Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χωρίς χρονόμετρο η παραμονή των πελατών σε εστιατόρια και καφέ – Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Το συζητήσαμε αλλά δεν μπορεί να γίνει

Χωρίς χρονόμετρο η παραμονή των πελατών σε εστιατόρια και καφέ – Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Το συζητήσαμε αλλά δεν μπορεί να γίνει
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ.Καββαθά, το μέτρο του περιορισμού της παραμονής των πελατών ήταν κάτι που συζητήθηκε, ωστόσο είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί
Χωρίς χρονικό περιορισμό των πελατών σε εστιατόρια και καφέ αναμένεται να λειτουργήσει η εστίαση στις 25 Μαϊου (χωρίς να αποκλείεται να ανοίξουν ρολά και το Σάββατο 23 Μαΐου).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, το μέτρο του περιορισμού της παραμονής των πελατών ήταν κάτι που συζητήθηκε, ωστόσο είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί «αφού εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε τέτοια νοοτροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό εξετάζεται στην Κύπρο, ενώ όπως δήλωσε προ ημερών o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής του νησιού, Φάνος Λεβέντης, κάποιοι επιχειρηματίες κυρίως μικρών επιχειρήσεων είναι σε σκέψεις για το εάν θα προχωρήσουν σε εισαγωγή μέτρου για χρόνο παραμονής πελατών εντός των χώρων εστίασης.
Όπως τόνισε ο κύριος Λεβέντης αυτό το μέτρο δεν έχει επιβληθεί αλλά συζητείται από επιχειρηματίες οι οποίοι ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν τις ζημιές τους εξαιτίας και του γεγονότος ότι από τις 21 Μαΐου θα μπορούν να φιλοξενήσουν στους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών τους το μισό κόσμο από ότι πριν την πανδημία.
Επί ελληνικού εδάφους πάντως, από το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εστίαση περί τις 90.000, το 20% δεν θα ανοίξουν, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, ήτοι δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, είναι μουσικά μεζεδοπωλεία κλπ.
Οι επιχειρηματίες πάντως του κλάδου αναμένουν εναγωνίως το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης για την εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές.
Στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στην εστίαση περιλαμβάνονται: η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης