Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζαββός (Υφ. Οικ.): Kρίσιμη προτεραιότητα η σωστή λειτουργία του χρηματιστηρίου

Ζαββός (Υφ. Οικ.): Kρίσιμη προτεραιότητα η σωστή λειτουργία του χρηματιστηρίου
Κατατίθεται τις επόμενες μερες αυτή στη Βουλή η πρόταση του ΝΣ για την εταιρική διακυβέρνηση
Κατατίθεται στις επόμενες ημέρες στη Βουλή  η πρόταση για τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και των άλλων μεταρρυθμίσεων  που αφορούν το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Πρόκειται για μία ουσιαστική παρέμβαση που αφορά στη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
Ο αρμόδιος για τον χρηματοοικονομικό τομέα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, υπογραμμίζει οτι η ανασύνταξη τόσο του τραπεζικού τομέα όσο και του τομέα της κεφαλαιαγοράς, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για  την προσέλκυση επενδύσεων,  την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της οικονομίας. 
«Η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγορας και του χρηματιστηρίου αποτελεί κρισιμη  κυβερνητική προτεραιότητα ιδιαίτερα σ αυτήν την περίοδο όπου η χώρα θα πρέπει να προσελκύσει και πάλι τους επενδυτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση για τις ανάγκες τους.
Ωστόσο, δυστυχώς και στο πρόσφατο παρελθόν,  έχουν συμβεί σκάνδαλα που έχουν αμαυρώσει την αξιοπιστία της ελληνικης αγοράς στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Σκοπος της κυβερνησης εινσι η πλήρης ανάκτηση της αξιοπιστίας της κεφαλαιαγορας, μέσα από ένα σχέδιο ριζικών αλλαγών και αυστηρών κυρώσεων, που αφορούν στη ρύθμιση και την εποπτεία των φορέων της κεφαλαιαγορας και του Χρηματιστηρίου. 
Θα πρέπει όλοι εκείνοι οι θεσμοί και οι παράγοντες που αποτελούν τους κρίκους που συνθετουν την αλυσίδα για την άντληση κεφαλαίων από τους επενδυτές,  να λειτουργούν με υποδειγματικό τρόπο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υποχρέωση και ευθύνη για αυτή τη λειτουργία θα  έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγορας, η οποια με ενισχυμένες εξουσίες και αναδιαρθρωμενη δομή, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα πρέπει να επιτελέσει αποτελεσματικά το εποπτικο έργο της.
Η ΕΛΤΕ προβλέπεται επίσης να λειτουργεί σε στενότερη συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγορας, ωστε να μεγιστοποιηθουν οι συνεργιες  και να διασφαλίζεται ο ελεγχος και η λειτουργία των εισηγμενων εταιριων κατα τον πλεον διαφανη τροπο.
H ΕΛΤΕ και οι ορκωτοι λογιστες - ελεγκτές θα κινούνται ως πρόδρομος δείκτης για ενδεχόμενες ανωμαλίες, με την ευθύνη  να επιτελούν ευσυνείδητα το έργο τους.
Για αυτό τον λόγο, στο νέο νομοσχέδιο προσδιορίζονται πολλαπλασιες χρηματικές ποινές και κυρωσεις που ελπίζεται ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Το ίδιο το Χρηματιστήριο, ως αυτορυθμιζομενο οργανο, έχει αυξημένη πλέον υποχρέωση και ευθύνη για την εποπτεία που ασκεί στις επιχειρήσεις-μέλη του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης