Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε 20 ημέρες θα οριστικοποιηθεί ως πλειοδότης η Fortress για τα 26 δισ NPEs της Eurobank εάν δεν αλλάξει κάτι έως τότε... και 10 αλήθειες

Σε 20 ημέρες θα οριστικοποιηθεί ως πλειοδότης η Fortress για τα 26 δισ NPEs της Eurobank εάν δεν αλλάξει κάτι έως τότε... και 10 αλήθειες
Η Eurobank ξεκάθαρα προκρίνει την Fortress - Do Value για το deal των 26 δισεκ. - Η Pimco θα αποφασίσει άμεσα εάν θα κάνει την κίνηση της ή θα αποχωρήσει
Μετά την οριστικοποίηση και ψήφιση του νόμου για τον Ηρακλή, του σχεδίου για την συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος… θα ανακοινωθεί επισήμως ο πλειοδότης για τα 26 δισεκ. NPEs της Eurobank… ουσιαστικά σε 20 ημέρες από σήμερα.
Οι δύο υποψήφιοι που έχουν υποβάλλει προσφορά είναι η Do Value της Fortress Group και η Pimco.
Η Eurobank ξεκάθαρα προκρίνει την Fortress - Do Value για το deal των 26 δισεκ. - Η Pimco θα αποφασίσει άμεσα εάν θα κάνει την κίνηση της ή θα αποχωρήσει οριστικά.
Στις 12 Νοεμβρίου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank και προέκρινε την Fortress ως πιο ολοκληρωμένη προσφορά….αν και δεν το αναφέρει επίσημα, την Fortress έχει προκρίνει η Eurobank.
Όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.
Το bankingnews ανέδειξε με αποκλειστικά ρεπορτάζ τόσο τις σοβαρές εμπλοκές της Pimco στις διαπραγματεύσεις με την Eurobank, όσο και την επανεμφάνιση του Fortress στην Eurobank και σε διάστημα δύο εβδομάδων… κατάφερε και έλεγξε NPEs 9,4 δισεκ. ευρώ και ετοίμασε πρόταση στην Eurobank
Το bankingnews θα παρουσιάσει ορισμένες πτυχές της υπόθεσης που χρήζουν προσεκτικής έρευνας.

1)Η Pimco μήνες διαπραγματευόταν με την Eurobank για το πακέτο των 26 δισεκ. NPEs.
Να σημειωθεί ότι τα 26 δισεκ. NPEs δομούνται ως εξής
-Πρόγραμμα pillar στεγαστικά NPEs 2 δισεκ. ευρώ
-Πρόγραμμα Caiρο με 7,3 δισεκ. NPEs
- Πώληση του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης
-Αξιοποίηση του συνόλου των προβληματικών ανοιγμάτων της Eurobank.
Παρά τις διαπραγματεύσεις είναι αληθές ότι έχασε τις δύο προθεσμίες που είχαν τεθεί τέλη Σεπτεμβρίου και 24 Οκτωβρίου 2019.
Άρα μπορεί να ειπωθεί ότι η Pimco έχει κάνει κάποιο λάθος.

2)Όμως αναλύοντας τις προσφορές της do value θυγατρικής της Fortress και της Pimco εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι διαφορές είναι μικρές και όχι χαοτικές όπως παρουσιάζονται.
Π.χ. στο τίμημα η Fortress έδωσε 360 εκατ και η Pimco 340 εκατ ευρώ.
Η Eurobank δεν έλαβε ως βασικό κριτήριο το τίμημα αλλά άλλες παραμέτρους.

3)Η Fortress – Do Value έδωσε έμφαση στην FPS στην εταιρία διαχείρισης της Eurobank και εάν τελικώς πλειοδοτήσει, θα συγχωνευθεί με την Do Value - η οποία με την σειρά της είναι θυγατρική της Fortress Group - που δραστηριοποιείται σε Ιταλία και Ισπανία αλλά όχι με εντυπωσιακές επιδόσεις.
H Pimco εμφανίστηκε με την ιδιότητα του θεσμικού επενδυτή, που διαθέτει ισχυρά κεφάλαια, ενώ η Fortress εμφανίζεται ως distress funds ως ένα private equity fund.

4)Αναφέρεται ότι ένας από τους λόγους που χάλασε το deal μεταξύ της Eurobank και της Pimco ήταν ότι έθετε πολλά θέματα ίσως όχι βασικά αλλά ικανά να δημιουργήσουν καχυποψία και προβληματισμό στην Eurobank.
Όλα αυτά τα θέματα μαζί δημιούργησαν εμπλοκές και καχυποψία στα στελέχη της Eurobank απέναντι στην Pimco.  
Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά δεν ήταν αιτία ο όρος που έθεσε ότι μπορεί να αλλάζει οποιαδήποτε στιγμή τον CEO της bad bank εάν δεν επιτυγχάνει αποδόσεις.
Να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Καλαντώνης σημερινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank θα είναι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά εκτελεστικός Πρόεδρος στην FPS που θα αναλάβει όλο αυτό το project των 26 δισεκ. NPEs.
Με βάση πληροφορίες μας ο όρος αυτός δεν είναι αφορμή για το ναυάγιο γιατί είθισται τέτοιοι όροι να αναφέρονται σε πολύπλοκές νομικές συμβάσεις.

5)Η Pimco είχε προτείνει στην Eurobank να υπάρξει 5ετής δέσμευση, το ζήτησε η Eurobank και το αποδέχθηκε η Pimco.
Μάλιστα η Pimco πρότεινε να ενταχθεί το deal με την Eurobank σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που προετοιμάζει στην Ευρώπη.

6)Ορισμένοι για να αποδομήσουν την Pimco αναφέρουν ότι είναι bond fund δηλαδή διαχειριστής κεφαλαίων με έμφαση στα ομόλογα και δεν έχει εμπειρία στην διαχείριση των NPEs.
Εάν αυτό αποτελεί επιχείρημα, τότε υπάρχει και ένα άλλο επιχείρημα.
Γιατί η Eurobank υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικότητας στις διαπραγματεύσεις με την Pimco αφού είναι fund με εξειδίκευση στα ομόλογα;
Το επιχείρημα αυτό το επικαλείται η αγορά και όχι η διοίκηση της Eurobank.

7)Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο θα το γράψουμε όσο το δυνατό πιο εκλεπτυσμένα και προσεκτικά.
Η Pimco παρέδωσε την πρόταση της μετά από μήνες ελέγχων εκατοντάδων σελίδων έχοντας ερευνήσει έως και την τελευταία λεπτομέρεια.
Η Fortress – Do Value εμφανίστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες και έκανε την ίδια δουλειά που έκανε και η Pimco σε μήνες.
Τι ακριβώς συνέβη;
Α)Μήπως η Fortress έχει πιο ικανούς αναλυτές
Β)Μήπως η Fortress επειδή έχει μεγαλύτερη εμπειρία ετοίμασε μια πρόταση και την κατέθεσε αμέσως
Γ)Μήπως όλα τα στοιχεία της Pimco δόθηκαν στην Fortress και έτσι μέσα σε 2 εβδομάδες ετοίμασε οικονομική προσφορά και ολοκληρωμένη πρόταση που όλως τυχαίως έχει κοινά στοιχεία με την Pimco.
Εμείς θα αναζητούσαμε την αλήθεια στην επιλογή Γ…

8)Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση Καραβία στην Eurobank ήθελε deal, και ήθελε ένα καλό deal για την Eurobank.
Τον πωλητή δεν μπορείς να τον επικρίνεις γιατί θέλει το καλύτερο για τους μετόχους… o διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των μετόχων του χωρίς καμία αμφιβολία.
Οι αγοραστές επιδέχονται κριτικής… όχι οι πωλητές.  
Προφανώς και έχει ευθύνη η Pimcο που έχασε την ευκαιρία της αλλά όχι ότι το Fortress – Do Value αποτελεί και την καλύτερη λύση… για να μην τρελαθούμε τελείως.
Θα παρουσιάσουμε τις πρακτικές της Fortress σε Altamira Ισπανία και DoValue στην Ιταλία και δεν είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι της Eurobank θα ενθουσιαστούν.

9)Η Eurobank είναι πολύ προσεκτική.
Ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωση της δεν ανέφερε Pimco και Fortress – Do Value αλλά ότι έχει δεχθεί προσφορές τις οποίες αξιολογεί.
Την ίδια στιγμή το παρασκήνιο είναι γνωστό Pimco και Fortress είναι οι ενδιαφερόμενοι.
Ωστόσο η Eurobank είναι πολύ προσεκτική.
Περιμένει την τελική ψήφιση του νόμου Ηρακλή ώστε εκεί θα δει τις τελικές προθέσεις της Fortress που εμφανίζεται να έχει υποβάλλει καλύτερη προσφορά από την Pimco.

10)Το βασικό ερώτημα είναι για την Eurobank ειδικά και για την Ελλάδα γενικά ποιος επενδυτής είναι καλύτερος, η Pimco που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στο χρέος και ταυτόχρονα είναι μέτοχος του 5,1% της Eurobank ή το distress funds Fortress που ήταν στην Attica Group ήρθε, είδε και απήλθε;

Η Eurobank αν σήμερα αποφάσιζε… θα επέλεγε ξεκάθαρα το Fortress ενώ η Pimco διατυπώνει την δυσαρέσκεια της.
Εάν δεν μας θέλει η Eurobank… δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αναφέρουν από την Pimco.
Όμως ένα ερώτημα θα θέσουμε ειδικά στην Eurobank για την Fortress.
Θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Fortress σε 2-3 χρόνια από σήμερα;
Ένα ρητορικό ερώτημα θέτουμε.
Η Eurobank έχει το δικαίωμα της επιλογής, έχει το δικαίωμα να επιλέξει όποιον θέλει για επενδυτή αλλά το ερώτημα είναι αυτός ο επενδυτής θα είναι η καλύτερη επιλογή μακροπρόθεσμα.

Υποσημείωση

Υπάρχουν ακόμη δύο ερωτήματα τα οποία για την ώρα θα τα κρατήσουμε για εμάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης