Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Σκληρές μάχες Τούρκων και δυνάμεων Assad στην Ιντλίμπ - Παρατηρητής η Ρωσία

tags :
Συρία: Σκληρές μάχες Τούρκων και δυνάμεων Assad στην Ιντλίμπ - Παρατηρητής η Ρωσία
Μήνυμα Erdogan στη Μόσχα και νέες απειλές για εισβολή στη Συρία
Σκληρές μάχες καταγράφονται μεταξύ των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου της Συρίας, Bashar al Assad στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, την ώρα που η Ρωσία – που υποστηρίζει το καθεστώς του Assad – περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή.
Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan υποστήριξε ότι πέντε Τούρκοι στρατιώτες και τρία στελέχη του πολιτικού προσωπικού του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν και άλλα εννέα τραυματίστηκαν εξαιτίας βολών του πυροβολικού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ.
Παράλληλα έκανε λόγο αρχικά για «30 ως 35» νεκρούς Σύρους στρατιωτικούς στα τουρκικά αντίποινα, ενώ ο υπουργός Άμυνας H. Akar έκανε λόγο περί «εξουδετέρωσης» 76 Σύρων στρατιωτικών, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Ωστόσο, η Συρία δεν επιβεβαίωσε ότι υπέστη απώλειες, αν και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, έκανε λόγο για 13 νεκρούς στις τάξεις των συριακών δυνάμεων από τουρκικά πυρά.
Οι χθεσινές εξελίξεις σηματοδότησαν σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στην Ιντλίμπ και αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα είναι τα ρήγματα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στοιχεία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων τα οποία στάλθηκαν να ενισχύσουν τουρκικές θέσεις στην Ιντλίμπ δέχθηκαν πυρά παρά το ότι οι συντεταγμένες τους είχαν δοθεί στη Δαμασκό εκ των προτέρων.
Η Ρωσία, ο κυριότερος σύμμαχος του σύρου προέδρου Assad, ανέφερε αντίθετα πως ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικών στρατευμάτων εξαιτίας έλλειψης ενημέρωσης.
«Τουρκικά στρατεύματα μετακινούνταν τη νύχτα στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ χωρίς να έχουν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι δυνάμεις της Τουρκίας δέχθηκαν «πυρά από συριακά στρατεύματα που είχαν στόχο τρομοκράτες σε περιοχή δυτικά της Σαρακέμπ» υποστήριξε το υπ. Άμυνας της Ρωσίας, τη στιγμή που ο ΟΗΕ εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για τις μάχες και τον «μεγάλης κλίμακας εκτοπισμό αμάχων εξαιτίας της τρέχουσας επίθεσης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης μέσα στη ζώνη αποκλιμάκωσης».
Η Άγκυρα και η Μόσχα είχαν συμφωνήσει το 2018 για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ, με την οποία απετράπη ευρείας κλίμακας επιχείρηση του συριακού στρατού.
Όμως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησαν οι ίδιες δύο χώρες στην Ιντλίμπ και τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα, κατέρρευσε.

Προειδοποιήσεις Erdogan στη Μόσχα
Σε δηλώσεις του ο Erdogan υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι πλέον «αφόρητες», αναφέροντας πως η τουρκική κυβέρνηση έδειξε πολλή υπομονή στις επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
Όπως είπε ο Erdogan, ένα εκατομμύριο Σύροι πολίτες κινούνται προς τα σύνορα με την Τουρκία ενώ υπογράμμισε πως η χώρα του, που έχει υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, δεν θα δείξει «καμία ανοχή σε νέο μεταναστευτικό κύμα».
«Όσοι δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας με αυτού του είδους τις ελεεινές επιθέσεις θα συνειδητοποιήσουν πως έκαναν μεγάλο λάθος.
Η Μόσχα δεν πρέπει να μπει στον δρόμο μας» τόνισε ο Erdogan, αναφέροντας πως η τουρκική επιχείρηση στρέφεται εναντίον του συριακού καθεστώτος, όχι της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει πως «αν η κατάσταση στην Ιντλίμπ δεν εξομαλυνθεί γρήγορα, δεν θα έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να εισβάλουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης