Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Folli Follie: Εν αγνοία της Fosun η κατάθεση της αίτησης προστασίας - Γιατί προσέφυγε στο άρθρο 106α ο Κουτσολιούτσος

Folli Follie: Εν αγνοία της Fosun η κατάθεση της αίτησης προστασίας - Γιατί προσέφυγε στο άρθρο 106α ο Κουτσολιούτσος
Folli Follie: Εν αγνοία της Fousn η κατάθεση της αίτησης προστασίας - Γιατί προσέφυγε στο άρθρο 106α ο Κουτσολιούτσος
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της αίτησης και υπαγωγής της Folli Follie στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, που προβλέπει την προστασία από τους πιστωτές της.
Τόσο οι πιστώτριες τράπεζες όσο και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, ο κινέζικος Όμιλος Fosun, πιάστηκαν εξ απήνης, καθώς δεν γνώριζαν τις προθέσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Από τη μία πλευρά τραπεζικά στελέχη δήλωναν αιφνιδιασμένα από την κίνηση Κουτσουλιούτσου, ωστόσο εμφανίζονταν καθησυχαστικά.
Και αυτό γιατί οι διοικήσεις των τραπεζών κινήθηκαν γρήγορα στην όλη υπόθεση καθώς υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των τραπεζικών οργανισμών.
Από θέση ισχύος πήραν τη συναίνεση της διοίκησης για επιπλέον εξασφαλίσεις καθιστώντας τις τράπεζες στην πρώτη σειρά της κατάταξης των δικαιούχων σε περίπτωση που η εταιρεία οδηγεί στο σφυρί.
Μάλιστα οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει ως πρόσθετη εξασφάλιση τις μετοχές του πολυκαταστήματος Attica σε ποσοστό 40%.
Από την άλλη πλευρά η κίνηση κατάθεσης της αίτησης έγινε εν αγνοία και του κινέζικου Ομίλου Fosun, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμμία απολύτωε ενημέρωση, όπως άλλωστε έχει συμβεί και όλο το προηγούμενο διάστημα από την οικογένεια Κουτσουλιούτσου.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του κινέζικου Ομίλου, το θέμα της κατάθεσης της αίτησης στο άρθρο 106α έπρεπε να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie (στο οποίο συμμετέχει και ο κινέζικος Όμιλος), όμως αυτό ποτέ δεν έγινε.
Ω εκ τούτου ο αποκλεισμός του κινεζικού Ομίλου από τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Folli Follie, συνεχίζεται.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί καμμία απάντηση επί των ερωτημάτων που έχει θέσει προς την Folli Follie εδώ και καιρό η Fosun.
Η κινεζική εταιρία μέσω του μη εκτελεστικού εκπροσώπου της στο διοικητικό συμβούλιο έχει ζητήσει ενημέρωση βάσει και των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ακόμη καμμία επίσημη απάντηση.
Αν και αρχικώς η Fosun πείστηκε στις αρχές από τις απαντήσεις της οικογένειας, αυξάνοντας μάλιστα στο 16,37% το ποσοστό συμμετοχής τους στον Όμιλο, δηλώνοντας έτσι την αμμέριστη εμπιστοσύνη τους, στη συνέχεια οι σχέσεις διαταράχτηκαν μετά την αδυναμία της πλευράς Κουτσολιούτσου να παράσχει επαρκείς διευκρινίσεις.

Προστασία από τους ομολογιούχους

Για ποιο λόγο όμως η οικογένεια Κοτσολιούτσου προχώρησε στην αίτησης κατάθεσης στο άρθρο 16α; Για προστασία από τους ομολογιούχους του εξωτερικού λένε οι καλά γνωρίζοντες προκειμένου με τον τρόπο αυτό να προστατευθεί, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου 2018.
Και αυτό γιατί οι ομολογιούχοι αποτελούν σήμερα τους μεγαλύτερους πιστωτ΄ρς της Folli Follie με δύο ομολογιακά δάνεια, στο ένα σε ευρώ και το άλλο σε ελβετικό φράγκο, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Αυτά είναι:
1) Σε ελβετικό φράγκο λήξης 2021 με τιμή 45 - 48 μονάδες βάσης, αγορά/πώληση και απόδοση 31,70%
2) Ομολογιακό δάνειο σε ευρώ λήξης 2019 με τιμή αγοράς/πώλησης 45 - 53 μονάδες βάσης και απόδοση 139%
Με την υποβολή της αίτησης ο ελληνικός Όμιλος προστατευει προς το παρόν τουλάχιστον τα περιουσιακά του στοιχεία από τους ομολογιούχους.
Επίσης η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106α ενισχύει πάντως σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το σενάριο η Folli Follie σε «καλή» και «κακή» εταιρεία, με τη δεύτερη να αφορά τις δραστηριότητες στην Ασία, όπου εμφανίζονται και οι μεγαλύτερες αμφιβολίες για την ορθότητα των στοιχείων της.
Ήδη έχουν έχουν πυκνώσει οι μνηστήρες πάνω από τη Folli Follie καθώς μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού φαίνεται πως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τους.
Η Rothschild, που προσελήφθη από την οικογένεια έχει ξεκινήσει να διερευνά τις προθέσεις ισχυρών ομίλων του εξωτερικού.
Τα ονόματα που ακούγονται μεταξύ των μνηστήρων είναι του ομίλου Pandora , της Swarovski, της Furla, Michael Kors κλπ.
Ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες, η οποιαδήποτε κίνηση εξαγοράς θα προχωρήσει εφόσον ολοκληρωθεί ο οικονομοτεχνικός έλεγχος του Ομίλου κάτι που όπως έχει ανακοινώσει και η EY, αναμένεται να γίνει στα μέσα Αυγούστου.

Τι ανέφερε στην επιστολή της η Folli Follie

Αναφορικά με την υποβολή της αίτησης, η εταιρεία αναφέρει ότι η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκε από τις δικαστικές αρχές, σκοπό έχει την διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και να της επιτρέψει να σχεδιάσει απρόσκοπτα και προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της.
Σημειώνεται ότι κυρίαρχο σημείο αυτού του πλάνου θα αποτελέσει η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας της Εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων, πιστωτών, συνεργατών και επενδυτών της και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.
Η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την περαιτέρω πορεία του σχεδιασμού της, καταλήγει η ανακοίνωση.

Folli Follie: Ο δανειστής που συναίνεσε ήταν θυγατρική…

Την έκπληξή τους δήλωσαν τραπεζικά στελέχη για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα και ειδικά το άρθρο 106α της Folli Follie.
Μάλιστα ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση και καμία συναίνεση για την υποβολή του αιτήματος που πιθανολογείται ότι αποτελεί εσωτερικό αίτημα της εταιρίας καθώς δανειστής της Folli είναι θυγατρική που εξέδωσε το ομολογιακό που έχει διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές με τους οποίους υπάρχουν επαφές της Rothschild για παροχή ανοχής στη αναδιάρθρωση.
Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο bankingnews ανέφεραν ότι αν δεν υπάρχει έτοιμο πλάνο αναδιάρθρωσης το χρονικό περιθώριο είναι ασφυκτικό και αν δεν επέλθει συμφωνία η εταιρία θα καταρρεύσει.
Από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι οι πιστωτές είναι απολύτως εξασφαλισμένοι σε αυτή την περίπτωση καθώς η αξία της συμμετοχής στη Dufry, τα ταμειακά διαθέσιμα του ευρωπαϊκού τομέα αλλά και η συμμετοχή στα Attica εξασφαλίζουν τις απαιτήσεις τους.
Σε περίπτωση κατάρρευσης δεν θα εξασφαλιστούν όμως οι … απαιτήσεις των επενδυτών γεγονός που σημαίνει σκληρές νομικές ενέργειες κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Ελένη Μπότα - Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης