Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραμούζης (ΕΕΤ): Πολύ πιο ισχυρό το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη - Συγχωνεύσεις μέσα από την τεχνολογία

Καραμούζης (ΕΕΤ): Πολύ πιο ισχυρό το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη - Συγχωνεύσεις μέσα από την τεχνολογία
Οι τράπεζες πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία, σημείωσε ο κ. Καραμούζης
Η τεχνολογία αλλάζει δραματικά το τοπίο για τις τράπεζες, τόνισε ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ακόμη και στην Ελλάδα, παρά τα capital controls και την αβεβαιότητα, ο αριθμός των συναλλαγών που γίνονται στο τραπεζικό κατάστημα έχει μειωθεί στο 23% από 40% πριν κάποια χρόνια.
Οι τράπεζες πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία, σημείωσε ο κ. Καραμούζης εκτιμώντας πως  «οι συγχωνεύσεις τραπεζών θα έρθουν μέσα από την τεχνολογία».
Κατά τα άλλα, εκτίμησε πως το  τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρό και ανθεκτικό  για να αντιμετωπίσει μία επόμενη κρίση, προσθέτοντας πως έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου από την εποχή της Lehman Brothers και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί κανόνες που διασφαλίζουν  την καλύτερη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον πιστωτικό κίνδυνο, την αύξηση των προβλέψεων, κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνται από τις εποπτικές αρχές stress tests, έχει καθιερωθεί από τον SSM ο εποπτικός έλεγχος SREP.
Παράλληλα, υπογράμμισε, οι τράπεζες έχουν αναβαθμίσει την εταιρική τους διακυβέρνηση, το πλαίσιο κανονιστικής συμμόρφωσης, τη συλλογή και ανάλυση στοιχείων.
Οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, με καλύτερη ρευστότητα.
Δεν είναι τυχαίο, συνέχισε, ότι ο δείκτης κεφαλαίων Core Tier I των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται περίπου στο 14%, ποσοστό διψήφιο από 7 χρόνια πριν.
Παράλληλα, όπως είπε, ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται κάτω του 4,1%, ποσοστό μισό σε σχέση με 2 -3 χρόνια πριν.
Ωστόσο, όπως είπε, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει σοβαρό στον Νότο της Ευρώπης. Ενδεικτικά, τα NPLs της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 20% των NPLs της Ευρώπης, ενώ και η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία έχουν ποσοστό NPLs που δεν θα ήθελαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
«Στην Ευρώπη, το 75% των εργασιών χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Στην Ελλάδα, το 95%. Στις ΗΠΑ, μόνο το 25% της Οικονομίας περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης