έλαμψαν λοιπόν δια της απουσίας τους μεγάλες εταιρείες όπως Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Ελλάκτωρ μεταξύ άλλων.
Από εκείνες που δημοσίευσαν ξεχώρισαν τα αποτελέσματα της εταιρείας Μινωικές Γραμμές που εμφάνισε κέρδη 4 εκατ. ευρώ, τα οποία και αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία από την είσοδό της στο ΧΑ.
Εξαιρετική κερδοφορία εμφάνισε η Folli Follie (43,2 εκατ. ευρώ από 34,5 εκατ. ευρώ), Motor Oil (48,6 εκατ. ευρώ από 41,6 εκατ. ευρώ), Quest (1,24 εκατ. ευρώ από 425 χιλ. ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (23,8 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ), ΕΛΠΕ και Καρέλιας.

Γ. Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης