Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το πάρε - δώσε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ - Ανακλήθηκε η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και περνά στο Υπερταμείο

Το πάρε - δώσε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ - Ανακλήθηκε η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και περνά στο Υπερταμείο
Η αντιστροφή της πώλησης στο ΤΑΙΠΕΔ και το ενδεχόμενο πλήρους ιδιωτικοποίησης
Τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο μετά την αντιστροφή της πώλησης μετοχών προς το ΤΑΙΠΕΔ η οποία είχε αποφασιστεί κατά το παρελθόν. 
Οι εταιρίες όμως θα περάσουν στον έλεγχο της Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας γεγονός που σημαίνει ότι το δημόσιο έχει το … δικαίωμα να τις εξυγιάνει αλλά αν δεν πράξει τότε οι εταιρίες θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών.
Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι εταιρίες των οποίων ποσοστά είχαν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και υποτίθεται ότι δεν θα .. γύριζαν πίσω περνούν ξανά στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου χωρίς κανείς να προδικάζει την επόμενη ημέρα του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.
Υποτίθεται δε ότι σκοπός του Υπερταμείου είναι να προσπαθήσει να εξυγιάνει τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, να αξιολογήσει τις (εν πολλοίς κομματικά διορισμένες) διοικήσεις και μόνο αν δεν προκύψει αποτέλεσμα να τις πουλήσει. Αυτός είναι άλλωστε και ο κανονισμός με τον οποίο λειτουργεί το Υπερταμείο που αποφασίστηκε να συσταθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου του 2015.   
Η ελληνική εταιρία Συμμετοχών και περιουσίας γίνεται ο μεγαλύτερος «εργοδότης» της χώρας με στόχο τη συνολική εξυγίανση του κεφαλαίου ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων του  50,3% της ΕΥΔΑΠ και του  51% της ΕΥΑΘ.
Θεωρητικά η κα Ράνια Αικατερινάρη θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αποκομίσει κέρδη από τη διαχείριση των εν λόγω εταιριών χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει προσδιοριστεί ο στόχος κερδών.
Και βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος ο στόχος όταν και οι δύο εταιρίες λειτουργούν με κομματικά διορισμένες διοικήσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν μπορούν να υπαχθούν στον έλεγχο του Υπερταμείου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι η τρόικα πείστηκε από την ανάγκη διαχείρισης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια χωρίς ωστόσο να μπορέσει να διασφαλίσει τα κριτήρια αυτά.
Και πλέον το ερώτημα είναι τι θα κάνει το Υπερταμείο όταν θα τεθεί υπό το σκληρό έλεγχο των ελεγκτών για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ οι οποίοι θα υποδείξουν πώληση λόγω αδυναμίας αξιοποίησης της δυνατότητας επίτευξης ικανοποιητικής κερδοφορίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης