Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χωρίς εκπροσώπηση το ΧΑ στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Χωρίς εκπροσώπηση το ΧΑ στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση αφαιρεί από το ΧΑ τη θέση στο Δ.Σ. της Ε.Κ – Στελέχη της αγοράς κρίνουν θετική την κίνηση
Με μία βασική αλλαγή, η οποία κρίνεται θετική σύμφωνα με στελέχη της αγοράς προχωράει το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΧΑ δε θα εκπροσωπείται πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγορά και τη θέση που κατέχει σήμερα θα την λάβει ο εκπρόσωπος της  Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).
Το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά και την εταιρική διακυβέρνηση αναμένεται εδώ και μερικούς μήνες (και συνεχώς αλλάζει) και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει έχει προστεθεί αυτή η σημαντική εξέλιξη στο Δ.Σ. της Επιτροπής.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως είναι μία λογική απόφαση αφού το ΧΑ είναι μία εισηγμένη εταιρεία (ΕΧΑΕ) και δεν μπορεί την ίδια ώρα και να εποπτεύει και να εποπτεύεται.
Παράλληλα σημειώνεται πως αν τελικά πάρει τη θέση ο εκπρόσωπος της ΕΛΤΕ, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να μεταφραστεί ως αναβάθμιση του ρόλου της, την ώρα το χρηματιστήριο έχει στιγματιστεί από λογιστικά σκάνδαλα και η αγορά επιθυμεί παραδειγματική τιμωρία αλλά και εκτενέστερο έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων. Να σημειωθεί πως η αγορά ακόμα περιμένει την τιμωρία των υπευθύνων στο σκάνδαλο της Folli Follie, αλλά και την αντίδραση της MLS στα όσα έχουν δημοσιευτεί και έχουν φέρει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν ότι οι λογιστικές καταστάσεις κάποιων εισηγμένων θα πρέπει να ελεγχθούν και σημειώνουν συγκεκριμένα κονδύλια, όπως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, την υπεραξία επιχείρησης ή ακόμα και το ύψος των αποθεμάτων και των απαιτήσεων και κατά πόσο έχουν γίνει οι σωστές απομειώσεις.
Η ευθύνη πέφτει και στους ορκωτούς ελεγκτές και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αναφορικά με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται υψηλά πρόστιμα αλλά και δυνατότητα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ελεγκτικών εταιρειών και ορκωτών λογιστών.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μέσα από σύγχρονους κανόνες οι οποίοι θα προασπίζουν τα συμφέροντα των επενδυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν και αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια.
Θα δίνεται περισσότερη βάση στην καταλληλότητα των μελών, θα γίνεται έλεγχος από άτομα με γνώση και ανεξαρτησία και θα είναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. μιας εταιρείας.
Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστούν και να εφαρμοστούν ορθά στην πράξη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης