Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φάρμακο για τη μαλάρια σκέπτεται να επιστρατεύσει ο Macron για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Φάρμακο για τη μαλάρια σκέπτεται να επιστρατεύσει ο Macron για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Ο Emmanuel Macron εξετάζει την υδροξυλοχλωροκίνη ως πιθανό φάρμακο για τον κορωνοϊό
Ένα φάρμακο για τη μαλάρια που υπάρχει εδώ και 65 χρόνια επιστρατεύει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πιστοποιώντας πως η ελπίδα προηγείται της επιστημονικής γνώσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Emmanuel Macron ταξίδεψε αεροπορικώς εκτάκτως την Πέμπτη 9 Απριλίου στη Μασσαλία, όπου είχε συνάντηση με τον Didier Raoult, έναν ερευνητή του οποίου η εργασία αφορά την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά του κορωνοϊού.
Οι ασυνήθιστες και πρωτοποριακές μελέτες του Didier Raoult κέρδισαν πρώτα τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εν λόγω φάρμακο.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ελπίδα –και πιθανώς το μάρκετινγκ- προηγείται της γνώσης των ειδικών, αν και πολλοί χορηγούν στους ασθενείς του κορωνοϊού υδροξυλοχλωροκίνη ως θεραπεία, διότι δεν έχουν κάποιο άλλο καλύτερο φαρμακευτικό σκεύασμα.
Με βάση μια μικρή αλλά ενθαρρυντική μελέτη, οι ΗΠΑ έχουν αποθηκεύσει 29 εκατομμύρια δόσεις από αυτή τη θεραπεία.
Την ίδια στιγμή, η Ινδία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές υδροξυλοχλωροκίνης.
Από την άλλη, νοσούντες στη Νιγηρία δηλητηριάστηκαν όταν έλαβαν το εν λόγω σκεύασμα, ενώ ασθενείς άλλων παθήσεων που το είχαν ανάγκη δεν το έβρισκαν προς διάθεση.
«Το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος Macron είναι ένα μήνυμα στήριξης και ελπίδας, αλλά είναι επιζήμιο για την επιστημονική κοινότητα» δήλωσε η Christine Rouzioux, ιολόγος στο Νοσοκομείο Necker στο Παρίσι και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Descartes του Πανεπιστημίου του Παρισιού.
«Ο καθηγητής Raoult έχει σίγουρα μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, αλλά η προσωπικότητα –και μόνον- δεν μπορεί να θεραπεύσει» συμπλήρωσε η ίδια.
Στο μεταξύ, ο Raoult θεωρείται λαϊκός ήρωας στη Γαλλία, για την προθυμία του να παραβεί τους κανόνες, να ασκήσει κριτική στην παριζιάνικη πολιτική και να κατηγορήσει τη φαρμακευτική βιομηχανία για την κατάσταση της έρευνας.
Οι σύμβουλοι του Προέδρου Macron, πάντως, επιμένουν πως το ταξίδι του στη Μασσαλία είχε σκοπό να καταδείξει ότι ηγέτης της χώρας είναι ανοιχτός σε ευρύ φάσμα απόψεων.
Η Sanofi, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στη Γαλλία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης σε 50 χώρες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το φάρμακο λειτουργεί και είναι ασφαλές για τον Covid-19.
Το αν το φάρμακο βοηθά ή βλάπτει τους ασθενείς του κορωνοϊού μπορεί να μην είναι σαφές για εβδομάδες ή και μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης