Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ με την Ιορδανία σχεδιάζουν (;) στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας

Οι ΗΠΑ με την Ιορδανία σχεδιάζουν (;) στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας
Οι ΗΠΑ με την Ιορδανία σχεδιάζουν (;) στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πλέον εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού θύλακα της Γκούτα, της τελευταίας εναπομένουσας περιοχής που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.
Με τις δυνάμεις της Συρίας να πλησιάζουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής που έχει διασπαστεί από τον πόλεμο, η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Nikki Haley προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον «παραμένει έτοιμη να ενεργήσει αν χρειαστεί», εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν επέμβουν κατά της Συρίας για την επίθεσή της στην ανατολική Γκούτα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov σχολίασε την κρίσιμη κατάσταση στην ανατολική Γκούτα και κάλεσε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει εντελώς τα σχέδιά της για στρατιωτική επίθεση κατά των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας.
"Εμείς προειδοποιήσαμε τις ΗΠΑ ότι τα σχέδια αυτά πρέπει να απορριφθούν άνευ όρων.
Οποιαδήποτε τέτοια παράνομη χρήση στρατιωτικής δύναμης, παρόμοια με όσα συνέβησαν πριν από περίπου ένα χρόνο στη αεροπορική βάση Shairat, θα αποτελούσε πράξη επιθετικότητας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, όπως ορίζεται από το σχετικό άρθρο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.
Η Ουάσινγκτον είχε την προηγούμενη εμπειρία να ξεκινήσει στρατιωτική επέμβαση χωρίς τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump εξαπέλυσε έβαλε 59 πυραύλους Tomahawk κατά της αεροπορικής βάσης της Συρίας Shairat τον Απρίλιο του 2017.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Muraselon, οι συριακές δυνάμεις απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής περιοχής Ghouta μέσω της «επίτευξης σαρωτικών στρατιωτικών νικών ή της σύναψης συμφωνιών εκκένωσης».
Η ανεξάρτητη έδρα ανακοινώνει ότι οι δυνάμεις της Συρίας «πιθανότατα θα κατευθυνθούν προς το νότο της χώρας, σύνορα με την Ιορδανία. Θα μπορούσαν τα νότια σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία να είναι η επόμενη ζώνη αντιπαράθεσης στους πολλούς περιφερειακούς πολέμους της χώρας;
Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πρόσφατα αποκάλυψε διαρροές εικόνων του αμερικανικού στρατού που φθάνει στο βιομηχανικό λιμάνι της Aqaba της Ιορδανίας, όπως άρματα μάχης M1A2 Abrams, M113 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M2A3 Bradley.
Σύμφωνα με το Sputnik θα υπάρξει μια σημαντική στρατιωτική άσκηση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ιορδανίας,  Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.





Εντούτοις, το πρακτορείο ειδήσεων Muraselon εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνδυασμό με τις Ιορδανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να προετοιμαστούν για τον επόμενο περιφερειακό πόλεμο στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.
 "Με την οικονομία που πλήττεται πολύ από τον πόλεμο στη Συρία, ο Αμάν προσπαθεί απεγνωσμένα να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα των συνόρων Nassib για να αναζωογονήσει την οικονομία του.
Η Ιορδανία προηγουμένως δεν κατάφερε να πείσει τη Συριακή αντιπολίτευση να παραδώσει σε αυτήν τη ζωτική ζώνη διέλευσης.
Ο συριακός στρατός σίγουρα θα φτάσει στα ιορδανικά σύνορα αργά ή γρήγορα.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική της Ανατολικής Γκούτα διαιρώντας τα εδάφη των αντιμαχόμενων ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης και να τους αναγκάσει να κάνουν ξεχωριστές παραχωρήσεις.
Η Ιορδανία είναι ένας σημαντικός παίκτης που συνορεύει με τη νοτιοδυτική Συρία, αλλά έχει σιωπήσει, καθώς το συριακό καθεστώς που υποστήριζε η Ρωσία επέκτεινε τα εδαφικά του κέρδη από τρομοκρατικές ομάδες στην ανατολική περιοχή Γκούτα.
Τώρα, η Ιορδανία φαίνεται να προετοιμάζεται για μια σύγκρουση με τη Συρία...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης