Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έτοιμες για μεγάλες εξαγορές στην Ελλάδα και στην αδύναμη ευρωζώνη οι αμερικανικές τράπεζες – Τι εκτιμούν Oppenheimer, Blackstone και Kohlberg Kravis Roberts

Έτοιμες για μεγάλες εξαγορές στην Ελλάδα και στην αδύναμη ευρωζώνη οι αμερικανικές τράπεζες – Τι εκτιμούν  Oppenheimer,  Blackstone και  Kohlberg Kravis Roberts
Καθώς η Ευρώπη παλεύει με την κρίση χρέους, στις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί βρίσκονται σε μία διαδικασία αναζήτησης ευκαιριών στην ευρωζώνη, και ιδιαίτερα μάλιστα στις περιοχές που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζουν μεγάλες κινήσεις πώλησης στοιχείων ενεργητικού, και να αγοράσουν assets που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές. Άλλωστε, η ίδια η Morgan Stanley είχε επισημάνει ότι οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ετοιμάζονται να εκποιήσουν περίπου 3 τρισ. δολάρια τις επόμενους 18 μήνες. Αυτήν την προοπτική διαρρέεται ότι ο κολοσσός των εξαγορών στη Βρετανία, η Kohlberg Kravis Roberts, βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης των ευκαιριών στην Ελλάδα, που θα υπόσχονται μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Άλλωστε, νωρίτερα φέτος, η Google αγόρασε το κτίριο Montevetro στο Δουβλίνο από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Ενεργητικού (ΝΑΜΑ) της Ιρλανδίας, η οποία το απέκτησε μετά από την τεράστια διάσωσης των τραπεζών από την ιρλανδική κυβέρνηση.
«Υπάρχει σαφώς μια αναδιάρθρωση και συρρίκνωση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία είναι πραγματικά ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρίες", δήλωσε ο Timothy J. Sloan, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Wells Fargo, η οποία τον περασμένο μήνα απέκτησε πακέτο απαιτήσεων στεγαστικών δανείων ύψους 3,300 δισ. δολ. από ευρωπαϊκές τράπεζες. Την ίδια ώρα, παρά την κλιμάκωση των προβλημάτων, κατά το τελευταίο τρίμηνο, η JPMorgan αύξησε πραγματικά το σύνολο των χορηγήσεων της προς την Ευρώπη.
Από τη μεριά της, η Kohlberg Kravis, εξετάζει το ενδεχόμενο πιθανών επενδύσεων στην Ελλάδα, παρά τις προειδοποιήσεις για αδυναμία πληρωμής ή την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. "Η χώρα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχαν αναφέρει ο αναλυτής της εταιρείας Nathaniel Zilkha, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ρίξουν την Ελλάδα στα βράχια. Εκτός από την Ελλάδα, η Kohlberg Kravis επίσης ψάχνουν για ευκαιρίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν έναν εξίσου σκληρό χρόνο μπροστά τους.
Ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις το επόμενο εξάμηνο, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου, ώστε να προλάβουν την προθεσμία του Ιουνίου για την επίτευξη των κεφαλαιακών ορίων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Ήδη θα πρέπει να βρεθούν πάνω από 114 δισ. ευρώ κεφάλαια για τις τράπεζες, την ώρα μάλιστα που και τα κράτη πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους. «Καθώς οι αγορές γίνονται όλο και πιο αρνητικές για Ευρώπη, πιστεύουμε ότι οι ξένες εταιρίες θα προχωρούν σε περισσότερες αγορές και σε πολύ καλές τιμές», ανέφερε ο  Stephen A. Schwarzman, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Blackstone.
Δεν ενέχει και τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο φαίνεται η επένδυση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Christopher Kotowski, αναλυτής της Oppenheimer, επισημαίνοντας ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, κανείς δεν περίμενε τη χρεοκοπία της MF Global. Μάλιστα, προβλέπει ότι μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan, η Citigroup και η Goldman Sachs θα προχωρήσουν σε μεγάλες κινήσεις επί του ευρωπαϊκού εδάφους, ιδίως σε γαλλικές τράπεζες όπως η Societe Generale και η Credit Agricole.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης