Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το σχέδιο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας το 2017 - Χωρίς τον Στέργιο Πιτσιόρλα γίνεται;

Το σχέδιο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας το 2017 - Χωρίς τον Στέργιο Πιτσιόρλα γίνεται;
Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς, θα μπει σε εφαρμογή τους επόμενους 12 μήνες
Η αναβάθμιση του Στέργιου Πιτσιόρλα σε υφυπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης με ευθύνη τον τομέα των επενδύσεων και η αποχώρησή του από το ΤΑΙΠΕΔ πιθανόν να αναδείξουν ότι η αποτελεσματικότητα δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Η εμπειρία… λέει ότι πολλά κρίνονται από το πρόσωπο που κράτα το τιμόνι και ειδικότερα όταν πρόκειται για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2017, όπως και οι εκκρεμότητες του 2016, θα είναι ένα από τα καυτά θέματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση με το νέο έτος.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα της νέας χρονιάς υπολογίζονται μόλις σε 560 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο τους εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 2,5 δισ ευρώ, καθώς σημαντικό μέρος των συμβάσεων του 2016 θα ολοκληρωθούν το 2017.
Πιο αναλυτικά, το ποσό του 1,925 δισ. ευρώ θα προέλθει από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές το 2016, ενώ η εκταμίευση του ποσού θα γίνει το 2017.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς, θα μπει σε εφαρμογή τους επόμενους 12 μήνες με τους πιο κάτω διαγωνισμούς:
• Η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης,
• Η πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ)
• Η παράταση της Σύμβασης Παραχώρησης (για 20 χρόνια) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», και στη συνέχεια θα γίνει διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού 30%.
• Η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
• Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μαρίνων Χίου, Πύλου και Θεσσαλονίκης (Αρετσού, Καλαμαριά) και Αλίμου,
• Η αξιοποίηση του ακινήτου Castelo Bibelli στην Κέρκυρα, η αξιοποίηση ακινήτων σε πόλεις του εξωτερικού και στην Ελλάδα.

Πάντως η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η υλοποίηση του σχεδίου που περιλαμβάνει τις συμμετοχές του Δημοσίου στον ενεργειακό τομέα.
Τα ποσοστά του Δημοσίου στις τρεις ενεργειακές επιχειρήσεις, είναι το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ.
Ο νέος υπουργός Ενέργειας, κ Γ. Σταθάκης, επιθυμεί να περάσει στο Υπερταμείο το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ
Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το θέμα της μεταφοράς των μετοχών των 10 Οργανισμών Λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας) από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενθαρρυντικά είναι τα οικονομικά στοιχεία από τους Οργανισμούς Λιμένων του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016.
Από αυτά προκύπτει ότι στην πλειονότητα των λιμένων καταγράφεται βελτίωση της κερδοφορίας (κατά μέσο όρο +45%), χάρη της καλής διαχείρισης που γίνεται από τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, της περιστολής του κόστους, της βελτιστοποίησης των λειτουργιών και της εφαρμογής καλών πρακτικών στο πλαίσιο μιας κεντρικής διαχείρισης που γίνεται και με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ. Βελτίωση καταγράφει και ο κύκλος εργασιών 6 εξ’ αυτών (Ελευσίνα, Ηράκλειο, Καβάλα, Λαύριο, Ραφήνα, Αλεξανδρούπολη).

Τι έγινε το 2016:
• Η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σε δύο δόσεις (51% + 16%) ολοκληρώθηκε το 2016 και εισπράχθηκε το τίμημα, το οποίο αντιστοιχεί στο 51% των μετοχών (πρώτη εκταμίευση).
• Η πώληση των μετοχών του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ολοκληρώθηκε το 2016 και εισπράχθηκε το συνολικό τίμημα.
• Η πώληση 2 Airbus, ολοκληρώθηκε το 2016 και εισπράχθηκε το αντίστοιχο τίμημα.
• Ολοκληρώθηκε, το 2016, ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Το συνολικό τίμημα αναμένεται να εισπραχθεί το 2017.
• Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 έτη, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, οπότε και αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση του αντιτίμου από τους επενδυτές, ύψους 1,234 δισ. ευρώ. Επιπλέον του τιμήματος αυτού, θα καταβάλλεται ετήσιο τέλος παραχώρησης, της τάξεως των 22,9 εκατ. ευρώ για 40 έτη.
• Αναμένεται το τέλος της διαδικασίας πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Η πρώτη δόση του τιμήματος (της τάξης των 300 εκατ. ευρώ) αναμένεται να καταβληθεί το 2017.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης