Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα short funds Lansdowne, Oceanwood ποντάρουν ξανά στην αποσταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών... λόγω αυξήσεων κεφαλαίου

Τα short funds Lansdowne, Oceanwood ποντάρουν ξανά στην αποσταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών... λόγω αυξήσεων κεφαλαίου
Ποιο είναι το συμπέρασμα ότι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 – πλην Πειραιώς – οριοθετούν τα δίκαια επίπεδα των τραπεζικών μετοχών για το ορατό μέλλον.
Το σενάριο των αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου σχεδιάζουν να ξαναπαίξουν στις ελληνικές τράπεζες τα γνωστά εδώ και χρόνια short funds Lansdowne και Oceanwood.
Αν και προσεχώς μπορεί να υπάρξουν διακυμάνσεις στην στρατηγική δηλαδή μειώσεις, ακολούθως αυξήσεις και ξανά, μειώσεις, στην πράξη τα funds που σορτάρουν τις ελληνικές μετοχές σχεδιάζουν την αντεπίθεση τους.
Συγκεκριμένα
1)Θα υπερτονίσουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά την εξάλειψη των κεφαλαιακών μαξιλαριών μέσα στο 2020 θα χρειαστούν υποχρεωτικά αυξήσεις κεφαλαίου με βασικό επίκεντρο την Πειραιώς αλλά και συνολικά τις τράπεζες.
2)Οι εκδόσεις ομολογιακών tier 2 προσθέτουν κεφάλαιο, το οποίο δεν είναι ανώτατης ποιότητας.
3)Θα επιμείνουν στο DTC στην αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 16 δισεκ. αναφέροντας ότι και η ΤτΕ ανησυχεί με το ζήτημα ότι δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν την χειρότερη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς DTC.
4)Θα υποστηρίξουν ότι η οργανική κερδοφορία των τραπεζών στην Ελλάδα είναι ακόμη ισχνή, δεν μπορεί να στηρίζεται στην μείωση των προβλέψεων ή σε λογιστικοποίηση τόκων από προβληματικά δάνεια.
Τα short funds ποντάρουν ξανά στην αποσταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και το σχέδιο αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Τα short funds διαθέτουν 120 εκατ μετοχές σε ανοικτές θέσεις και θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το βασικό ερώτημα είναι οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου του 2021 σε ποιες τιμές θα πραγματοποιηθούν;
Το bankingnews έχει επισημάνει και επιμείνει σταθερά από το 2016 ότι οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τιμές υψηλότερες του 2015.
Ας δώσουμε δύο παραδείγματα.
Οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα πραγματοποιηθούν προφανώς με premium, οι τιμές δεν θα είναι υψηλότερες από τις τότε τρέχουσες.
Οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα πραγματοποιηθούν προφανώς με μεγάλο discount, π.χ. 70% από τις τότε τρέχουσες.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση όχι ανακεφαλαιοποίηση οπότε τα discount στον καθορισμό των τιμών θα είναι 25% με 35%.
Με βάση αυτές τις παραδοχές
  Η Πειραιώς για να μπορέσει να υλοποιήσει αύξηση στην τιμή του 2015 τα 6 ευρώ θα πρέπει η χρηματιστηριακή τιμή να βρίσκεται στα 8 ευρώ σενάριο αδύνατο.
Η Πειραιώς θα υλοποιήσει αύξηση όπου οι ιδιώτες μέτοχοι και το ΤΧΣ με 26% θα υποστούν dilution.
Η Εθνική είχε υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου στα 3 ευρώ το 2015, που σημαίνει ότι για να υλοποιηθεί αύξηση στα 3 ευρώ η τρέχουσα τιμή θα πρέπει να είναι 4 ευρώ δηλαδή 38% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Ποιο είναι το συμπέρασμα ότι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 – πλην Πειραιώς – οριοθετούν τα δίκαια επίπεδα των τραπεζικών μετοχών για το ορατό μέλλον.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 ήταν Πειραιώς 6 ευρώ, Eurobank 1 ευρώ πριν την απορρόφηση της Grivalia, Εθνική 3 ευρώ και Alpha bank 2 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης