Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Έφτασα πολύ κοντά στην… παραίτηση όταν απορρίφθηκε το Grexit το 2015

Schaeuble: Έφτασα πολύ κοντά στην… παραίτηση όταν απορρίφθηκε το Grexit το 2015
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, αποκαλύπτει ότι το καλοκαίρι του 2015 έφτασε πολύ κοντά στην παραίτηση
Ένα βήμα πριν την παραίτηση του έφτασε το καλοκαίρι του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, όταν η Angela Merkel αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν το σχέδιο του για Grexit.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Schaeuble υποστηρίζει -για ακόμα μία φορά- ότι η Ελλάδα ήταν ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα και τονίζει ότι εξαρχής δεν έπρεπε να είχε μπει στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχει κάνει ένα... διάλειμμα 10 ετών από την ευρωζώνη, μια ιδέα που ο Schaeuble πρωτοπαρουσίασε στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωσταντίνου.
«Του είπα πρέπει να μπορείς να υποτιμήσεις το νόμισμα σου, δεν είσαι ανταγωνιστικός» είχε προειδοποιήσει ο Schaeuble, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στους Financial Times.
Μάλιστα, ο πρωήν Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας «είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε ένα δημοκρατικό καθεστώς».
«Γι' αυτό πρέπει να αποχωρήσετε από το ευρώ για μια περίοδο.
Αλλά είπαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αυτό» υποστηρίζει ο Schaeuble.

Οι σκέψεις για παραίτηση

Ωστόσο, το σχέδιο του Schaeuble δεν προχώρησε τότε και έτσι πίεσε για ένα προσωρινό Grexit το 2015.
Αλλά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, και υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν την ιδέα.
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι είχε σκεφτεί ακόμα και να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του.
«Το πρωί που λήφθηκε η απόφαση, η Merkel μου είπε: "Θα συνεχίσεις;"...
Αλλά ήταν μία από τις περιπτώσεις που φτάνει πολύ κοντά στην παραίτηση» λέει ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, αυτό ήταν ένα από τα περιστατικά που αποδεικνύουν την ταραχώδη σχέση Schaeuble-Merkel.
«Υπήρχαν μερικές πραγματικές κακές συγκρούσεις, όπου εκείνη γνώριζε ότι ήμουν σε κρίσιμο σημείο και ότι θα μπορούσα να φύγω.
Έπρεπε πάντα να "ζυγίζω" εάν θα συμφωνούσα ακόμα κι αν ήξερα ότι ήταν λάθος, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας, ή εάν θα αποχωρήσω» επισημαίνει και συμπληρώνει «δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά ήμουν πάντα πιστός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης