Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων - Αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα - Εκλογές το 2023

Μητσοτάκης: Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων - Αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα - Εκλογές το 2023
Θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου, όπως και στοχευμένες αυξήσεις, ενώ μέσα στην τετραετία καταργούνται εισφορά αλληλεγγύης και φόρος επιτηδεύματος, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Αργά αλλά σταθερά αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υποχρέωση του κράτους είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, αναφερόμενος στη νέα  αστυνομική επιχείρηση  σε χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων και των κατασκευαστών μολότοφ και των διακινητών εντός των πανεπιστημίων.
Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές», και «τελειώνουν με σύστημα, με μέθοδο και οι παρεμβάσεις γίνονται όταν είμαστε, όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός, απολύτως σίγουροι για την επιτυχία της κάθε επιχείρησης».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Αθήνα αποδίδεται πίσω στους κατοίκους της.
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς.
Αυτό είναι μια δέσμευση, ήταν μια δέσμευσή μου προεκλογική και μια πολιτική που δεν έχει -και θα το τονίσω αυτό- ταξικό πρόσημο.
Δεν είναι ούτε δεξιά, δεν είναι ούτε κεντρώα, δεν είναι ούτε αριστερή πολιτική.
Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει ασφάλεια στους πολίτες.
Ασφάλεια ίσον ελευθερία.
Αυτή η ασφάλεια αποκαθίσταται και πάλι στη χώρα.
Φιλοδοξώ με την εμβληματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου, όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να αποκτήσει μια νέα δυναμική, ώστε να μην είναι μια μαύρη τρύπα».
Μάλιστα, συνεχάρη την ΕΛΑΣ και για την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής (9/11), στο πλαίσιο της οποίας έγιναν 3 συλλήψεις και 15 προσαγωγές.
«Θέλω να συγχαρώ την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την πολύ μεγάλη επιτυχία, την οποία είχαν χθες, να εξαρθρώσουν ένα πολύ επικίνδυνο επιχειρησιακό βραχίονα της νέας ελληνικής τρομοκρατίας.
Με σύστημα, με δουλειά, με «δεμένες» δικογραφίες οι άνθρωποι αυτοί θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Στη συνέχεια η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί», τόνισε.
Υπογράμμισε ότι 1.500 νέοι αστυνομικοί ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και οι πρώτοι θα βγουν στην Αθήνα εντός των επομένων εβδομάδων, αλλά και πως επανασυστήθηκε ήδη η ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία θα αρχίσει να επιχειρεί τις επόμενες μέρες με ελαφρά δίκυκλα.
Μιλώντας για τα Εξάρχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι γίνονται παρεμβάσεις και το ζήτημα είναι να αποκτήσουν και πάλι οικονομική ζωή.
Για το μεταναστευτικό, αφού ανέφερε ότι «έχουμε άλλη πολιτική γιατί αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου», επεσήμανε πως είναι κάτι απρόοπτο η έξαρση του προσφυγικού και πως θα δημιουργηθούν κλειστά ελεγχόμενα προαναχωρησιακά κέντρα, που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η Ευρώπη χρειάζεται μία ενιαία πολιτική ασύλου.
Ο κ. Ζεεχόφερ είπε ότι μπορεί να μετακινούνται αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν ολοκληρωθεί η αίτηση ασύλου.
Ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε πια οι μόνοι εμείς που θα επεξεργαζόμαστε αιτήσεις ασύλου επειδή βρισκόμαστε στα σύνορα.
Και κάτι ακόμα τα σύνορα θα φυλάσσονται».
Περαιτέρω, τόνισε  ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια, ενώ  πρέπει να μειωθούν  τα τροχαία ατυχήματα.
«Θα είμαι κάθετα αυστηρός στο κράνος στο δίκυκλο και δίνω ένα μικρό κίνητρο δίνοντας μία μείωση του ΦΠΑ στα κράνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει  ο στόλος των αυτοκινήτων, σημειώνοντας πως «τα λεωφορεία μας , χρειαζόμαστε περίπου 1.000, στην πλειοψηφία θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά.
Θα ανακοινώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Θα υπάρξει συνολική παρέμβαση από το υπουργείο Υποδομών».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι  οι  βουλευτές της Αθήνας θα αποκτήσουν υποχρεωτικά ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Μιλώντας για την ψηφιακή διακυβέρνηση, έκανε λόγο για ενιαίο αριθμό για τον κάθε πολίτη, εξηγώντας ότι «με μία ψηφιακή κάρτα που θα μπορεί να σε πιστοποιεί θα μπορείς να κάνεις μία σειρά από ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο.
Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό θα μιλάμε για μία πραγματική επανάσταση στις σχέσεις του πολίτη με το Δημόσιο».  
Τέλος, για το Ελληνικό ανέφερε ότι στις αρχές του 2020 αναμένεται η εταιρεία να ξεκινήσει τις εργασίες.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο – Εκλογές το 2023 - Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου, όπως και στοχευμένες αυξήσεις εκεί που δικαιολογείται από τις αντικειμενικές αξίες,  ενώ μέσα στην τετραετία καταργούνται εισφορά αλληλεγγύης και φόρος επιτηδεύματος.
Υπογράμμισε ότι θα υπάρχει υπερπλεόνασμα, που θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει ψηφοθηρική πολιτική.
«Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο.
Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο.
Ανακουφίζει τους πιο αδύναμους.
Κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας».
Πρόσθεσε πως «θέλουμε δαπάνες επιχειρήσεων που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας να εκπίπτουν.
Άρα δίνουμε κίνητρα.
Θα υπάρξει και δεύτερη παρέμβαση στα φορολογικά με ακόμη περισσότερα κίνητρα σε αυτή την κατεύθυνση.
Ανάμεσα τους και κίνητρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να δώσουν μετοχές στους εργαζομένους».
Σημείωσε δε, πως υπάρχει αισιοδοξία στον κόσμο ότι θα πάμε καλά.
«Εκλογές το 2023, είμαστε κυβέρνηση τετραετίας», επεσήμανε.

«Το νέο ασφαλιστικό θα είναι απλό και δίκαιο»

«Το νέο ασφαλιστικό θα είναι απλό και δίκαιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «πάμε σε ένα νέο σύστημα που στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης όλοι θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά.
Το συνολικό όφελος θα είναι σημαντικό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε σημαντικά την ασφαλιστική συνείδηση».
Κατά τον ίδιο, «ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ».
Δήλωσε ότι  δεν έχει αμφιβολία ότι «από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αποσύνδεση θα δούμε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων».
Για το νόμο Κατρούγκαλου, σημείωσε πως «η απόφαση του ΣτΕ μας δικαίωσε.
Εμείς θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις αποφάσεις».
Όπως είπε, «ασκήσαμε κριτική ακριβώς στα δύο σημεία τα οποία επισήμανε και το Συμβούλιο της Επικρατείας και έβγαλε το νόμο αντισυνταγματικό.
Ασκήσαμε κριτική στη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή ότι εδώ πέρα έχεις ένα νόμο ο οποίος αδικεί τελικά αυτούς οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια εργασίας, άρα πρέπει να ξαναδούμε τους συντελεστές αναπλήρωσης.
Και ασκήσαμε, επίσης, κριτική στην αδιανόητη σύνδεση των εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Λοιπόν, αυτά και τα δύο κατέπεσαν.
Άρα, δικαιωθήκαμε απόλυτα και στην πολιτική μας κριτική.
Όταν σας έλεγα, εδώ πέρα, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί, ήρθε και τον κατήργησε ουσιαστικά το ίδιο το δικαστήριο.
Εμείς, λοιπόν, θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις αποφάσεις αλλά να σας πω και κάτι;
Οι αποφάσεις είναι σωστές.
Άρα δεν είναι μία αναγκαστική προσαρμογή σε μία απόφαση του δικαστηρίου.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με το ύψος των εισφορών, κατέρρευσαν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών».από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αυτό το σύστημα κατέρρευσε».

Για τράπεζες

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τις τράπεζες και τη συνάντηση που έγινε πρόσφατα, τόνισε πως έκανε μία επισήμανση για μία σειρά από προμήθειες που θεωρεί ότι ήταν άδικες και ζήτησε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν την πολιτική τους, όπως και το έκαναν.
Για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν τη γνωρίζαμε και δεν έπρεπε ποτέ να τη γνωρίζουμε και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί, εφόσον το κρίνει, εφόσον έχει καταγγελίες, εφόσον έχει βάσιμο λόγο, να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε αγορά και να εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές που τελικά ζημιώνουν τους καταναλωτές.
Απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, άμεσα.
Φέραμε μία ηγεσία από το εξωτερικό.
Επέλεξα έναν άνθρωπο που δεν τον είχα γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου αλλά γνώριζα ότι είναι ένας ακέραιος άνθρωπος με τεράστια εμπειρία στο δίκαιο του ανταγωνισμού.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λειτουργήσει, και θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη Αρχή.
Ούτε η κυβέρνηση πρόκειται να γνωρίζει τι θα κάνει και προφανώς ούτε και οι εμπλεκόμενες εταιρείες».
Περαιτέρω, ανεφερε  πως «θα έχουμε ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Και συνολικά, βέβαια, θα δώσουμε στη δημοσιότητα εντός του επόμενου δεκαημέρου αυτό το σχέδιο το οποίο αποκαλούμε σχέδιο «Ηρακλής».
Είναι πολύ τεχνικά αυτά τα ζητήματα, είναι όμως ένα εργαλείο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από το βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.
Και η βασική δουλειά τους είναι να χρηματοδοτούν την οικονομία και να έχουμε αυτό που λέμε μια πιστοληπτική επέκταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης