Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Η ιταλική οικονομία σε κίνδυνο εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού

Visco (ΕΚΤ): Η ιταλική οικονομία σε κίνδυνο εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού
«Οι προοπτικές για την ιταλική οικονομία είναι λιγότερο ευνοϊκές σήμερα από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Visco
Ως υπερβολικά αισιόδοξες περιέγραψε τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις για την οικονομία της Ιταλίας, που εισήλθε σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Ignazio Visco.
«Οι προοπτικές για την ιταλική οικονομία είναι λιγότερο ευνοϊκές σήμερα από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Visco, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για ισχνή ανάπτυξη το 2019 και στη συνέχεια υπόκεινται σε «κινδύνους αναθεώρησης προς το χειρότερο που προέρχονται εν μέρει από το εξωτερικό, αλλά εξακολουθούν να αντανακλούν κυρίως τις αδυναμίες της Ιταλίας», δήλωσε ο Visco.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην αβεβαιότητα που περιβάλλει την ανάπτυξη, την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική και την ανάγκη να επαναληφθεί μια «αξιόπιστη πορεία για τη μείωση του δημόσιου χρέους».
Η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει μια οικονομική ανάπτυξη 0,6% φέτος και περίπου 1% το 2020 και το 2021.
Οι παρατηρήσεις του Visco έρχονται μετά από μία εβδομάδα αρνητικών οικονομικών ειδήσεων για την Ιταλία.
Την Πέμπτη (31/1) η Ιταλία επισήμως εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2013 εν μέσω κάμψης της βιομηχανικής παραγωγής, επισημαίνει το Bloomberg.
«Ένα υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου επιτείνει τη δημοσιονομική ανισορροπία» τόνισε ο Visco, αναφερόμενος στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας που αυξήθηκε εν μέσω της αβεβαιότητας των επενδυτών σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Lega.
Οι υψηλότερες αποδόσεις υπονομεύουν «την ικανότητα της δημοσιονομικής πολιτικής να στηρίξει την οικονομία», ανέφερε.
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες «αντιμετωπίζουν επίσης ζημίες, με επιπτώσεις στις συνθήκες χρηματοδότησής τους», συνέχισε ο Visco.
«Ο κίνδυνος αυτός πρέπει να αποφευχθεί με την προσεκτική παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναμένει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της να πυροδοτήσουν μία ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη φέτος αρκετά κάτω από τον κυβερνητικό στόχο του 1%.
Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, με τον κίνδυνο νέων εντάσεων αναφορικά με το ενδεχόμενο αίτημα των Βρυξελλών για πρόσθετες προσαρμογές του προϋπολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης