Διεθνή

Macron σε FT: Αναγκαία η έκδοση κοινού χρέους - Κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την άνοδο των λαϊκιστών

Macron σε FT: Αναγκαία η έκδοση κοινού χρέους - Κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την άνοδο των λαϊκιστών
Η Ευρώπη πρέπει να βάλει τον ανθρώπινο παράγοντα πάνω από την οικονομία, τονίζει στους FΤ. ο Γάλλος πρόεδρος
Ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron προειδοποίησε σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times,  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσει ως «πολιτικό εγχείρημα» αν δεν προσφέρει στήριξη σε χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν τις βοηθήσει να ανακάμψουν.
Ο Ε. Macron τόνισε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συγκρότηση ενός Ταμείου το οποίο «θα μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με κοινή εγγύηση» για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών με βάση τις ανάγκες τους και όχι με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους.
Πρόκειται για μια ιδέα στην οποία έχουν αντιταχθεί η Γερμανία και η Ολλανδία.
Η Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη με τη «στιγμή της αλήθειας» και καλείται να αποφασίσει αν είναι κάτι παραπάνω από μια οικονομική ένωση, υπογράμμισε ο κ. Macron, ο οποίος προειδοποίησε ότι η έλλειψη αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να θρέψει τον λαϊκισμό στη Νότια Ευρώπη.
«Αν δεν κατορθώσουμε να το κάνουμε αυτό τώρα, σας λέω ότι οι λαϊκιστές θα κερδίσουν, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, στην Ιταλία, στην Ισπανία, ενδεχομένως στη Γαλλία και αλλού» προειδοποίησε.
«Πιστεύω ότι η Ε.Ε. είναι ένα πολιτικό εγχείρημα.
Αν είναι ένα πολιτικό εγχείρημα, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να έχει προτεραιότητα και υπάρχει και το στοιχείο της αλληλεγγύης… η οικονομία έπεται και να μην ξεχνάμε ότι τα οικονομικά είναι μια ηθική επιστήμη» δήλωσε ο κ. Macron.
Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου μεγέθους περίπου 400 δισ. δολαρίων πέρα από την έκτακτη βοήθεια που έχει προσφέρει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι θεσμοί της ΕΕ. για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλο το μπλοκ.
Ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης στηρίζουν την πρωτοβουλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες βόρειες χώρες αντιστέκονται σθεναρά στην προοπτική της αμοιβαιοποίησης του χρέους, υποστηρίζοντας ότι θα καταστήσει τους φορολογούμενούς τους υπεύθυνους για τα δάνεια άλλων χωρών.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την άλλη Πέμπτη για να συζητήσουν το σχέδιο και άλλα έκτακτα εργαλεία.
Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι μια αποτυχία να υπάρξει συμφωνία στη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου θα προκαλούσε κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης, ο κ. Macron απάντησε πως «ναι, πρέπει να το πούμε καθαρά αυτό – και επίσης και της ευρωπαϊκής ιδέας».
«Δεν μπορείς να έχεις μια ενιαία αγορά στην οποία κάποιοι θυσιάζονται» πρόσθεσε.
«Δεν είναι πλέον δυνατό… να αναλαμβάνει το κάθε κράτος τη χρηματοδότηση για τις δαπάνες που γίνονται για τη μάχη κατά της COVID-19 και για την οικονομική ανάκαμψη» τόνισε.
Ο κ. Macron υποστήριξε ότι τα περισσότερα μέλη της ΕΕ είχαν ήδη παραβιάσει το πνεύμα των κανόνων που κατοχυρώνονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών λόγω της πανδημίας  του COVID-19.
Θα εθνικοποιήσουμε τους μισθούς και τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς σχεδόν όλων των επιχειρήσεων μας », είπε ο κ. Macron.
«Αυτό κάνουμε.
Όλες οι οικονομίες μας, συμπεριλαμβανομένων των πιο οικονομικά φιλελεύθερων το κάνουν.
Είναι ενάντια σε όλα τα δόγματα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ο κ. Macron είπε ότι βρίσκεται σε «μόνιμο διάλογο» με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Merkel και τον ολλανδό πρωθυπουργό Mark.
Θα ήταν ιστορικό λάθος να πούμε ξανά ότι «οι αμαρτωλοί πρέπει να πληρώσουν», είπε ο κ. Macron.
Υπενθύμισε το «κολοσσιαίο, θανατηφόρο λάθος» της Γαλλίας όσον αφορά τις απαιτητικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος πυροδότησε την άνοδο του λαϊκισμού  στη Γερμανία και οδήγησε στην καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Είναι το λάθος που δεν κάναμε στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», είπε.
«Το Σχέδιο Μάρσαλ, οι άνθρωποι εξακολουθούν να το συζητούν σήμερα. . . το ονομάζουμε «χρήματα ελικόπτερο» και λέμε «πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν, να κάνουμε μια νέα αρχή και να κοιτάξουμε το μέλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης