Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζαββός (υφ. Οικονομικών): Το 2020 μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ

Ζαββός (υφ. Οικονομικών): Το 2020  μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ
Η υιοθέτηση του «Ηρακλή» σε χρόνο-ρεκόρ αποτελεί μια απτή απόδειξη του μεταρρυθμιστικού σοκ που επαγγέλθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, τονίζει ο Γ. Ζαββός
«Το 2020 θα αποτελέσει μια χρονιά-ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο», δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Όπως αναφέρει, «με το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο σχεδίασε, διαπραγματεύτηκε και ψήφισε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση, οι τράπεζες θα μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους κατά 30 δισ. ευρώ ή κατά 40% του συνολικού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ο κ. Ζαββός προσθέτει  ότι «η μαζική συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών, τον καθιστούν μια σημαντική επιτυχία στους πρώτους έξι μήνες του κυβερνητικού κύκλου».
Ο ίδιος εκτιμά πως η υιοθέτηση του «Ηρακλή» σε χρόνο-ρεκόρ αποτελεί μια απτή απόδειξη του μεταρρυθμιστικού σοκ που επαγγέλθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, ενώ κληθείς  να απαντήσει σχετικά με τα οφέλη του συνολικά στην ελληνική οικονομία, αναφέρει ότι «ο "Ηρακλής” θα απελευθερώσει κεφάλαια από τις τράπεζες, που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και τον Έλληνα πολίτη και μικροεπιχειρηματία […]. Ο "Ηρακλής” σπάει […] τον φαύλο κύκλο και βοηθάει τις ελληνικές τράπεζες να διαδραματίσουν τον πραγματικό τους ρόλο ως οι κύριοι πάροχοι της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Ακόμη, ο υφυπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η νομική θέση των δανειοληπτών θα παραμείνει η ίδια, πριν και μετά την υλοποίηση του νόμου και εξηγεί ότι η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες «δεν έχει άμεσα επίπτωση στο χρέος, το έλλειμμα ή το λεγόμενο "μαξιλάρι”, δηλαδή δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος».
Αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση και τις αλλαγές που προωθούνται, ο κ. Ζαββός  τονίζει πως «με το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης προωθούνται η υιοθέτηση καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, η διαφάνεια και η ακεραιότητα, που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών ώστε οι Ελληνες πολίτες να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη».
Τέλος, αναφέρεται στις κυβερνητικές αποφάσεις που αποσκοπούν στην πλήρη μεταρρύθμιση της κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, ενώ περιγράφει τις προτεραιότητες και τις ενέργειες που σχεδιάζονται στον τομέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης