Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ύφεση 6,7%, χρέος 134,4% και δημοσιονομικό έλλειμμα 6,4% το 2020 για την Πορτογαλία

Fitch: Ύφεση 6,7%, χρέος 134,4%  και δημοσιονομικό έλλειμμα 6,4% το 2020 για την Πορτογαλία
Η παραίτηση του Mario Centeno δεν θα μεταβάλει την οικονομική πολιτική της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τη Fitch Ratings
Η μέγγενη της αβεβαιότητας φαίνεται πως αρχίζει να σφίγγει την προοπτική της πορτογαλικής οικονομίας, με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings να «βλέπει» ύφεση 6,7%, χρέος 134,4% και δημοσιονομικό έλλειμμα 6,4% για το 2020.
Αν μη τι άλλο, η ένταση της πανδημικής κρίσης έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί από την κάθετη πτώση του τουρισμού, αφού ο κορωνοϊός δεν επέτρεψε να υπάρξουν έσοδα.
Ως απάντηση, η πορτογαλική κυβέρνηση έλαβε δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της χώρας ύψους 22 δισεκατομμύρια ευρώ (11% επί του ΑΕΠ), που αναμένεται να εκτοξεύσουν το έλλειμμα στο 6,4%, έναντι αρχικής πρόβλεψης 4%.
Για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα η Πορτογαλία θα διπλασιάσει την έκδοση ομολόγων, στα επίπεδα των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ως εκ τούτου, βάσει της πορτογαλικής κυβέρνησης, αναμένεται αύξηση του χρέους στο 134,9% επί του ΑΕΠ (αύξηση 14 μονάδων βάσης σε σχέση με το 2019), με τη Fitch να το υπολογίζει στο 133,4%.
H πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει έλλειμμα κάτω από 3% το 2021, με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί το σενάριο για ανάκαμψη ύψους 4,3%.
Ωστόσο, η ένταση και η διάρκεια της πανδημικής κρίσης προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι πορτογαλικές οικονομικές αρχές θα τηρήσουν μια συγκρατημένη και συνετή γραμμή.
Η αλλαγή της σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας μετά την παραίτηση του Mario Centeno δεν θα μεταβάλει την οικονομική πολιτική της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης