Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί το 2014 το hedge fund Elliott Management προειδοποιούσε για τον ηλεκτρομαγνητικό παλμό;

Γιατί το 2014 το hedge fund Elliott Management προειδοποιούσε για τον ηλεκτρομαγνητικό παλμό;
Tον Ιούλιο του 2014, ο Paul Singer, επικεφαλής της Elliott Management ένα από τα ισχυρότερα και πιο δραστήρια hedge fund δήλωσε ότι "υπάρχει ένας κίνδυνος που ξεπερνάει κάθε άλλο όσον αφορά το εύρος των πιθανών ζημιών
Τα hedge funds είναι συνυφασμένα με τον κόσμο των αγορών και συνήθως οι εκτιμήσεις τους αφορούν την άνοδο ή την πτώση των αγορών.
Όμως τον Ιούλιο του 2014, ο Paul Singer, επικεφαλής της Elliott Management ένα από τα ισχυρότερα και πιο δραστήρια hedge fund διεθνώς....δήλωσε ότι "υπάρχει ένας κίνδυνος που ξεπερνάει κάθε άλλο όσον αφορά το εύρος των πιθανών ζημιών.
Ο κίνδυνος αυτός είναι ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός (EMP).

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος  - Εlectromagnetic pulse

Παρ΄ ότι  συνήθως οι απόψεις μας ξεχειλίζουν από τρομακτικά ή καταθλιπτικά σενάρια, υπάρχει ένας κίνδυνος που βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τους υπόλοιπους όσον αφορά το εύρος των πιθανών ζημιών.
Ακόμη και ο πυρηνικός πόλεμος είναι ένα σχετικά τοπικό πρόβλημα εκτός από την πιο ακραία μορφή του.
Και η απειλή από τους αστεροειδείς μπορεί (ενδεχομένως) να μετριαστεί.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με βόμβα που προκαλεί ηλεκτρομαγνητικό παλμό, ή Εlectromagnetic pulse, αντιπροσωπεύουν ένα μοναδικό πεδίο χάους.
Μπορεί να συμβεί φυσικά, από τις ηλιακές καταιγίδες που στέλνουν «εκκενώσεις μάζας σε τρόχια», οι οποίες είναι τεράστιες ενεργειακές εκρήξεις ηλιακού ανέμου, δεκάδες εκατομμύρια μίλια σε λίγες μόνο ώρες.
Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός μπορεί να είναι τεχνητός, που παράγεται από έκρηξη σε υψόμετρο (τουλάχιστον 15 μιλίων) πυρηνικών όπλων σχετικά μέτριας προς χαμηλής απόδοσης (ακόμα και με την δύναμη της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα).
Διαφορετικές εκρήξεις βομβών ηλεκτρομαγνητικού παλμού έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Αλλά η κατώτατη γραμμή είναι ότι ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός καταστρέφει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρικών.
 Το 1859, μια ιδιαίτερα ισχυρή ηλιακή διαταραχή (το «Γεγονός Carrington») προκάλεσε διακοπή στο νεοσυσταθέν τηλεγραφικό δίκτυο.
Αυτό συνέβη και πάλι με παρόμοιες ηλιακές διαταραχές το 1921, πριν δημιουργηθεί το σύγχρονο ηλεκτρικό δίκτυο.
Μια μελέτη της NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν συνήθως μία φορά τον αιώνα.
Μια επανάληψη του γεγονότος του Carrington σήμερα θα προκαλούσε χάος στο ηλεκτρικό δίκτυο, ενδεχομένως να το κλείσει εντελώς για μήνες ή και περισσότερο, με αδιανόητες συνέπειες.
 Μόνο πριν από δύο χρόνια, ο ήλιος παρέμενε «χαλαρός» με μια έκρηξη στο μέγεθος Carrington, αλλά η θέση της γης εκείνη την εποχή εμπόδισε το ηλεκτρομαγνητικό χτύπημα.
Οι πιθανότητες για τέτοια γεγονότα τέτοιου μεγέθους μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Η τεχνική εκδοχή του ηλεκτρομαγνητικού παλμού

Η τεχνητή εκδοχή του ηλεκτρομαγνητικού παλμού, ένα είδος πυρηνικής επίθεσης, θα απαιτούσε μεταξύ ενός και τριών πυρηνικών εκρήξεων σε μεγάλο υψόμετρο χτυπώντας έτσι όλη την Βόρεια Αμερική.
Οι πυρηνικές εκρήξεις δεν θα προκαλούσαν καταστροφές λόγω της πυρηνικής ακτινοβολίας, αλλά μια τέτοια επίθεση θα είχε συνέπειες ακόμη πιο καταστροφικές από μια σοβαρή ηλιακή καταιγίδα.
Δεν θα μπορούσε καταστρέψει ηλεκτρονικούς διακόπτες, συσκευές, υπολογιστές και μετασχηματιστές σε όλη την Αμερική.
Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε ένα φυσικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό  ωστόσο ο πολλαπλασιασμός των πυρηνικών όπλων, καθιστά την τεχνητή μορφή ηλεκτρομαγνητικού παλμού ένα πολύ ξεχωριστό κίνδυνο για τον σύγχρονο κόσμο.
Τι μπορεί να γίνει γι 'αυτόν τον κίνδυνο;
Τα κρίσιμα στοιχεία του ηλεκτρικού δικτύου και των βασικών ηλεκτρονικών συσκευών μπορούν να διαθέτουν συστήματα προστασίας.
Μπορούν να αναπτυχθούν διαδικασίες ως μέρος της ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης ώστε οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε ένα μεγάλο ή μικρό επεισόδιο.
Γιατί γράφουμε για τον ηλεκτρομαγνητικό παλμό;
Επειδή οιι επιτροπές του Κογκρέσου μελετούν αυτό το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ώστε οι ΗΠΑ και ο κόσμος να γίνουν ασφαλέστεροι  είναι καλό πράγμα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης