Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται για έκδοση 10ετούς ομολόγου, Oceanwood, Marshall, Lansdowne σορτάρουν τράπεζες;

Γιατί ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται για έκδοση 10ετούς ομολόγου, Oceanwood, Marshall, Lansdowne σορτάρουν τράπεζες;
Η αύξηση των short θέσεων σημειώθηκε μετά από την πρόσφατη άνοδο και ίσως θα είχε αξία να δούμε ποιοι συμμετείχαν στην πρόσφατη ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών.
Το κλίμα έχει σε κάποιο βαθμό βελτιωθεί.
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από Grexit, δεν κινδυνεύει από ατύχημα, τυπικά η χώρα έχει εξέλθει των μνημονίων και ετοιμάζεται μετά από 10 χρόνια να εκδώσει 10ετές ομόλογο με στόχο επιτόκιο κάτω από 4% στο 3,90% στις 5 ή 12 Μαρτίου 2019.
Πιθανότατα την 1η Μαρτίου ή το αργότερο μετά την έκδοση θα υπάρξει και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο από την Moody’s μπορεί να επισπεύσουν αξιολογήσεις και άλλοι οίκοι αξιολόγησης.
Οι εκλογές θα καθυστερήσουν, θα πραγματοποιηθούν Οκτώβριο 2019 ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος ορατός κίνδυνος για την οικονομία.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το bankingnews όχι βεβαίως τώρα που ανακοινώνουν τις ανοικτές πωλήσεις τους, πολύ έγκαιρα…σε ρεπορτάζ είχαμε παρουσιάσει ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των short θέσεων.
Πολύ συγκεκριμένη και όπως έχει αποδειχθεί αξιόπιστη πηγή σε hedge funds εβδομάδες πριν – νωρίτερα και από την ανοδική κίνηση των τραπεζιτών μετοχών – μας είχε αποκαλύψει ότι…θα υπάρξει επιθετική αύξηση των short θέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Φθάνοντας στο σήμερα Oceanwood, Marshall, Lansdowne σορτάρουν τράπεζες και εσχάτως έχουν αυξήσει τις short θέσεις τους.
Γιατί τι συμβαίνει;
Πέραν των κλασσικών επιχειρημάτων ότι οι ελληνικές τράπεζες στο τέλος θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, εσχάτως επικαλούνται τα short funds και ένα άλλο επιχείρημα.
Θεωρούν ότι οι ενέργειες και πρωτοβουλίες στήριξης των τραπεζών με διάδοχο νόμο Κατσέλη, συλλογική λύση των NPEs με ιταλικό μοντέλο και ΤτΕ με μεταφορά της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης θα χρονοτριβήσουν και οι εμπλεκόμενοι θεσμοί όπως SSM και Επιτροπή Ανταγωνισμού DGComp θα αλλάξουν ριζικά τις τελικές λύσεις και νόμους μετριάζοντας αισθητά τα οφέλη.
Τα short funds ποντάρουν ότι η μακρά προεκλογική περίοδο θα δώσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για short.
Επίσης υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Τα short funds θεωρούν ότι τα senior bond που θα εκδοθούν από τις τράπεζες θα εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο γιατί οι προβλέψεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πιστωτικό κίνδυνο, ο φόβος αυτός θα αποτελεί στρατηγικό μειονέκτημα των τραπεζών για εύλογο βάθος χρόνου.
Πάντως είναι αληθές ότι η αύξηση των short θέσεων σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από τους επενδυτές.
Η αύξηση των short θέσεων σημειώθηκε μετά από την πρόσφατη άνοδο και ίσως θα είχε αξία να δούμε ποιοι συμμετείχαν στην πρόσφατη ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών.
Π.χ. επενδυτές που κατά κάποιο τρόπο σχετίζονται και με τα short funds;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης