Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Έως 13% η ύφεση στην Ιταλία το 2020 - Δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του χρέους

tags :
Visco (ΕΚΤ): Έως 13% η ύφεση στην Ιταλία το 2020 - Δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του χρέους
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία
«Το ΑΕΠ της Ιταλίας μπορεί φέτος να μειωθεί μέχρι και 13% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού», δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά με ουσιαστική αισιοδοξία, αναλαμβάνοντας όλοι μαζί συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ζητά μέτρα για τον περιορισμό των αποπληθωριστικών κινδύνων που προκαλούνται από τη ξαφνική διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο Visco δήλωσε ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα μπορούν να είναι ισχυρές και μεγάλης διάρκειας, απειλώντας οικονομίες με ήδη υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους που αυξάνονται μαζικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του ιταλικού χρέους.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, ο Ignazio ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίσει όλοι οι κλάδοι της οικονομίας θα επωφεληθούν από τις διευκολυντικές συνθήκες χρηματοδότησης.
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε ο κίνδυνος για χαμηλό πληθωρισμό και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας να μην μεταφραστούν σε μείωση του αναμενόμενου πληθωρισμού ή σε πιθανή επανεμφάνιση της απειλής του αποπληθωρισμού» επεσήμανε ο ίδιος.
«Επίσης, ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων κρατικού και ιδιωτικού χρέους στην ευρωζώνη, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνο κύκλο μεταξύ της πτώσης των τιμών και της συνολικής ζήτησης» συμπλήρωσε.

Ιταλία: Στο 5,3% η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά το α' 3μηνο του 2020 - Μεγαλύτερη των προβλέψεων η μείωση  

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων είναι η μείωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά το α' τρίμηνο του 2020, γεγονός που αποδίδεται στα αυστηρά περιοριστικά που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 5,3%, αναθεωρημένο από 4,7%.
Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2020 κάνουν λόγο για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 5,1% το α' τρίμηνο του 2020, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 8%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης