Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιθανότερος διάδοχος της Nouy στον SSM ο Enria έναντι της Donnery - Στις 7/11 η ψηφοφορία

Πιθανότερος διάδοχος της Nouy στον SSM ο Enria έναντι της Donnery - Στις 7/11 η ψηφοφορία
Oι χώρες του Νότου δείχνουν να στηρίζουν τον Ιταλό Andrea Enria για τη θέση του νέου επικεφαλής του SSM
Ισόπαλος φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή ο… αγώνας για την προεδρία του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς οι χώρες του Νότου δείχνουν να στηρίζουν την ιταλική υποψηφιότητα, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο τέσσερις πηγές με γνώση της διαδικασίας.
Ενώ μέχρι πρότινος η Ιρλανδή υποψήφια Sharon Donnery θεωρείτο το φαβορί για τη θέση του νέου επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που θα αντικαταστήσει την Daniele Nouy, ο Ιταλός Andrea Enria έχει εξασφαλίσει μια σημαντική υποστήριξη κατά τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί την Τετάρτη (7/11), είναι αμφίρροπο, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.
Ιδρυθείς πριν από τέσσερα χρόνια, στον απόηχο της επώδυνης κρίσης χρέους, ο SSM επιβλέπει 118 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του μπλοκ, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 21 τρισ. ευρώ, με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κρίση που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαλύσει τη νομισματική ένωση.
Η Donnery, αναπληρώτρια κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, και ο Enria, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), θεωρούνται αμφότεροι ότι έχουν τα απαραίτητα προσόντα, αλλά η υποψηφιότητα του Enria φαίνεται ότι τελευταίως έχει κερδίσει κάποια ώθηση, σύμφωνα με τις πηγές του «Reuters».
Η Donnery, βασική «αρχιτέκτονας» της προσπάθειας της ΕΚΤ να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα, ευνοείται από πολλούς από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, λόγω της σκληρής της στάσης.
Όμως, καθώς το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρεάζει κυρίως τις νότιες τράπεζες, ειδικά στην Ιταλία και την Ελλάδα, η στάση αυτή έχει δυσαρεστήσει τις νότιες χώρες, που φοβούνται ότι περαιτέρω επιθετικές κινήσεις για τη μείωση του επισφαλούς χρέους θα ανάγκαζαν τις τράπεζες να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια και ενδεχομένως να τις καθιστούσαν ανοιχτές σε εξαγορές.
Έτσι, ενώ πολλές νότιες χώρες αντιτίθενται στην Donnery, τα βόρεια κράτη δείχνουν ανοιχτά και στους δύο υποψήφιους, καθώς ο Enria θεωρείται επίσης αρκετά ανεξάρτητος από την ιταλική πολιτική, κάτι που θα μπορούσε να μοιράσει τις ψήφους τους.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters.
Την ίδια ώρα, το φύλο της Donnery, που θεωρείτο ως πλεονέκτημα, μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό όσο προηγουμένως αναμενόταν, ανέφερε μία από τις πηγές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε επιλογή, έχει επικρίνει την ΕΚΤ στο παρελθόν για την απουσία γυναικών από κορυφαίες θέσεις.
Ωστόσο, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου έχει ορίσει δύο υποψηφίους αντί να υποστηρίξει μόνο έναν, χωρίς να αναγάγει το φύλο σε δημόσιο ζήτημα στη διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι για τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, 23 από τα οποία είναι άνδρες, το φύλο ίσως να μην είναι βασικός παράγοντας στην ψηφοφορία για την αντικατάσταση της Nouy, σύμφωνα με μία από τις πηγές του Reuters.
Η εθνικότητα της Donnery μπορεί επίσης να αποδειχθεί εμπόδιο για τη θέση.
Ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, Philip Lane, αναμένεται ευρέως να είναι υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, όταν η εντολή του Peter Praet λήξει τον προσεχή Μάιο, κάτι που καθιστά δύσκολη την ανάληψη δύο κορυφαίων θέσεων της ΕΚΤ από μια μικρή χώρα όπως είναι η Ιρλανδία.
Ωστόσο, μια επιλογή της Donnery δεν θα απέκλειε τυπικά τον Lane.
Σε περίπτωση που επιλεγεί ο Enria, τότε δύο Ιταλοί θα είναι ταυτόχρονα υπεύθυνοι για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΚΤ.
Ωστόσο, αυτό δεν δείχνει τόσο προβληματικό, αφενός γιατί η Ιταλία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ αφετέρου γιατί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, πρόκειται να αποχωρήσει στα τέλη του Οκτωβρίου του 2019.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης