Τελευταία Νέα
Διεθνή

Anadolu: Η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, μη αποδεκτή από την Τουρκοκυπριακή πλευρά

Anadolu: Η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, μη αποδεκτή από την Τουρκοκυπριακή πλευρά
Oι μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων δεν είναι σεβαστές
Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) καταδίκασε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, την υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν την ενέργεια, λέγοντας ότι τα σύμφωνα αγνοούν τα «βασικά δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει σε δημοσίευμά του τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κύπριος ηγέτης και ο βασιλιάς της Ιορδανίας παρέστησαν στην πρώτη τριμερή σύνοδο υψηλού επιπέδου την Τρίτη, η οποία περιελάμβανε την υπογραφή αρκετών συμφωνιών μεταξύ των τριών μερών.
"Η υπογραφή συνθηκών από την Κύπρο μαζί με την Ελλάδα και την Ιορδανία σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η γεωργία και κυρίως η ενέργεια, αγνοούν τα βασικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί όπου είναι συνιδιοκτήτες, είναι απαράδεκτο" δήλωσε σε γραπτή δήλωση το τουρκοκυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Η δήλωση αναφέρει ότι οι μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων δεν είναι σεβαστές και ότι η ΤΔΒΚ δεν θα διστάσει να λάβει αντιπαραγωγικά μέτρα.
"Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε σύντομα διαβουλεύσεις με την Τουρκία για το μέλλον μας", ανέφερε.
Η δήλωση πρόσθεσε ότι η ΤΔΒΚ δεν θα δεσμευτεί καθόλου από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα.
Το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου έχει διαιρεθεί από το 1974.
Η Κύπρος έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, με την τελευταία πρωτοβουλία στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκίας, Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου να καταρρέει το 2017.
Η Τουρκία κατηγορεί την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία για την αποτυχία των συνομιλιών και την ΕΕ για την αποδοχή της Κύπρου ως διαιρεμένης νήσου στην ένωση το 2004, αφού η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε μια ειρηνευτική συμφωνία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης