Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταφράζοντας τις ευρωεκλογές: Πότε η νίκη της ΝΔ... θα προκαλέσει ράλι στην αγορά προς στις 850 μον. και πότε θα φέρει βίαιη πτώση στις 650 μον.

Μεταφράζοντας τις ευρωεκλογές: Πότε η νίκη της ΝΔ... θα προκαλέσει ράλι στην αγορά προς στις 850 μον. και πότε θα φέρει βίαιη πτώση στις 650 μον.
Το καλό σενάριο για τους long είναι νίκη 9% και υψηλότερα, το καλό σενάριο για τους short είναι νίκη της ΝΔ με 5% και χαμηλότερα.
Οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 πλησιάζουν και το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Οι αριστεροί ή κατά το ορθότερο κατ΄ επίφαση αριστεροί ανέβηκαν στα κότερα, υπηρετούν με αυταπάρνηση το κεφάλαιο το οποίο έχουν συκοφαντήσει και έτσι έχασαν σε αξιοπιστία.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για να διασκεδάσουν τις άκρως αρνητικές εντυπώσεις από την θαλαμηγό της Παναγοπούλου έσπευσαν να ανακοινώσουν μέτρα δίνοντας προσεχώς 350 με 500 ευρώ εφάπαξ σε 2,45 εκατ πολίτες.
Η ΝΔ που δεν έχει πρόβλημα με τις θαλαμηγούς εμφανίζεται κοινωνικά ευαίσθητη για να δείξει ένα πιο φιλολαϊκό πρόσωπο.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αλχημείες και να αναζητάει θα ηττηθεί.
Το μέγεθος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχα το εύρος της νίκης της ΝΔ θα καθορίσει την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και των ομολόγων.

Η ΝΔ κερδίζει στις ευρωεκλογές με 5% με 6% τον ΣΥΡΙΖΑ - Πιθανότητα 25%

Στο σενάριο αυτό ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει δηλαδή με 5 ή 6 μονάδες διαφορά από την ΝΔ.
Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ μπορεί να είναι ο νικητής αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνθλίβεται πολιτικά.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αυξήσει το πολιτικό ρίσκο οπότε οι επενδυτές θα πωλήσουν Ελλάδα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να οδηγηθεί στις 680 μονάδες και να κλείσει την μεγάλη διόρθωση του προς τις 650 μονάδες.
Το σενάριο αυτό φαίνεται να ασπάζονται τόσο το Oceanwood όσο και το Lansdowne που είναι τα κλασσικά short funds στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Στα ομόλογα το 10ετές από 3,50% της τρέχουσας περιόδου θα μπορούσε να φθάσει έως το 3,70% με 3,80% στο χειρότερο σενάριο.
Το CDS από τις 324 μονάδες να αναρριχηθεί έως τις 380 μονάδες.

Η ΝΔ κερδίζει στις ευρωεκλογές με 7% τον ΣΥΡΙΖΑ - Πιθανότητα 50%

Το σενάριο αυτό θεωρείται και το βασικό η ΝΔ να κερδίσει με 31% έναντι 5του ΣΥΡΙΖΑ με 24%.
Σε αυτή την περίπτωση η αγορά θα κινηθεί ουδέτερα.
Το αποτέλεσμα δεν θα ενθουσιάσει και θα επιτρέψει στο χρηματιστήριο να ακολουθήσει μια σταθεροποιητική πορεία ίσως και πλαγιοανοδική.
Ο στόχος των 780 μονάδων διατηρείται όπως και η επαναφορά του 10ετούς στο 3,30% αρκεί να μην υπάρξουν εκπλήξεις από την Ιταλία.

Η ΝΔ κερδίζει στις ευρωεκλογές με 9% τον ΣΥΡΙΖΑ - Πιθανότητα 25%

Στην περίπτωση που η νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι 9 μονάδες οι επενδυτές θα το θεωρήσουν θετική εξέλιξη καθώς θα είναι αδύνατο να κλείσει ουσιαστικά η ψαλίδα έως τις εθνικές εκλογές.
Το χρηματιστήριο θα μπορούσε να σημειώσει ράλι έως τις 850 μονάδες και το 10ετές να υποχωρήσει προς το 3%.
Γενικώς πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε χωματόδρομο, δεν βρίσκεται στην εθνική οδό, ούτε καν σε επαρχιακό δρόμο με άσφαλτο.
Τα ανοδικά περιθώρια της χρηματιστηριακής αγοράς δεν είναι τεράστια.

Συμπέρασμα

Νίκη της ΝΔ με 7% στις ευρωεκλογές αποτελεί βασικό σενάριο.
Μια τέτοια νίκη για την ΝΔ και αντίστοιχα μια τέτοια ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα θα αντιμετωπιστεί σχεδόν ουδέτερα από την χρηματιστηριακή αγορά.
Το καλό σενάριο για τους long είναι νίκη 9% και υψηλότερα, το καλό σενάριο για τους short είναι νίκη της ΝΔ με 5% και χαμηλότερα.

Τι εκτιμούν οι ξένοι οίκοι για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Μεταξύ 5% και 8% εκτιμάται ότι θα κινηθεί το εύρος της νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών Bank of New York Mellon, Morgan Stanley, Goldman Sachs και της Ισπανικής τράπεζας Santander.
Με βάση ανεπίσημες εκτιμήσεις
-Η Goldman Sachs βλέπει νίκη της ΝΔ κοντά στις 8 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
-Η Bank of New York Melllon βλέπει νίκη της ΝΔ με 6 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
-Η Morgan Stanley βλέπει νίκη της ΝΔ με 5-6 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
-Η Santander βλέπει νίκη της ΝΔ μεταξύ 6 με 7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα το ελάχιστο είναι 5 μονάδες διαφορά και το μέγιστο 8 μονάδες διαφορά.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις η ΝΔ θα κερδίσει στις ευρωεκλογές 26 Μαίου με διαφορές 6% με 7% με την ΝΔ στο 31% και τον ΣΥΡΙΖΑ 24% με 25%.

Ποιοι λόγοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα;

Με βάση έλληνα δημοσκόπο το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα το καθορίσουν
-Η συσπείρωση της ΝΔ που είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά
-Η παγιοποιημένη άποψη σε μερίδα της κοινωνίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξουθένωσε την οικονομία
-Στην χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που δύσκολα μπορεί να αλλάξει
-Στην χαοτική διαφορά στην παράσταση νίκης σχεδόν αγγίζει τις 25 μονάδες υπέρ της ΝΔ.
-Στην παροχολογία ίσως υπάρξει οριακή θετική επίδραση αλλά δεν αναμένεται ουσιωδώς να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Η ΝΔ δίνει μάχη ώστε στις ευρωεκλογές να κερδίσει με διαφορές 8% και υψηλότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη για να χάσει με 5 μονάδες.
Απομένουν σχεδόν 2 εβδομάδες έως τις ευρωεκλογές και η ΝΔ εισέρχεται στην τελική φάση ως το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την νίκη.
‘Όμως το εύρος της νίκης θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί η πολιτική ερμηνεία της επόμενης ημέρας και του εκλογικού αποτελέσματος θα επηρεάσει τα εσωκομματικά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Nomura: Πιθανόν το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα να μην ενθουσιάσει τους διεθνείς επενδυτές

Πιθανόν το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα να μην ενθουσιάσει τους διεθνείς επενδυτές υποστηρίζει στέλεχος της ιαπωνικής Nomura που μίλησε στο bankingnews.
Η Nomura υποστηρίζει ότι εάν οι διαφορές είναι 5 με 7 μονάδες στις ευρωεκλογές, οι επενδυτές δεν θα ενθουσιαστούν γιατί θα διατηρηθεί η πολιτική αβεβαιότητα έως τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο Οκτώβριο 2019.
Σε ερώτηση εάν υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για τους δασμούς και αντίδραση των αγορών η Ελλάδα θα μπορούσε να υπερκεράσει τα πολιτικά εμπόδια;
Η Ελλάδα έχει εσωτερικά ζητήματα, οι παροχές Τσίπρα έχουν επιδράσει στην επενδυτική ψυχολογία, η ΔΕΗ ήταν καλή αφορμή για διόρθωση.
Ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι κομβικής σημασίας.
«Αποστασιοποιημένα αναλύοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα η κυβέρνηση Τσίπρα θα προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα με την ΝΔ στις 5 μονάδες και η ΝΔ να ανοίξει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 8 μονάδες.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι διαφορές υπέρ της ΝΔ μεταξύ 5 και 6 μονάδων θα αποδειχθεί αρνητική εξέλιξη καθώς οι επενδυτές θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα…ως αυξημένο πολιτικό ρίσκο.
Σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και ομολόγων το στέλεχος της Nomura ανέφερε τα εξής
«Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει πολλά περιθώρια πτώσης αλλά δεν έχει και σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Στα ομόλογα επικρατούν οι πωλητές μετά το τελευταίο ράλι με το 10ετές πάνω από το 3,5%.
Ακόμη και σε ένα θετικό σενάριο που το πολιτικό ρίσκο μειώνεται αισθητά τα ανοδικά περιθώρια στις τιμές και αντίστοιχα τα πτωτικά στις αποδόσεις δεν είναι μεγάλα.
Οι επενδυτές έως τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα δεν θα πάρουν μεγάλα ρίσκα.
Θα σημειωθούν κερδοσκοπικές κινήσεις λόγω των δεικτών της MSCI πριν και μετά τις 13 Μαΐου και όλοι θα επικεντρωθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης