Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δημιουργία πανευρωπαϊκής bad bank για τα NPLs επιμένει ο Enria (EBA)

Στη δημιουργία πανευρωπαϊκής bad bank για τα NPLs επιμένει ο Enria (EBA)
Σύμφωνα με τον Enria, αν δεν υπάρξει συμφωνία για μια κοινή αρχή, η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει τουλάχιστον κοινούς κανόνες για τις εθνικές αρχές που διαχειρίζονται τα προβληματικά δάνεια
Τη επείγουσα ανάγκη δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής bad bank υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority - EBA), Andrea Enria.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στη γερμανική, οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Enria τόνισε πως ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το συνόλο των δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι 5,4%, ποσοστό τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές.
«Τα καλά νέα είναι πως αυτός ο λόγος μειώνεται, αλλά η μείωση αυτή καταγράφεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», υποστήριξε ο πρόερος της EBA, προσθέτοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη για δράση.
Σημειώνεται πως η EBA είχε αναφερθεί στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank και τον περασμένο μήνα, με Γερμανό αξιωματούχο να απορρίπτει την πρόταση, σχολιάζοντας πως η γερμανική κυβέρνηση δε βλέπει κάποιο όφελος.
Η Γερμανία αρνείται εδώ και καιρό τα όποια σχέδια θα είχαν ως αποτέλεσμα να μοιραστεί ο τραπεζικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη, υπό τον φόβο πως θα επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για τη διάσωσης τραπεζών άλλων χωρών.
Ο Enria τόνισε στη Handelsblatt, πως, με βάση το σχέδιό του, κάθε χώρα θα παραμένει υπεύθυνη για τυχόν διαγραφές δανείων.
«Η όλη ιδέα είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να μην υπάρχει αμοιβαιότητα στις απώλειες ή μοίρασμα των κινδύνων», είπε, ενώ υπογράμμισε πως «όποια κρατική βοήθεια τυχόν κριθεί απαραίτητη θα περιορίζεται σε εθνικό επίπεδο».
Σύμφωνα με τον Enria, αν δεν υπάρξει συμφωνία για μια κοινή αρχή, η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει τουλάχιστον κοινούς κανόνες για τις εθνικές αρχές, αρμόδιες να διαχειρίζονται τα προβληματικά δάνεια.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης