Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζαββός: Καινοτόμα και συστημική λύση το σχέδιο Ηρακλής για τα NPLs

Ζαββός: Καινοτόμα και συστημική λύση το σχέδιο Ηρακλής για τα NPLs
«Το σχέδιο Ηρακλής προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και αποδόσεων», υπογράμμισε ο κ. Ζαββός
Στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών αναφέρθηκε στην ομιλία του στο 21ο Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο «Capital Link Invest in Greece Forum», το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, 2019 στη Νέα Υόρκη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.
Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι το νέο σχέδιο Ηρακλής αποτελεί μια καινοτόμο και συστημική λύση η οποία, μέσω της χρήσης κρατικών εγγυήσεων, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες, να μειώσουν το βουνό των κόκκινων δανείων κατά 40%, να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.
Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτή είναι η ιδανική στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία γίνεται το νέο «παιδί θαύμα» της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών «το σχέδιο Ηρακλής προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και αποδόσεων.
Η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις και στην επανεκκίνηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του χρηματιστηρίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή ανάπτυξης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τους επενδυτές.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης στοχεύουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα για να καταστεί η Ελλάδα το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Οι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ηρακλη γιατί: α) το υπουργείο σε συνεργασία με Ευρωπαίους οργανισμούς, ΤτΕ, τράπεζες και ΤΧΣ ετοίμασε ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τόσο των τραπεζών όσο κι των επενδυτών.
Ενας Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των διαχειριστών του SPV, μέσω ενός συστήματος κινήτρων και κυρώσεων (καρότο και μαστίγιο).
Ο δεύτερος βασικός στόχος είναι να υπάρχει διαφάνεια στον τροπο λειτουργίας του Ηρακλή αλλά και βάσεις δεδομένων και πληροφοριών που θα βοηθούν τον επενδυτή να κάνει την επιλογή που ταιριάζει στο επενδυτικό προφίλ του
β) Η κυβέρνηση έχει ένα φίλο επενδυτικό προφίλ, εργάζεται γρήγορα και με συστηματικό τρόπο
γ) η Ελλάδα αναπτύσσεται με μεγαλύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς
δ) πολιτική σταθερότητα
ε) Η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τραπεζικό τομέα και για την οικονομία γενικότερα.
Μετά τον Ηρακλή έρχονται μεταρρυθμίσεις στην Κεφαλαιαγορά και στο Πτωχευτικο.
Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα το χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Ηρακλής είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Ηρακλής θα είναι το μόνο συστημικό σχέδιο αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, στο οποίο θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση για τους επόμενους 8-10 μήνες.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Ζαββός είχε πολλές συναντήσεις με κορυφαιες τράπεζες όπως η Citibank και επενδυτικους οικους
Στόχος του κ. Ζαββού είναι η προσέλκυση επενδυτών που όχι μόνο θα επενδύσουν στον Ηρακλή αλλά μέσω αυτού θα γνωρίσουν καλύτερα τον τραπεζικό τομέα και την ελληνική οικονομία.
Το μήνυμα που πέρασε στους επενδυτες είναι: Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης