Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικές ιστορίες

Τα 3 μέτωπα του Λ. Φραγκιαδάκη - Εθνική Ασφαλιστική, Ρουμανία και… κερδοφορία καθορίζουν την επόμενη μέρα

tags :
Τα 3 μέτωπα του Λ. Φραγκιαδάκη - Εθνική Ασφαλιστική, Ρουμανία και… κερδοφορία καθορίζουν την επόμενη μέρα
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης βρίσκεται το τιμόνι της Εθνικής από τον Μάρτιο του 2015
Όταν ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναλάμβανε το «τιμόνι» της Εθνικής, τον Μάρτιο του 2015 πολλοί στοιχημάτιζαν πόσους μήνες θα κρατούσε την «καρέκλα» του.
Ορισμένοι μάλιστα βιάστηκαν ακόμη και να τον «παραιτήσουν» όταν συγκρούσθηκε με τους παραδοσιακούς μηχανισμούς στις δύο μεγάλες κρίσεις της θητείας του.
Κι όμως ο αντισυστημικός τραπεζίτης παραμένει επικεφαλής της «μεγάλης μας φίλης» και μιας διοίκησης που εφαρμόζει με τους ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης οδηγώντας την Εθνική στην επόμενη ημέρα, μέσα από τρία μεγάλα στοιχήματα που θα κριθούν το επόμενο διάστημα: την Εθνική Ασφαλιστική, την Banca Romaneasca αλλα και την κερδοφορία του ομίλου.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί εξεπλάγησαν εκείνη τη μετεκλογική άνοιξη όταν τραπεζικοί παράγοντες του κυβερνητικού στρατοπέδου αποφάσισαν να εισηγηθούν στον Αλέξη Τσίπρα να αναθέσει τα ηνία της ΕΤΕ στον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.
Με σπουδές στο Trinity College του Cambridge και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το περιβόητο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, βρισκόταν μάλλον αρκετά μακριά από την τότε λογική των ΣΥΡΙΖΑ…nomics του Γιανη Βαρουφάκη.
Ήταν όμως μια «ήρεμη δύναμη», όπως υπήρξε από τα σχολικά του χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1985.
Ένα πλεονέκτημα που στήριξε την επιλογή του ήταν η καθολική αποδοχή από τον κόσμο της ΕΤΕ (magna cum laude, έλεγαν κάποιοι) στον οποίο εντάχθηκε το 1993, αλλά και από το περιβάλλον της Λούκας Κατσέλη που επρόκειτο να αναλάβει την προεδρία του ομίλου.
Ένα άλλο πλεονέκτημα ήταν το ότι θεωρείτο πρόσωπο «εκτός γνωστών κυκλωμάτων» γεγονός που του έδινε άνεση και ανεξαρτησία κινήσεων. Στην επιλογή του, φυσικά και μέτρησε το «ΟΚ» της ΕΚΤ και του SSM, αλλά και η επαγγελματική του αρτιότητα.
Κατέχοντας τη λειτουργία των παραγώγων, από την θητεία του στην Credit Suisse First Boston (ήταν διαχειριστής ιδίων επενδύσεων στη Νέα Υόρκη, μετά την αποφοίτησή του) ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ήταν από τους πρωταγωνιστές της αγορά παραγώγων στην ελληνική κεφαλαιαγορά, όταν επέστρεψε στη χώρα το 1996, ως επικεφαλής του αντίστοιχου τομέα της ΕΤΕ.
Από το 2003 μέχρι το 2009, ήταν ο Group Treasurer της Εθνικής (και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Χρηματιστηριακής, ενώ από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2015 ήταν γενικός διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγοράς.
Από τη θέση αυτή βρέθηκε σε άμεση «επαφή» με τον ΟΔΔΗΧ και τους ξένους επενδυτές για τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων και εντόκων, γεγονός που τον κατέστησε μεταξύ των top-5 στελεχών της τραπεζικής αγοράς που μπορούν να θεωρηθούν στην πράξη ειδικοί για το χρέος.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης «τρέχει» την Εθνική για δύο και πλέον χρόνια ακριβώς με τον τρόπο που πιστεύει.
Μακριά από «γραμμές» και εξαρτήσεις και με γνώμονα το συμφέρον του ομίλου.
Για τους λόγους αυτούς άλλωστε δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με το «σύστημα» όποτε θεώρησε ότι πρέπει να το κάνει.
Τόσο στην περίπτωση της κρίσης για την εθελουσία έξοδο, όσο και σε αυτήν της έντασης με το ΤΧΣ για τη σύνθεση του ΔΣ, τον περασμένο Νοέμβριο, βγήκε νικητής.
Την τελευταία, φορά δε, απέναντι σε επίμονα δημοσιεύματα που θεωρούσαν την απομάκρυνσή του… δεδομένη.
Τελικά ήταν η Λούκα Κατσέλη που αποχώρησε από την Εθνική…
Σήμερα, με την υπόθεση της διοίκησης «δρομολογημένη», ο 50χρονος CEO προχωρεί σε ρυθμούς τροχάδην το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.
Στη στρατηγική αυτή, κεντρικός άξονας είναι η πώληση των non-core assets και των θυγατρικών που έχει αποφασιστεί να εκποιηθούν σε συμφωνία με τους θεσμούς και τα αρμόδια όργανα.
Έχοντας βάλει στα ταμεία 3,5 δις. ευρώ από την επιτυχή πώληση της Finansbank - στην καλύτερη δυνατή στιγμή για την Εθνική– η ΕΤΕ ενισχύεται με περίπου 200 εκατ. επιπλέον από την ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα.
Από αυτά τα 150 εκατ. εμφανίστηκαν στον ισολογισμό δ τριμήνου 2016, βοηθώντας την «απορρόφηση» των αυξημένων προβλέψεων (219 εκατ. ευρώ έναντι 166 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο).
Ήταν κινήσεις με τις οποίες η τράπεζα ενίσχυσε τα κεφάλαια CET 1 και μετά την έγκριση της Κομισιον προχώρησε στην αποπληρωμή των coco’s, ύψους 2 δις. ευρώ.
Επιτυχημένο ήταν και το deal για την πώληση της UBB ( θυγατρικής της Εθνικής στην Βουλγαρία).
Η τράπεζα που είχε «ρίξει» στην UBB, 200 εκατ. δολάρια πριν μερικά χρόνια, την πούλησε 610 εκατ. στα τέλη της περσινής χρονιάς ενώ έχει εισπράξει και μερίσματα 180 εκατ. ευρω.
Πρόκειται για άλλη μια ενίσχυση που πιστώνεται στη διοίκηση Φραγκιαδάκη και που μαζί με την πώληση της South African bank of Athens, πριν ένα μήνα, ενισχύουν σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια του ομίλου.

Τα στοιχήματα 

Μπροστά του υπάρχουν ακόμη τρία σημαντικά ζητήματα:
Η πώληση της Banca Romaneasca από την Εθνική στον ουγγρικό όμιλο OTP, που τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για τη μεταβίβαση, καθώς η OTP Ρουμανίας, που αποτελεί τον αγοραστή της Banca Romaneasca, δεν έχει συμμορφωθεί σε υποδείξεις που έχει κάνει ο επόπτης για σειρά θεμάτων. Πάντως στην Εθνική Τράπεζα δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ολοκλήρωση του deal, καθώς θεωρούν ότι οι Ούγγροι θα προσαρμοστούν στις υποδείξεις της ρουμανικής κεντρικής τράπεζας.
Αν η συναλλαγή ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο, θα προσμετρηθεί κανονικά στο stress test.
Στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, και μετά το «καμπανάκι» της ΤτΕ τον Οκτώβριο για την πορεία του deal με την Exin Group και το Calamos Asset Management, η διοίκηση της ΕΤΕ συνεχίει να στηρίζει το deal.
Η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προχωρεί κανονικά, λένε στην τράπεζα αν και παραδέχονται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υποβολή φακέλου στην TτE.
Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει η καθυστέρηση να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της συναλλαγής στις αρχές του 2018, εκτός και αν το επόμενο διάστημα η Exin κινηθεί ταχύτατα και καταθέσει έναν πλήρη φάκελο, ο οποίος θα επιτρέψει στην TτE να τον εγκρίνει γρήγορα.
Για την Εθνική, η μετάθεση του χρόνου ολοκλήρωσης της συναλλαγής σημαίνει ότι θα εγγράψει μέρος των εσόδων φέτος και το υπόλοιπο στην επόμενη χρήση.
Όπως προκύπτει από την παρουσίαση για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών, η τράπεζα προβλέπεται να εισπράξει 770 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Τα υπόλοιπα 188 εκατ. ευρώ (σ.σ. το τίμημα ανέρχεται σε 958 εκατ.) θα αποτυπωθούν στα βιβλία της, πριν τη συναλλαγή.
Η τράπεζα θεωρεί “ισχυρές” τις εγγυήσεις που έχει λάβει τόσο από το Exin Group όσο και προσωπικά από τους βασικούς μετόχους της Exin Partners, δηλαδή τον Φέρφιλντ, τον Κάλαμος και τον Κουδούνης.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αποφασισθεί το fund να διαθέσει 958 εκατ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το ποσοστό θα μεταβιβασθεί εν συνεχεία στην Exin Holdings.
Σε ότι αφορά τη θυγατρική στην Κύπρο, η διοίκηση δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αποεπένδυση εάν δεν υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αποδίδει όμως μεγάλη σημασία και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εκτιμά πως η εξομάλυνση των επισφαλειών, η ανάκτηση κεφαλαίων και η εύρεση λύσεων για να γίνουν οι «κόκκινοι δανειολήπτες» ξανά ενήμεροι,, θα διαμορφώσουν καταλύτη για την αναζωογόνηση και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο απολογισμός της διοίκησης Φραγκιαδάκη για την Εθνική έχει ενδιαφέρον.
Από το τέταρτο τρίμηνο του 2015 μέχρι το καλοκαίρι έχει μειώσει τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα από 24 στα 10 δις. ευρώ, ενώ ο δανεισμός από τον ELA έχει μειωθεί από 11,5 σε μόλις 5,8 δις. ευρώ και είναι η τράπεζα με τη χαμηλότερη εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή έχει και τον χαμηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεις (91%).
Για τον 50άρη τραπεζίτη το επόμενο στοίχημα αφορά βέβαια και την κερδοφορία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης