Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την διεθνή άνοδο, κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ +0,29% στις 646 μον. με ΜIG -21% λόγω Comer – Κρίσιμες οι 630-600 μον.

Παρά την διεθνή άνοδο, κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ +0,29% στις 646 μον. με ΜIG -21% λόγω Comer – Κρίσιμες οι 630-600 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 646 μονάδες, εντός της πρώτης στήριξης των 650-640 μονάδων και με τις 630-600 μονάδες να αποτελούν κρίσιμο σημείο στήριξης
(upd16)Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 646 μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες ...σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές οι οποίες κινούνται ανοδικά μετά το χθεσινό sell off.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι η αγορά παρά το γεγονός ότι δέχθηκε ενδοσυνεδριακά πιέσεις ειδικότερα στις τράπεζες, καταφέρε να διατηρήσει τις ανοδικές της τάσεις με εμφανή όμως τα σημάδια κόπωσης και αδυναμίας να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Marfin Investment Group (MIG) -20,98% στα 0,061 ευρώ με αυξημένο όγκο που κάλυψε το 36% του συνολικου όγκου συναλλαγών ... απόρροια των πληροφοριών ότι το deal με την ιρλανδική Comer δεν προχωρά χωρίς να  αποκλείεται το γεγονός ότι ο ιρλανδικός όμιλος μπορεί να επανέλθει στο μέλλον με νέα πρόταση και νέες παραδοχές.
Σημειώνεται ότι η Πειραιώς για τα δάνεια της MIG ζητούσε από την Comer 430-435 εκατ. ωστόσο η Comer φαίνεται ότι στην παρούσα φάση έχει κατεβάσει τον πήχη στα 350 εκατ.

Από την άλλη, ανακάμπτουν σήμερα 12/6 τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά το sell off που προκάλεσαν στη Wall Street οι φόβοι για την πορεία της ανάκαμψης και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού με τον Dax στην Γερμανία +1% και τον Dow Jones στην Wall Street +2%.
Εγκρίθηκε χθες Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 από το Eurogroup η εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα εκ των οποίων τα 640 εκατ. ευρώ είναι από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων SΜP και ANFAs και 108 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση όρων επί των δανείων του EFSF.
Η σχετική έκθεση των θεσμών έκρινε ότι η Ελλάδα, δεδομένων και των εμποδίων που έθεσε η κρίση του κορωνοϊού, έλαβε τα μέτρα που όφειλε για την τήρηση των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων ενώ αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα έχει εξαίρεση από τον κανόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα και το 2021, ο M. Centeno  αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε ενώ την ίδια θέση πήρε και ο Επίτροπος Gentiloni.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 646 μονάδες, εντός της πρώτης στήριξης των 650-640 μονάδων και τις 630-600 μονάδες να αποτελούν κρίσιμο σημείο στήριξης ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τις 350 μονάδες 
Στις τράπεζες, μετά από έντονη μεταβλητότητα, έκλεισαν όλες με θετικό πρόσημο με την Alpha Bank +1,82% και ακολούθησαν Εθνική +1,78%, Eurobank +1,44% και Πειραιώς +0,76%..
Από την άλλη, τπωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Lamda -1,99%, Τιτάνα -1,65%... ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρας +7,35% και Aegean +6,5% και οι δύο στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά πάντως αισιοδοξία, εξέφρασαν οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού roadshow της Goldman Sachs.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν τα κόκκινα δάνεια, η ποιότητα του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι προβλέψεις το κόστος κινδύνου και η ανάκαμψη.
Οι διοικήσεις των τραπεζών παραδέχθηκαν πως ο Covid τους βρήκε σε μια δύσκολη στιγμή αφού είχαν ξεκινήσει τις προσπάθειές τους για τη μείωση των NPEs ενώ θεωρούν πως τα κόκκινα δάνεια από την πανδημία θα αντιμετωπιστούν και εκτιμούν πως το 4ο τρίμηνο θα δώσει την πραγματική εικόνα της κατάστασης.
Και ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ύψος των νέων προβληματικών δανείων θα είναι 8 με 10 δισεκ. ενώ εάν συμπεριληφθούν και τα εγγυημένα δάνεια θα ανέλθουν στα 13-14 δισεκ. η έκθεση του ESM καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η bad bank της ΤτΕ με το DTC θα οδηγούσε σε απώλειες το ελληνικό δημόσιο 8 με 12,5 δισεκ.  μεταφέροντας την ζημία στο κράτος στον έλληνα φορολογούμενο.
Το 2021 θα είναι χρονιά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου όπου θα δοκιμαστούν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Εάν δεν καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου η κυβέρνηση στο πλαίσιο των χαλαρών κριτηρίων για state aid θα πρέπει να καλύψει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αυξάνοντας τα ποσοστά του στις τράπεζες, προχωρώντας δηλαδή σε προσωρινή κρατικοποίηση.
Η προσωρινή κρατικοποίηση μπορεί να είναι ο σωστός δρόμος προς την εξυγίανση, ώστε το κράτος εν συνεχεία να οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα σε πλήρη εξυγίανση και πλήρη ιδιωτικοποίηση καθώς στο μέλλον οι τράπεζες επαρκώς κεφαλαιοποιημένες θα επιτρέψουν και στο ελληνικό δημόσιο να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές και έτσι να κερδίσει και ο έλληνας φορολογούμενος.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,37% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και  το ιταλικό 10ετές στο 1,39%  και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 145 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6683 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -1,15% και Ο Γενικός Δείκτης στο -0,72%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -2,78%  ..αλλά και στο σύνολο σχεδόν  των μη τραπεζικών blue chips, με την δεικτοβαρή ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,57% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,07%.
Περί τις 11:40 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank +4,67%  ..αλλά και τα ήπια κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,93% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,06%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,29% στις 646 μονάδες έχοντας υψηλό στις 651,73 μονάδες και χαμηλό στις 638,02 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 69,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 37 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 926 χιλ. ευρώ και όγκου 639 χιλ.τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 323 χιλ. ευρώ,η Jumbo 36 χιλ. τεμάχια αξίας 572 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 646 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 650-640 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 690 μονάδες και ακολουθούν οι 710 και οι 730 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 353 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 350 μονάδων και ακολουθούν οι 330 και οι 300 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 380-385 μονάδες και ακολουθούν οι 400 μονάδες και oι 420 μονάδες

Οι χαμηλές ροές κεφαλαίων και οι αδύναμες τράπεζες στέκονται εμπόδια για την ανάκαμψη το 2021

H κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο πολύ σοβαρά εμπόδια τα οποία είναι πιθανό να αποτελούν αρνητικές εκπλήξεις στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα.
Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο σχετίζεται με την ροή χρημάτων στην οικονομία.
Ενώ οι εξαγγελίες έχουν φθάσει στα 24 δισεκ. τα πραγματικά χρήματα στην οικονομία που έχουν διοχετευθεί είναι περίπου 5 δισεκ. και δεν επαρκούν.
Η κυβέρνηση μπορεί να προβαίνει σε εκδόσεις ομολόγων και να αντλεί από την 10ετία 3 δισεκ. ή να σχεδιάζει πρόσθετες εκδόσεις 5 δισεκ. έως το Σεπτέμβριο, μπορεί να εκταμιεύονται τα 746 εκατ από τα κέρδη των ομολόγων ANFAs και προσεχώς να δοθούν και τα χρήματα από το πρόγραμμα Sure που αφορά την ανεργία… αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθυστερήσει καθώς δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει η εκταμίευση των κεφαλαίων νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Το δεύτερο  σοβαρό εμπόδιο σχετίζεται με τις τράπεζες καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα NPEs – τα προβληματικά ανοίγματα – στα 78 με 82 δισεκ. από 71 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2020 ή 68,8 δισεκ. στο τέλος του 2019.
Τα προβληματικά δάνεια θα καθηλώσουν τις τράπεζες, θα δημιουργήσουν σκηνικό εσωστρέφειας και στο τέλος θα καταστούν αναγκαίες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Τόσο η εθνική όσο και η ευρωπαϊκή bad bank προσκρούει σε πολλά εμπόδια που έχουν αναλυθεί διεξοδικά.
Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία δημιουργώντας σκηνικό φαύλου κύκλου.

H επικαιρότητα

Εκνευρισμό και αμηχανία προκάλεσε στην Άγκυρα η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για χάραξη ΑΟΖ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για συμφωνία που δικαιώνει τις τουρκικές θέσεις για περιορισμένα δικαιώματα των νησιών στο θαλάσσιο χώρο και να προαναγγέλλει γεωτρήσεις στο τμήμα που ορίζει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.
Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση και αυστηρή κατηγορώντας τον Τσαβούσογλου για επιλεκτική ανάγνωση του δικαίου της θάλασσας ενώ ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας θα έχει σοβαρές συνέπειες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα ευελπιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα θα πάρει επιτέλους θέση και στην τουρκική προκλητικότητα.
Τουλάχιστον αυτό επιδίωξε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Βέλγο πολιτικό, Charles Michel.
Κύριο θέμα της συζήτησης που είχαν οι δύο άνδρες ήταν η προπαρασκευή της τηλεδιάσκεψης που θα έχουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 Ιουνίου, στην οποία θα ληφθούν, όπως προσδοκούμε, οι τελικές αποφάσεις για το λεγόμενο πολυετές πλαίσιο 2021 - 2027 και βεβαίως το Ταμείο Ανάπτυξης από το οποίο περιμένει πολλά η χώρα μας.
Σχέδιο - ανάσα για τις οφειλές στο Δημόσιο που δημιούργησε ο κορωνοιός αλλά και για τις φορολογικές υποχρεώσεις που θα προστεθούν στην πλάτη των πολιτών από το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανακοινώνει η κυβέρνηση πιθανότατα και σήμερα 12 Ιουνίου του 2020..
Το σχέδιο προβλέπει εξόφληση των φετινών φόρων σε πολλές μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα του φόρου εισοδήματος σε 8 (αντί των τριών διμηνιαίων που είναι σήμερα ) και του ΕΝΦΙΑ σε 6 (αντί των 5 μηνιαίων).
Οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και συσσώρευσαν νέα χρέη θα έχουν την δυνατότητα να τα εξοφλήσουν σε 12 - 24 δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Στην έκτακτη ευνοϊκή ρύθμιση ενδεχομένως να ενταχθούν και παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες έχουν αποκλειστεί από την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων.
Την ανησυχία τους εξακολουθούν να διατυπώνουν οι επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, και ενώ απομένουν μόλις τρία 24ωρα έως την ερχόμενη Δευτέρα 15/6 όταν και αναμένεται να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα και να πυκνώσουν οι διεθνείς πτήσεις.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται δεκάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση, ενώ υπάρχει φόβος για αύξηση τους τα επόμενα 24ωρα λόγω της γενικότερης χαλάρωσης των πολιτών, όπως φάνηκε και το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πολλές περιπτώσεις ανά την χώρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η πορεία της επιδημίας είναι φυσιολογική και πως δεν έχει επηρεαστεί ο περίφημος δείκτης Ρ0 για την αναπαραγωγή των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 3.088 με τους νέκρούς στους 183.

Πτωτικές τάσεις  στις ασιατικές αγορές

Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (12/6) οι σγορές της Ασίας, μετά το sell off που σημειώθηκε στη Wall Steet, εν μέσω ανησυχιών τόσο για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ όσο και για την κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά -9,8% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι πτώσης -3,8% τον Μάρτιο του 2020, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.
Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -15%, έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο -14,4%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,74%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,09% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -2,04%.

Ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το sell off.

Ανάκαμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το sell off που προκάλεσαν στη Wall Street οι φόβοι για την πορεία της ανάκαμψης και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως χθες 11 Ιουνίου 2020 οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν πτώση σχεδόν 7%, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα τους από τις 16 Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ, δραματική συρρίκνωση 20,4% κατέγραψε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο σε μηναία βάση, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού τα οποία επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η βρετανική εθνική στατιστική υπηρεσία (Office for National Statistics, ONS).
Πρόκειται για πτώση άνευ προηγουμένου, που ακολουθεί τη συρρίκνωση κατά 5,8% η οποία είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, διευκρίνισε η ONS.
H συρρίκνωση στο α΄τρίμηνο ανήλθε σε 10,4%, με τη βρετανική οικονομία να οδεύεις προς ένα από τα χειρότερα τρίμηνα όλων των εποχών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1,1%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +2%, ο S&P στο +1,8% και ο Nasdaq στο +1,7% ενώ το ETF GREC κινείται στο +4,17% (19,86 δολ.).

Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζικές μετοχές σε όλη την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ενώ τελικά στις δημοπρασίες έκλεισαν με θετικό πρόσημο.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2570 ευρώ, με άνοδο +1,78%  με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6390 ευρώ, με άνοδο +1,82%, με όγκο 16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 986 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4510 ευρώ, με άνοδο +0,76% με όγκο 951 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 634 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3952 ευρώ, με άνοδο +1,44% με όγκο 14,8 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,63 ευρώ, με άνοδο +0,48% και με κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2250 ευρώ, με άνοδο +3,69% και όγκο 529 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,92 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis, Lamda, Τιτάνας...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρας +7,35% και Aegean +6,5%.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,00 ευρώ με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση στα 8,51 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,18 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,35 ευρώ, με άνοδο +2,13% και αποτίμηση 777 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,2650 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 525 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 8,7250 ευρώ με πτώση -0,06% και αποτίμηση 2,9 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,70 ευρώ, με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 882 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 6,14 ευρώ με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 13,84 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 7,5750 ευρώ με πτώση -0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,14 ευρώ με άνοδο +2,67% και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 7,01 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 747 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε  στα 3,8250 ευρώ, με άνοδο +3,38% και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,0610 ευρώ, με πτώση -20,98% και κεφαλαιοποίηση 57 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα με το νέο 10ετές στο 1,37% εκδόθηκε 1,57% - Οριακά τα περιθώρια ανάκαμψης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 12 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, κυρίως λόγω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2020 αντλώντας 3 δισεκ. με επιτόκιο 1,57% και τρέχον επιτόκιο 1,37% αλλά και λόγω της FED που ανέφερε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια στο 0% έως το 2022 καθώς και του sell off στην Wall στις 11 Ιουνίου.  
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,37% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,39%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,45% με το αμερικανικό 10ετές 0,71% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 81 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,60 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,31% με απόδοση αγοράς 0,33% και απόδοση πώλησης 0,28%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,77% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,03%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,67 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16% με απόδοση αγοράς 1,17% και απόδοση πώλησης 1,15%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,29%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει απόδοση 1,37% με απόδοση αγοράς 1,38% με απόδοση πώληση 1,36%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 104,71 μονάδες βάσης και 1,50% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 134,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 144,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης από 184 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.683 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,45% ή 145 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και στα ιταλικά ομόλογα

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας μετά το sell off στην Wall, τις ανακοινώσεις της FED ότι θα κρατήσει για 2 χρόνια τα επιτόκια παρέμβασης στο 0% αλλά και τις συνεχείς εκδόσεις ομολόγων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 12 Ιουνίου 2020 στο 1,39%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/6/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,56% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,59% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,39% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,98%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης