Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 5 Μαρτίου οι συναντήσεις Enria SSM με ΤτΕ και τραπεζίτες - Θα ζητήσει μεγαλύτερα κεφαλαιακά μαξιλάρια με στόχο NPEs στο 5%

Στις 5 Μαρτίου οι συναντήσεις Enria SSM με ΤτΕ και τραπεζίτες - Θα ζητήσει μεγαλύτερα κεφαλαιακά μαξιλάρια με στόχο NPEs στο 5%
O Enria θα ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να πάρουν μέτρα ώστε να αυξήσουν τα capital buffers δηλαδή τα κεφαλαιακά μαξιλάρια ώστε να φθάσουν στην επόμενη 2ετία στο 5% NPEs που είναι ο βασικός στόχος
O επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών A. Enria θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 5 και 6 Μαρτίου όπου θα είναι ομιλητής στο Συνέδριο των Δελφών.
Στις 5 Μαρτίου θα έχει συναντήσεις με την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με επίκεντρο stress tests, μείωση NPEs και κεφαλαιακή επάρκεια.
Ο Enria ξεκάθαρα θα εστιάσει στα NPEs των ελληνικών τραπεζών και θα αναλύσει την επόμενη ημέρα μετά το πρώτο κύμα εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης των τραπεζών.
Το δεύτερο κύμα εξυγίανσης θα οδηγήσει τα NPEs των ελληνικών τραπεζών στο 5% του συνόλου των δανείων και οι τράπεζες θα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα.
Με την διαφορά όμως ότι το δεύτερο κύμα θα είναι επώδυνο και κεφαλαιακά κοστοβόρο για τις ελληνικές τράπεζες.
O Enria θα ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να πάρουν μέτρα ώστε να αυξήσουν τα capital buffers δηλαδή τα κεφαλαιακά μαξιλάρια ώστε να φθάσουν στην επόμενη 2ετία στο 5% NPEs που είναι ο βασικός στόχος για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης
Και οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να επιτύχουν τον στόχο του 5% στα NPEs.  
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πρώτο κύμα μείωσης των NPEs ύψους 35 δισεκ. ευρώ σχεδόν μηδενίζονται τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των ελληνικών τραπεζών.
Εν τω μεταξύ η Blackrock ως εκτιμητής… των προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών από πλευράς δημοσίου στο πλαίσιο ένταξης τους στο σχέδιο Ηρακλής.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρία Blackrock που έχει διεξάγει ουκ ολίγες φορές μελέτες για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε χρησιμοποιήσει ουκ ολίγε φορές την Blackrokc ενώ είχε διεξάγει και τα πρώτα stress tests πριν περάσουν στον έλεγχο της ΕΚΤ, SSM και EBA.
Ο βασικός στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο των παρεχομένων εγγυήσεων προς τις τράπεζες για τα κύρια ομόλογα senior bond θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί για τα NPEs είναι επαρκείς.
Το bankingnews είχε αναφέρει ότι άπαξ και δεν θα απαιτηθεί πρόσθετη εγγύηση… στις εγγυήσεις του δημοσίου προς τα τραπεζικά ομόλογα του σχεδίου Ηρακλής… το κράτος θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι οι προβλέψεις που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες είναι επαρκείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης