Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Κίνα ανέβασε 35% τις τιμές του χοιρινού κρέατος - Τα σχέδια της ΝΙΚΑΣ και πως μείωσε τα κόστη

tags :
Η Κίνα ανέβασε 35% τις τιμές του χοιρινού κρέατος - Τα σχέδια της ΝΙΚΑΣ και πως μείωσε τα κόστη
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει ενισχυθεί 35% και της γαλοπούλας 25% από  τη μέση τιμή του 2018
Είναι ανταγωνιστής μας και τον σεβόμαστε δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο.
Την απάντηση αυτή έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΊΚΑΣ κ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος επι της ουσίας πάτησε «φρένο» σε πιθανά σενάρια αναφορικά με την Creta Farms.
H τοποθέτηση του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου έγινε στη γενική συνέλευση των μετοχών η οποία έφερε στο προσκήνιο τα πλεονεκτήματα της εταιρείας στην αγορά των αλλαντικών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση της πρώτης ύλης λόγω της Κίνας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιέσεις για αυξήσεις στο τελικό προϊόν.
Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος  είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους δεν προχωρήσαμε σε ανατίμηση των  προϊόντων και δήλωσε ότι  πιθανόν δεν υπάρχουν αυξήσεις και στο δεύτερο εξάμηνο με την προοπτική ότι η πρώτη ύλη δεν συνεχίσει το ανοδικό ράλι των τιμών.
Διευκρίνισε ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να υποχρεωθούμε σε οριακή άνοδο των τιμών στα επίπεδα του 2%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει ενισχυθεί 35% και της γαλοπούλας 25% από  τη μέση τιμή του 2018.
Η «ΝΙΚΑΣ» έχει περιορίσει σημαντικά τα κόστη αλλάζοντας εκ βάθρων το κομμάτι της διακίνησης με αποτέλεσμα η εταιρεία να διαθέτει μόνο ένα φορτηγό για μεταφορές.
Πλέον η εταιρεία προμηθεύει τα κεντρικά ψυγεία των αλυσίδων σούπερ  μάρκετ οι οποίες στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι ίδιες τη διανομή  στα καταστήματά τους.
Η τροφοδότηση των μικρών σημείων πώλησης γίνεται από το δίκτυο διανομής της Chipita. Στη μείωση του κόστους συνέβαλε και η αποχώρηση προσωπικού όπως και η μετακίνηση τους  στην Chipita.
Η ΝΊΚΑΣ αύξησε  το μερίδιο αγοράς το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε επίπεδο όγκου. Από το 15,4% ανήλθε στο 17,4%  τον Απρίλιο  του 2019, η Υφαντής παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα  του 19,3% και η Creta Farms από  το 21,6% από τον Απρίλιο του 2018  υποχώρησε στο 21% από τον Απρίλιο του 2019.
Η διοίκηση της ΝΊΚΑΣ στοχεύει στην ποιότητα και στις καλές τιμές του προϊόντος όπως και στην παραγωγή νέων προϊόντων όπως είναι η οβάλ  ψητή γαλοπούλα.
Η εισηγμένη έκανε συμφωνία με τις τράπεζες για να παραμένει στη μονάδα στον  Άγιο  Στέφανο  για τα  επόμενα  δύο χρόνια.
Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι η εταιρεία έχει μονάδα  στην Ξάνθη η οποία  μπορεί με σχετικά  χαμηλό κόστος να αναλάβει την παραγωγή  αν παραστεί ανάγκη. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόθεση για μετεγκατάσταση, επισήμανε.
Η γενική συνέλευση των μετόχων έδωσε έγκριση στην ονομαστική μείωση του  μετοχικού  κεφαλαίου της  εταιρείας  κατά 31.095172,42 ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας  κατά 26 λεπτά του- ευρώ ανά κοινή ονομαστική μετά ψήφου μετοχή της εταιρείας με σκοπό το συμψηφισμό αντίστοιχου ποσού.
Πάντως η διοίκηση θεωρεί ότι και στην επόμενη γενική συνέλευση θα υπάρχει ανάλογο αίτημα. Η  διοίκηση της εταιρείας προσδοκά να αυξήσει τη διασπορά της μετοχής  με τη  διαδικασίας βιβλίου προσφορών book building όταν οι συνθήκες  το επιτρέψουν.
Τέλος να  σημειωθεί ότι στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ο κ. Σπύρος  Θεοδωρόπουλος  αναφερόμενος στην είσοδο  της Chipita  στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είπε ότι  πρέπει να ολοκληρωθεί  η διαδικασία  του  Brexit ενώ δεν απέκλεισε το σενάριο  εισόδου  στο Χρηματιστήριο  Αθηνών αν οι συνθήκες βελτιωθούν σε  βαθμό που θα καλύπτουν την εταιρεία.    

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης