Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (EKT): Απαραίτητο το νέο QE λόγω του κινδύνου επιστροφής στον αποπληθωρισμό

tags :
Visco (EKT): Απαραίτητο το νέο QE λόγω του κινδύνου επιστροφής στον αποπληθωρισμό
«Πρέπει να αντισταθμίσουμε τον σημαντικό κίνδυνο ότι η οικονομική επιβράδυνση και το χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού θα μετατραπούν σε μόνιμη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ιταλός τραπεζίτης
Τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που αποφάσισε η ΕΚΤ ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση του κινδύνου επιστροφής στον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη τόνισε ο Ignazio Visco μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.
«Πρέπει να αντισταθμίσουμε τον σημαντικό κίνδυνο ότι η οικονομική επιβράδυνση και το χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού θα μετατραπούν σε μόνιμη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό ή στην επανεμφάνιση της απειλής του αποπληθωρισμού», δήλωσε ο Visco κατά τη διάρκεια διάσκεψης.
Ο Visco πρόσθεσε ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και η κρίση κρατικού χρέους διδάσκει ότι «υπό αυτές τις συνθήκες η υπερβολική σύνεση είναι αντιπαραγωγική».
Επίσης ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε την αναγκαιότητα «να αποφευχθεί ο κίνδυνος ότι, λόγω του χαρακτήρα των παρατηρήσεων που γίνονται, οι θέσεις των μεμονωμένων μελών του Συμβουλίου να ερμηνεύονται ως έκφραση εθνικών προοπτικών ή συμφερόντων».
Πάντως οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νέα επεκτατική πολιτική οδήγησαν σε ανοικτές και ισχυρές επικρίσεις από πολλούς στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των διοικηνδύθντών των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την ανάγκη και την αποτελεσματικότητα ενός πακέτου που θα μπορούσε να εξαντλήσει ολόκληρη τη δυναμική της Ευρωτράπεζας, σημειώνει το Reuters.
Εξάλλου την παραίτησή της από τη διοίκηση της ΕΚΤ ανακοίνωσε η Γερμανίδα Sabine Lautenschlaeger και μάλιστα πάνω από δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της.
Η Lautenschlaeger θεωρείται ένα από τα πιο «επιθετικά γεράκια» της ΕΚΤ, ενώ διευκρίνισε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση της στις 31 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή την ίδια ημέρα με τον Mario Draghi.
Αν και στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρονται οι λόγοι της παραίτησης, η Wall Street Journal, υποστηρίζει σε άρθρο της ότι αποτελεί… ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων και επιστροφή του QE.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης