Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις αγορές με 18μηνα έντοκα το ελληνικό Δημόσιο για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης

Στις αγορές με 18μηνα έντοκα το ελληνικό Δημόσιο για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης
Τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία (πρόγραμμα SURE) θα αρχίσουν να εισρέουν στην Ελλάδα μετά τον Ιούλιο
Στον κουμπαρά των διαθεσίμων θα καταλήξουν τα 3 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε στις 9 Ιουνίου 2020 η κυβέρνηση από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου με το ύψος του μαξιλαριού των εσόδων να διαμορφώνεται πλέον στα 38 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο δανεισμός από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  (ΟΔΔΗΧ) θα συνεχιστεί δείγμα των μεγάλων αναγκών που έχει το κράτος για την χρηματοδότηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης.  
Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 18 μηνών.
Είναι η πρώτη φορά που το Δημόσιο εξετάζει να βγει στις αγορές με ένα νέο έντοκο γραμμάτιο για να αντλήσει μεγαλύτερη ρευστότητα σε μια χρονιά με έξτρα δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό.
Έχοντας ήδη δοκιμάσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα με τις εκδόσεις 15ετών και 7ετών ομολόγων, τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο αντιστοίχως, στον ΟΔΔΗΧ έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την έκδοση των νέων ελληνικών τίτλων.

Συνολικά για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εκδόσεις ύψους έως και 14 δισ. ευρώ που θα κρατήσουν όρθια την χώρα καθώς τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία (πρόγραμμα SURE) θα αρχίσουν να εισρέουν στην Ελλάδα μετά τον Ιούλιο ενώ οι πόροι, ύψους 32 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν την άνοιξη του 2021.
Οι επόμενοι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, θεωρούνται, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών «κομβικοί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ τα πρώτα χρήματα που θα έρθουν στην χώρα θα είναι αυτά από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SMP’s)  ύψους 748 εκατ. ευρώ.
Η εκταμίευση θα γίνει τέλος Ιουνίου/αρχές Ιουλίου μετά το πράσινος φως που θα ανάψει το Eurogroup της Πέμπτης 12 Ιουνίου 2020 και είναι μία σημαντική ανάσα για τον προϋπολογισμό, ο οποίος τον Ιούνιο πρέπει να περάσει τον κάβο με τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής εκταμιεύοντας 1,4 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.
Ο Ιούλιος είναι ένας ακόμη δύσκολος μήνας για το κράτος αφού θα πρέπει να πληρωθούν τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που επιβεβαιώνει την ανάγκη ότι η χώρα θα πρέπει να βγει αναγκαστικά στις αγορές για να βρει αυτά τα λεφτά.
Μέχρις πρότινος αυτός ο λογαριασμός καλύπτονταν από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο πλεόνασμα εξαϋλώθηκε εν ριπή οφθαλμού στον ενάμιση της καραντίνας με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να γεμίσουν με τρύπες (1,35 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου) και λόγω αυτού του εκτροχιασμού ο προϋπολογισμός να γυρίσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα (1,5 δισ. στο πρώτο τετράμηνο).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης