Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στρατηγική κίνηση από την Άκτωρ Facility - Αύξησε την συμμετοχή της στα Ελληνικά Υδατοδρόμια

tags :
Στρατηγική κίνηση από την Άκτωρ Facility - Αύξησε την συμμετοχή της στα Ελληνικά Υδατοδρόμια
Επιτακτική είναι η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας σημαντικός κόμβος υδατοδρομίων
Σε μια σημαντική κίνηση, που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προχώρησε πρόσφατα η Άκτωρ Facility Management, θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στην Ελληνικά Υδατοδρόμια.
Ειδικότερα η Άκτωρ Facility Management αύξησε το ποσοστό της από το 35% που κατείχε μέχρι τώρα στο 55% στην Ελληνικά Υδατοδρόμια που έχει αναλάβει την αδειοδότηση, κατασκευή και διαχείριση του δικτύου υδατοδρομίων που αναμένεται να αναπτυχθεί στην ελληνική επικράτεια.
Η κίνηση αυτή ενισχύει την άποψη για επαναφορά των υδροπλάνων που θα ανοίξει το δρόμο για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ.
Έως τώρα, έχουν αδειοδοτηθεί τρία υδατοδρόμια στη Δυτική Ελλάδα, στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η διαδικασία αδειοδότησης άλλων πέντε υδατοδρομίων στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Λευκάδα, το Μεγανήσι και τη Ζάκυνθο.
Για τη διαδικασία αδειοδότησης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνεργάζεται με την εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια, ενώ την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ζακύνθου έχει αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου μαζί με την Περιφέρεια.
Ειδικά για τον σταθμό της επιβίβασης και λειτουργία του υδαροδρομίου στην Κέρκυρα που έχει αναλάβει η Ελληνικά Υδατοδρόμια θα γίνει διεθνής, καθώς μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ο ΟΛΚΕ θα χρηματοδοτήσει τον ειδικό εξοπλισμό στο πλαίσιο της προσπαθειας δημιουργίας δικτύου με τη νότια Ιταλία.
Πρόκειται για το έργο με τίτλο SWAN (Enhancing regional transportation through Sustainable Water Aerodrome Network) το οποίο αφορά στην ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων μεταξύ της Κέρκυρας και περιοχών της Νότιας Ιταλίας.
Ο ΟΛΚΕ θα χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού και των υποδομών, που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των υδατοδρομίων στα λιμάνια Κέρκυρας, Παξών, Ερείκουσας, Οθωνών και Μαθρακίου.
Στις υποδομές συγκαταλέγονται ένας μικρός επιβατικός σταθμός στην Κέρκυρα και ένας στους Παξούς, καθώς και προκατασκευασμένοι οικίσκοι στα υπόλοιπα νησιά, ένα υπόστεγο συντήρησης υδροπλάνων στην Κέρκυρα και πλωτές εξέδρες.
Στον απαραίτητο για την αδειοδότηση και λειτουργία των υδατοδρομίων εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται συσκευές και μηχανήματα, όπως ενδεικτικά είναι οι ακτινοσκοπικές συσκευές αποσκευών (X-RAY), μαγνητικές πύλες, VHF κλπ.
Η χρηματοδότηση για τον Ο.Λ.ΚΕ., που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού και εκτέλεση έργων, ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ.

Καθυστερήσεις

Επιτακτική είναι η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας σημαντικός κόμβος υδατοδρομίων ο οποίος θα αποτελέσει το διαβατήριο και το προωθητικό  εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
Αυτό επισημάνθηκε στο πρόσφατο διήμερο συνέδριο για τα υδατοδρόμια που έγινε στο Λουτράκι.
Ο νέος νόμος για τα υδατοδρόμια που ψηφίστηκε με περίπου 2,5 χρόνια καθυστέρηση, δημιουργεί ένα θεσμικό πλαίσιο που υπόσχεται να ενθαρρύνει τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να αδειοδοτηθούν σύντομα περισσότερα υδατοδρόμια, ώστε οι πρώτες εταιρείες υδροπλάνων, να δουν στην Ελλάδα ένα ενδιαφέρον δίκτυο και να φέρουν τα υδροπλάνα τους για να ξεκινήσουν πτήσεις.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης