Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τζ. Κουτσολιούτσος: Ο πατέρας μου έχει μεγάλες ευθύνες για όσα έγιναν στη Folli Follie

Τζ. Κουτσολιούτσος: Ο πατέρας μου έχει μεγάλες ευθύνες για όσα έγιναν στη Folli Follie
Επιρρίπτει το σύνολο των ευθυνών στον πατέρα του πρόεδρο και βασικό μέτοχο της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο
Άγνοια για τα σκανδαλωδώς υπερτιμημένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group στην Ασία δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Επιρρίπτει το σύνολο των ευθυνών στον πατέρα του πρόεδρο και βασικό μέτοχο της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο που παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στις ασιατικές πωλήσεις και 290 εκατομμυρίων δολαρίων από το ταμείο. Θεωρεί ακόμα τον εαυτό του «μέρος της λύσης» παρά την περί του αντιθέτου αντίληψη της ευρύτερης αγοράς και ισχυρίζεται πως υπήρχε de facto πλήρης διαχωρισμός της εισηγμένης σε δυο ομίλους, έναν ευρωπαϊκό και έναν ασιατικό, και πως δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί ή να ελέγξει την εξέλιξη στην Ασία.

Ισχυρίζεται πως έχει βρει επενδυτές τόσο για την συμμετοχή στα Αττικά Πολυκαταστήματα όσο και για τον όμιλο αλλά δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα τους επικαλούμενος ρήτρες εμπιστευτικότητας. Εξηγεί πως βρίσκεται στην διαιτησία με την Dufry για την αποδέσμευση πακέτου μετόχων της που αποτελεί συμμετοχή της Folli Follie.

Η συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:

Οι διαφορές στα δημοσιευμένα με τα ελεγμένα από την Alvarez&Marsal μεγέθη της Ασία είναι χαοτικές. Γιατί συνέβη, πώς γίνεται να μην αντιληφθήκατε κάτι, ούτε εσείς ούτε ο πατέρας σας;

Εγώ και τα στελέχη μου στην Αθήνα δεν ήμασταν σε θέση και ούτε είχαμε αντιληφθεί την εξέλιξη αυτή στην Ασία. Όμως εμείς διορίσαμε την Alvarez για να κάνει δικανική έρευνα σε βάθος. Δεν επιδιώκω την ωραιοποίηση της κατάστασης αλλά έκανα ότι ήταν δυνατόν για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές της.
Όπως γνωρίζετε η Folli, ιδρύθηκε από δυο ανθρώπους, τους γονείς μου, πριν από 36 χρόνια.
Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ταχύτατος και οι διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης δεν ήταν ανάλογες. Προφανώς ορισμένες λειτουργίες αποδεικνύεται ότι δεν ήταν οι ενδεδειγμένες.
Γι’ αυτό τώρα προτεραιότητα μας είναι η πλήρης αναμόρφωση του ομίλου και η καθιέρωση αυστηρών αρχών εταιρικής διακυβέρνησης.
Η ιδιαιτερότητα της FF Group είναι πως επί της ουσίας αποτελείται από δύο διαφορετικούς ομίλους, οι οποίοι διατηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια απόλυτη αυτοτέλεια.
Εγώ προσωπικά με τα στελέχη μου είχα αναλάβει το ευρωπαϊκό κομμάτι του Ομίλου. Δεν ήμουν σε θέση να έχω οποιοδήποτε έλεγχο στον Ασιατικό όμιλο.
Δυστυχώς είμαι στην δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσω τις φήμες που όλα αυτά τα χρόνια αναπαράγονται στον τύπο περί ρήγματος στην αντίληψη για το μέλλον του Ομίλου με τον ίδιο μου τον πατέρα, που αναπόφευκτα οδήγησε και στον διοικητικό διαχωρισμό της εταιρείας μας σε δύο ομίλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Δεν είναι πρωτοφανείς δυστυχώς στην ελληνική πραγματικότητα ενδοοικογενειακές διενέξεις που επηρεάζουν την δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να τονίσω ότι παρά τα όσα έχουν συμβεί τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πατέρα και την μητέρα μου, που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο ελληνικό brand και να σηκώσουν την ελληνική σημαία ψηλά.

Τα στοιχεία που ανέδειξε το fund όπως δυσανάλογα λίγοι τόκοι σε σχέση με τις καταθέσεις που υποτίθεται ότι δεν τα είχατε προσέξει, ούτε ο ίδιος ούτε o πατέρας σας. Αν δεχθούμε ότι εξαπατηθήκατε δεν αρκεί αυτό για να κάνετε πίσω από τη διοίκηση;

Αισθάνομαι μια μεγάλη ευθύνη να ηγηθώ της αναδιάρθρωσης. Γι’ αυτήν την επόμενη ημέρα δουλεύουμε όλοι σκληρά και έχουμε προετοιμάσει όλες τις διαδικασίες για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Όλον αυτό τον καιρό έχω καταπονηθεί ψυχικά και σωματικά και για μένα ειλικρινά το πιο εύκολο θα ήταν να σηκωθώ να φύγω.
Μένω στην εταιρεία όχι ως μέτοχος. Ανέκαθεν άλλωστε είχα ελάχιστες μετοχές. Μένω αποκλειστικά για να βοηθήσω την εταιρεία να ξεπεράσει την κρίση και τους ανθρώπους μου που με στήριξαν τόσα χρόνια να έχουν δουλειά αύριο. Εννοείται πως με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ και το όνομα μου. Θεωρώ ότι είμαι μέρος της λύσης και αυτή τη στιγμή η εγκατάλειψη του πλοίου είναι απλά δειλία και, άλλωστε, δεν είχα κανένα οικονομικό όφελος, όπως προέκυψε και από την έκθεση της Alvarez & Marsal. Η αποχώρηση μου όμως θα διευκόλυνε πολλούς, που θέλουν να καταρρεύσει ο όμιλος και να επωφεληθούν από την εκποίηση σε συμφέρουσες τιμές.
Είναι χρέος μου να παραμείνω και να το παλέψω. Έχω βαρύτατη ευθύνη απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, καθώς και τους συνεργάτες και προμηθευτές, που όλοι μαζί αριθμούν πάνω από 10.000.

Γιατί αν και μεγάλος πολυεθνικός όμιλος επιλέξατε μια μικρή και άγνωστη ελεγκτική εταιρεία, όταν μικρότερες εταιρείες έχουν έναν από τους 4 μεγάλους;

Δεν ήταν προσωπική μου επιλογή. Οι εν λόγω ελεγκτές ήταν στην εταιρεία πολύ πριν αναλάβω την διοίκηση του ευρωπαϊκού ομίλου. Σε κάθε περίπτωση, η ελεγκτική εταιρεία ήταν καθόλα νόμιμη, για την οποία δεν υπήρξε ποτέ κάτι το μεμπτό. Αποδείχθηκε ότι η επιλογή αυτή ήταν λάθος και γι’ αυτό το λόγο τώρα ο έλεγχος της Ασίας, αλλά και για όλον τον Όμιλο, ανατέθηκε σε μια από τις BIG 4.

Δεν ειδοποιήσατε τις τράπεζες για την προσφυγή στο πτωχευτικό και απωλέσατε την εμπιστοσύνη τους. Το αυτό συμβαίνει και με τους ομολογιούχους. Η Rothschild αποχώρησε. Πως θα βρείτε κοινό τόπο για την αναδιάρθρωση του δανεισμού όταν από την πλευρά της Rothschild και των συνεργατών της διαρρέεται πως δεν συζητάγατε καν λύση χωρίς εσάς;

Οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να μην μας εμπιστεύονται. Για πάνω από 20 χρόνια δεν έχουμε καθυστερήσει κανένα τόκο και αποπληρώσαμε υποχρεώσεις ύψους 700 εκατομμυρίων στη διάρκεια της κρίσης. Αλλά ακόμη και οι απαιτήσεις των 46 εκατομμυρίων, που έχουν τώρα, είναι πλήρως καλυμμένες με εγγυήσεις πολύ μεγαλύτερης αξίας. Για αυτό πιστεύω ότι και στην επόμενη ημέρα του ομίλου οι τράπεζες θα είναι δίπλα μας. Όσον αφορά στη Rothschild ήταν από τους συμβούλους που εμείς επιλέξαμε. Μετά από ένα διάστημα αποφασίσαμε από κοινού την διακοπή της συνεργασίας μας. Η αναδιάρθρωση και αναμόρφωση του ομίλου προφανώς συνεχίζεται και ήδη συνεργαζόμαστε με την Deloitte, με την οποία επεκτείναμε ήδη την συνεργασία μας αναθέτοντας της και το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου.

H αγορά θεωρεί αμφιλεγόμενη τη χρήση της FF Finance Luxembourg, θυγατρική σας και εκδότρια των ομολόγων, ως πιστωτή σας για να εξασφαλίσετε την προστασία του πτωχευτικού. Νόμιμο προφανώς είναι αλλά κατά πόσο πιστεύετε πως βοηθάει την αξιοπιστία σας ένας τέτοιος τακτικισμός;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι στο δικαστήριο της 12ης Σεπτεμβρίου δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα της FF FINANCE LUX που με βάση το νόμο να είναι πιστωτής της εταιρείας μας. Αντιθέτως το 30% περίπου των ομολογιούχων της FF FINACE LUX παρενέβησαν υπέρ μας στο δικαστήριο. Δηλαδή, οι μόνοι που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την FF FINANCE LUX ως πιστώτρια, ήρθαν στο δικαστήριο και ζήτησαν την αποδοχή της αιτήσεως. Δεν πρόκειται περί τακτικισμού. Η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων απαιτεί ταχύτητα, οπότε η προηγούμενη ενημέρωση πιστωτών και συμβούλων μάλλον αυτοκαταστροφική θα ήταν. Να σημειωθεί ότι δεχόμαστε τεράστια πίεση στην ρευστότητα, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων από τους προμηθευτές μας που απαιτούν προκαταβολές τοις μετρητοίς.

Μήπως η παραμονή σας πάση θυσία στο τιμόνι της εταιρείας συνδέεται και με προσπάθεια σας να αποφύγετε αγωγές και μηνύσεις της Folli Follie εναντίον σας;

Όπως ανέφερα ήδη, για μένα το να φύγω είναι η εύκολη λύση. Θεωρώ ότι είμαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και προσωπικά καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια και είμαι διατεθειμένος να κινηθώ νομικά κατά παντός υπευθύνου ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστώ με την οικογένεια μου. Δεν θα αφήσω τίποτα αναπάντητο.

Είπαν συνεργάτες σας στο δικαστήριο πως υπάρχει επενδυτής που προτίθεται να δώσει 70 εκατομμύρια για το 36% της Αττικά πολυκαταστήματα. Ποιος είναι; Υπάρχει λέτε και επενδυτής για να στηρίξει τον όμιλο. Ποιος είναι; Δεν πιστεύετε πως πρέπει να το μάθει το επενδυτικό κοινό;

Για την ακρίβεια συζητάω με τρείς υποψήφιους επενδυτές. Έχουν υπογραφεί συμφωνητικά εμπιστευτικότητας και όταν θα είναι ώριμο θα επανέλθω με επίσημη ανακοίνωση. Μου κάνει εντύπωση ότι θεωρείται από κάποιους ότι η λύση στο πρόβλημα είναι τα Αττικά, σαν να είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας αυτό. Στο πλάνο που δουλεύουμε με το επιτελείο μας περιλαμβάνεται και η προσέλκυση νέου στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών. Έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις, και θα ήθελα πολύ να αποκαλύψω ονόματα και λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορώ, καθώς δεσμευόμαστε από συμβάσεις εμπιστευτικότητας.

Γιατί δεν έχετε συζητήσει με τους μετόχους πλειοψηφίας της Αττικά Πολυκαταστήματα το ενδεχόμενο απόκτησης από αυτούς του 36%;

Όταν είναι η ώρα πώλησης της συμμετοχής αυτής θα τηρηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να βρεθεί η καλύτερη προσφορά.

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως όλος ο όμιλος είχε «στηθεί» ως μηχανή παραγωγής τζίρου η ανάπτυξη του οποίου χρηματοδοτείτο από την άντληση δανεισμού. Είναι δύσκολο να τους διαψεύσετε μετά από όσα έγιναν. Το σχόλιό σας παρακαλώ;

Προσέξτε. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι κερδοφόρα σε λειτουργικό επίπεδο και οι ταμειακές ροές είναι θετικές σε μια αγορά που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.

Και τι ακριβώς κάνετε τώρα για να εξυγιάνετε όπως λέτε τον όμιλο?

Αναθέσαμε στην Αlvarez & Μarsal να κάνει ενδελεχή έρευνα στην Ασία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Έγιναν αλλαγές στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα περισσότερα είναι ανεξάρτητα. Έχει οριστεί νέα επιτροπή ελέγχου. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης με την πρόσληψη ανεξάρτητου διευθυντή CRO (Chief Restructuring Officer). Αλλάξαμε άμεσα τις εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να υπάρχει πλήρης, καθημερινή και διαφανής ενημέρωση για τις δραστηριότητες των θυγατρικών στην Ασία. Αρχίσαμε να συνομιλούμε με τους πιστωτές για την εξεύρεση λύσης.

Τι γίνεται τελικά με τις μετοχές στη Dufry- Πόσες έχετε και πόσες από αυτές μπορούν να πουληθούν και πόσο γρήγορα;

Η εταιρεία μας έχει ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας με τον ελβετικό όμιλο και θεωρούμε ότι σύντομα θα εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των περίπου 800.000 μετοχών Dufry. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί η άμεση απελευθέρωση μέσω της διαιτησίας, οι μετοχές αυτές εν τέλει θα απελευθερωθούν στο τέλος του 2019 αφού το EBITDA του 2019 αναμένεται αρκετά μεγαλύτερο αυτού του 2013 μετά την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και τις νέες συμβάσεις τις οποίες συνήψε η ΚΑΕ.

Η σχέση σας με τη Fosun έδειξε να διαρρηγνύεται. Ποιον/ποιους θεωρείτε πλέον ως συμμάχους σας;

Εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω εκ μέρους της Fosun. Εκπρόσωπος της Fosun είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας όπως γνωρίζετε. Όποιους θέλουν να συμβάλουν τους θεωρούμε συμμάχους.

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι η υπόθεση σας, εκτός από πλήγμα στη δική σας αξιοπιστία, έχει πλήξει συνολικά την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς;

Είναι πράγματι μεγάλο πλήγμα και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεραστεί η κατάσταση και να ανακτηθεί η αξιοπιστία του Ομίλου. Όπως γνωρίζετε, το πρόβλημα δημιουργήθηκε στις θυγατρικές της Ασίας και το σχέδιο αναμόρφωσης που εφαρμόζουμε πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει ένα πρότυπο εταιρικής διακυβέρνησης και λειτουργίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ασία.

Τι έχετε να πείτε στους μετόχους και δη τους μικρούς όπως και τους ομολογιούχους που εμπιστεύτηκαν εσάς και τις οικονομικές καταστάσεις και επένδυσαν τις οικονομίες τους στη Folli Follie;

Αρχικά στόχος μου είναι να ικανοποιήσω όλους τους stakeholders, μικρούς και μεγάλους μετόχους, αλλά και ομολογιούχους. Γνωρίζω ότι ο βασικός μέτοχος, παρότι έχει υποστεί τις βαρύτερες απώλειες λόγω της δυσάρεστης κατάστασης στην οποία περιήλθε ο όμιλος, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Τιμώ όλους όσοι εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους στην Folli Follie. Έχω απαιτήσει από τον πατέρα μου, που είναι και ο βασικός μέτοχος, να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης με όρους που θα οδηγήσουν την εταιρεία στην επόμενη μέρα με είσοδο νέου επενδυτή, ακόμα κι αν αυτό είναι επιζήμιο για τα μετοχικά του δικαιώματα.

Το σχέδιο σας για την επομένη ημέρα εντέλει ποιο είναι; Θα προλάβετε να υποβάλετε ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης ή ετοιμάζετε και προσφυγή σε πτωχευτικό άλλης δικαιοδοσίας, όπως πχ το Λουξεμβούργο;

Δουλεύουμε εντατικά για να παρουσιάσουμε ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο προβλέπει πλήρη αναμόρφωση με αυστηρή τήρηση των αρχών διακυβέρνησης και με νέους στρατηγικούς επενδυτές, ώστε να οδηγήσουμε με επιτυχία τον όμιλο στην επόμενη μέρα. Όλα αυτά θα είναι έτοιμα πριν τις 22 Νοεμβρίου οπότε λήγει η προστασία από τους πιστωτές. Δεν έχει πότε τεθεί θέμα προσφυγής σε άλλη δικαιοδοσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης