Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Schaeuble - Ferrand: Να επεκταθούν τα δημοσιονομικά εργαλεία, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού

Παρέμβαση Schaeuble - Ferrand: Να επεκταθούν τα δημοσιονομικά εργαλεία, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού
Οι Schaeuble και Ferrand παρεμβαίνουν στη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει οικονομικά στην πανδημία του κορωνοϊού
«Να σκεφτούμε πώς θα κάνουμε νέα βήματα για περισσότερη αλληλεγγύη και δημοσιονομική ολοκλήρωση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί και ότι τα κοινοβούλιά μας μπορούν να συνεισφέρουν  ώστε να διαλυθούν οι παρανοήσεις και να προχωρήσουμε μαζί», τονίζουν ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Wolfang Schaeuble και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης RichardFerrandσε κοινό τους άρθρο που φιλοξενείται στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και τη γαλλική "Les Echos".
Οι πρόεδροι των δύο εθνικών κοινοβουλίων γράφουν επίσης ότι, εξαιτίας της παρούσας κρίσης, «πρέπει να κινητοποιηθούν και να επεκταθούν με την απαραίτητη ευελιξία ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Επιπλέον πρέπει να τεθούν προσωρινά εκτός ισχύος στην παρούσα κρίση οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα χρέη».
Με αυτό τον τρόπο, οι Schaeuble και Ferrand παρεμβαίνουν στη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει οικονομικά στην πανδημία του κορωνοϊού.
Η γαλλική κυβέρνηση είναι υπέρ της δημιουργίας των λεγόμενων ομολόγων κορωνοϊού, ενώ η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απολύτως αντίθετη.
Ο Schaeuble είναι αντίθετος στην αμοιβαιοποίηση χρεών στην Ευρωζώνη. 

Η συνέντευξη Schaeuble στην Die Zeit - Τάσσεται κατά των corona bonds

Την αντίθεσή του στην έκδοση ομολόγων για τον κορωνοϊό εκφράζει ο Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Wolfgang Schaeuble, προτείνοντας την προσφυγή στον ESM.
Μετά από μακρά περίοδο σιωπής, ο Wolfgang Schaeuble εκφράζει αναλυτικά τις απόψεις του για την Ευρωζώνη- και όχι μόνο.
Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στην έκδοση ομολόγων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Όπως υποστηρίζει "τα ομόλογα για τον κορωνοϊό δεν βοηθούν σε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία.
Πραγματικά, το θέμα μας δεν είναι η αμοιβαιοποίηση χρέους.
Αυτή η συζήτηση είναι επιβλαβής".
Αντί ομολόγου, προτείνει στις ενδιαφερόμενες χώρες να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι που άλλωστε αποτελεί επίσημη θέση του Βερολίνου.
Όπως επισημαίνει "αυτός ο μηχανισμός έχει θεσπιστεί για μία τέτοια κατάσταση ανάγκης.
Εάν δεν επαρκεί ο όγκος χρηματοδότησης, μπορούμε και πρέπει να τον διευρύνουμε.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάνει ό,τι μπορεί, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, ώστε να περιορίσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης".
Αναφερόμενος πάντως στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Wolfgang Schaeuble παρατήρησε ότι ήταν σωστό να τεθεί "εκτός ισχύος" από την Κομισιόν.
Ο δημοσιογράφος της Zeit επιμένει στα ερωτήματα περί ευρω-ομολόγου.
Υπενθυμίζει μάλιστα την πρόσφατη, δραματική προειδοποίηση του Ιταλού πρώην προέδρου της Κομισιόν Romani Pronti ότι "αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί, θα εξαφανιστούμε από τον χάρτη".
Η απάντηση του Wolfgang Schaeuble:
"Η Ιταλία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.
Στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιδείξουμε αλληλεγγύη.
Μόνο έτσι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.
Αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα στους άλλους, τότε θα επιδεινωθούν και για μας.
Γι αυτό χρειαζόμαστε νέες μορφές αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα η Κομισιόν προτείνει να ‘διευρύνουμε’ τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Το θεωρώ σωστό".
Στο ερώτημα, αν η ευρωζώνη θα επιβιώσει από αυτή την κρίση, η απάντηση του κ. Schaeuble είναι λακωνική:
"Για μένα δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα".

Πάντα μάχιμος ο Schaeuble

Κάθε άλλο παρά πολιτική αποστρατεία συνεπάγεται η προεδρία της Βουλής για τον 77χρονο, ο οποίος μάλλον θα ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών και μετά τις εκλογές του 2017.
Αυτό ήταν αδύνατο, καθώς οι μετεκλογικές ζυμώσεις "κατακύρωσαν" το συγκεκριμένο υπουργείο στους σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τον Olaf Scholz.
Αλλά και έτσι ο Wolfgang Schaeuble αναλάμβανε μία σοβαρή αποστολή ως πρόεδρος της Βουλής: να τιθασεύσει, με νομικά και συνταγματικά εργαλεία, το ενισχυμένο κοινοβουλευτικά ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) και παράλληλα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Κοινοβουλίου με απώτερο στόχο τη μείωση του αριθμού των βουλευτών.
Παράλληλα, ο επί σειρά ετών έμπιστος συνεργάτης του Helmout Kohl παραμένει σημείο αναφοράς για τη χριστιανοδημοκρατική παράταξη (CDU) και συχνά εκφράζει απόψεις για ευρύτερα ζητήματα.
Ενδιαφέρουσα η απάντησή του στο ερώτημα της Zeit εάν ο ίδιος, ως πρόεδρος της Βουλής, ανησυχεί για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη Γερμανία λόγω των έκτακτων μέτρων που ισχύουν τις τελευταίες εβδομάδες.
"Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να εξουδετερώσει τη Δημοκρατία", λέει ο Wolfgang Schaeuble.
"Γι αυτό το ζήτημα η Ομοσπονδιακή Βουλή θα επαγρυπνεί.
Αλλά για όσο διαρκεί ο κίνδυνος, θα πρέπει να ζήσουμε με αυτούς τους περιορισμούς.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους θεωρεί επιβεβλημένους.
Άλλωστε η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα από μόνη της, χρειάζεται την κατανόηση των πολιτών".
Image
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης