Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ευρώ και γιουάν απειλούν την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου

Scope: Ευρώ και γιουάν απειλούν την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου
Σε τροχιά αμφισβήτησης του δολαρίου ως νομίσματος διακράτησης συναλλαγματικών διαθεσίμων από τις κεντρικές τράπεζες βρίσκονται το ευρώ και το γιουάν
Σε τροχιά αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας του δολαρίου βρίσκονται το ευρώ και το γιουάν, σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Bέβαια, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Κίνα θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τη χρήση των νομισμάτων τους.
Σε αυτή την περίπτωση το ευρώ και το κινεζικό γιούαν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν το δολάριο.
Ευρύτερη χρήση του ευρώ και του κινεζικού γιουάν θα παρείχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Κίνα μεγαλύτερη νομισματική, οικονομική και πολιτική αυτονομία.
Παράλληλα, θα ενίσχυε τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, με εναλλακτικές λύσεις έναντι του κυρίαρχου δολαρίου.
Το δολάριο κυριαρχεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ (AA / Stable) όσον αφορά στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους τους αλλά και στην οικονομική και πολιτική μόχλευση, αποτρέποντας την ύπαρξη οποιασδήποτε νομισματικής εναλλακτικής.
Ίσως το ευρώ αποτελεί τον βασικό αντίπαλο του δολαρίου, δεδομένου της βαρύτητας της οικονομίας της ευρωζώνης και της συνεισφοράς της τόσο στο παγκόσμιο ΑΕΠ (15%) όσο και στο εμπόριο (25%).
Μάλιστα, οι εξελίξεις έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο του ευρώ:
-Η αναβάθμιση της υποδομής των συστημάτων πληρωμών της ΕΚΤ.
-Η απόφαση της Rosneft και της Novatek (οι μεγαλύτεροι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου) να στραφούν στο ευρώ, αντί του δολαρίου, για τις συναλλαγές τους.
-Το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση του ρόλου του ευρώ.
-Η ενίσχυση της ελκυστικότητας των ευρωπαϊκών αξιών απέναντι στους επενδυτές.
Ιδιαίτερης κρισιμότητας θα είναι μια απόφαση αμοιβαιοποίησης του χρέους εντός ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Σε ό,τι αφορά το γιουάν, κρίσιμα σημεία αποτελούν η προσέλκυση κεφαλαίων, η εποπτεία και η πάταξης των χρηματοπιστωτικών αδυναμιών όπου υπάρχουν, η καθιέρωση των προσωπικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, αλλά και η βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας.
Οι εκφρασμένες σε δολάρια αξίες επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν το 61% των παγκόσμιων αποθεματικών.
Εν προκειμένω διαπιστώνεται μια μικρή υποχώρηση εν σχέσει με το 1999, οπότε οι εκφρασμένες σε δολάρια αξίες άγγιζαν το 71%.
Το μερίδιο του ευρώ είναι πολύ μικρότερο, της τάξης του 20,5%.
Η χρήση του γιουάν διπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο μετά βίας φτάνει το 2%.
Εν σχέσει με τις κεντρικές τράπεζες, το μερίδιο των χωρών μελών του ΔΝΤ που υιοθετούν το δολάριο ως «άγκυρα» συναλλαγματικής ισοτιμίας μειώθηκε στο 19,8% το 2018, από 26,5% το 2010.
Στην αγορά ενέργειας, το δολάριο εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχο νόμισμα.
Ωστόσο, η τρέχουσα εμπορική και οικονομική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εκτιμήσουν τους κινδύνους και να προετοιμαστούν για την πιθανότητα ενός πιο αδύναμου δολαρίου τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες.
Η ανάληψη δράσης για να μη χαθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης στο δολάριο είναι μείζον ζήτημα, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια κρίση ρευστότητας με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης