Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνάντηση τραπεζιτών με Enria (SSM) με επίκεντρο τα NPLs… - Η πρόταση της ΤτΕ υποχρεώνει το κράτος να εισφέρει 700 εκατ ετησίως

Συνάντηση τραπεζιτών με Enria (SSM) με επίκεντρο τα NPLs… - Η πρόταση της ΤτΕ υποχρεώνει το κράτος να εισφέρει 700 εκατ ετησίως
Θα ήταν λάθος να σταλούν 2 προτάσεις ή και 3 μαζί με το Κυπριακό μοντέλο Εστία καθώς η DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα αποφασίσει θα καθυστερήσει να λάβει τελική απόφαση.
(upd5)Συνάντηση είχαν σήμερα 25 Ιανουαρίου οι έλληνες τραπεζίτες με τον νέο επικεφαλής του SSM Α. Enria με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια και βεβαίως την ασφυκτική πίεση που έχει ασκηθεί στις μετοχές των τραπεζών.
Ο SSM αναμένει την τελική πρόταση της Ελλάδος για τα NPEs που θα είναι το APS ή ιταλικό μοντέλο με τιτλοποιήσεις και εγγυήσεις και ζήτησε περισσότερη ταχύτητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος ύψους 84 δισεκ. που είναι τα NPEs στην Ελλάδα - με βάση πρώτες πληροφορίες -
Να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΤτΕ που στηρίζεται στην σύσταση SPV όπου θα μεταφερθούν 40 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και 7,4 δισεκ. κεφάλαια DTCs – αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση – μεταξύ πολλών άλλων πάσχει και στο ότι κάθε χρόνο το κράτος θα πρέπει να καταβάλλει 700 εκατ ευρώ στην εταιρία ειδικού σκοπού.
Θα ήταν λάθος να σταλούν 2 προτάσεις ή και 3 μαζί με το Κυπριακό μοντέλο Εστία καθώς η DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα αποφασίσει θα καθυστερήσει να λάβει τελική απόφαση.

Εν τω μεταξύ ο Νίκος Καραμούζης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο πλαίσιο του συνεδρίου της PWC ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα NPLs στην Ελλάδα είναι μεγάλο
Θα πρέπει να πούμε μερικές αλήθειες για τα NPLs στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο, χρειάζεται συνολική λύση για τα 85 δισεκ., που αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου των NPLs στην ευρωζώνη!
Απαιτούνται συγχωνεύεις, ταχύτερη ανάπτυξη, χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου θα βοηθήσουν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα
Αν απαιτούνται 18 με 24 μήνες για να συμφωνηθεί ή εκδοθεί δικαστική απόφαση εξυγίανσης βιώσιμης επιχείρησης που αντιμετωπίζει στενότητα ρευστότητας και κεφαλαίων επί τη βάση συμφωνημένου σχεδίου με τράπεζες και στρατηγικό επενδυτή, στο τέλος δεν θα υπάρχει ούτε επενδυτής, ούτε επιχείρηση
Ως προς τα NPLs και NPEs οι μεταφορές χαρτοφυλακίων σε τρίτους έχει σοβαρούς κινδύνους υλοποίησης, τα κοινωνικά και δικαστικά θέματα στη διαχείριση των NPLs δεν είναι αμελητέα, για να μην έχουμε αυταπάτες
Η σταδιακή μείωση των NPLs σε βάθος χρόνου, με χρήση του συνόλου των ετήσιων κερδών προ προβλέψεων, προσφέρει ίσως λύση χωρίς επιπρόσθετα κεφαλαία αλλά παγιδεύει τράπεζες οικονομία και μετόχους σε στασιμότητα.
Από την άλλη τιτλοποιήσεις, σχήματα διαχείρισης με κρατική παρέμβαση και επιτάχυνση της μείωσης των NPLs απαιτούν επιπρόσθετα κεφαλαία, ιδιωτικές λύσεις, χωρίς πρόσβαση στις αγορές με ανταγωνιστικό κόστος δεν είναι εφικτές.

Τα σχέδια μείωσης των NPEs συζήτησαν με τον Enria (SSM) οι Έλληνες τραπεζίτες

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Andrea Enria την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που συντελείται τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς.
Δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την επιστροφή καταθέσεων, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τη μείωση των NPEs και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Παράλληλα εξελίσσεται ο λειτουργικός μετασχηματισμός των τραπεζών, ώστε οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις της τεχνολογίας, του ανταγωνισμού και του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου.
Συζητήθηκαν επίσης, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί, ώστε να επιταχυνθεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση και ο σημαντικός περιορισμός του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), και να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τη βασική αποστολή τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους.
Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε στο νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, καθώς και τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους.
Ο τελικός  στόχος είναι η επιτυχής αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πλήρης συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η απρόσκοπτη πρόσβαση των Τραπεζών στις διεθνείς αγορές και η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας τους.
Σημειώνεται εδώ ότι η ΕΕΤ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του Διοικητικού της Συμβουλίου και τους Διευθύνοντες Συμβούλους των ελληνικών συστημικών τραπεζών που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ.

(πρώτη ενημέρωση 25 Ιανουαρίου 2018, 03:54)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης