Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Απαραίτητη η κοινή δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ - Δεν μου άρεσε όταν οι Έλληνες με έβλεπαν σαν Hitler, με ψηφίζουν όμως οι Γερμανοί

Schaeuble: Απαραίτητη η κοινή δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ - Δεν μου άρεσε όταν οι Έλληνες με έβλεπαν σαν Hitler, με ψηφίζουν όμως οι Γερμανοί
Πάντα ήμουν υπέρ μιας "στενότερης" ένωσης, επειδή πιστεύω ότι η Γερμανία έχει καλύτερες ευκαιρίες για το μέλλον με μια πολιτική ένωση στην Ευρώπη
Απολογητικός αλλά σταθερός στις σκληρές του απόψεις για την οικονομία και την Ευρώπη εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο περιοδικό Der Spiegel.
«Συναισθανόμουν πάντα τους άλλους στην Ευρώπη», δηλώνει ο Schaeuble ενώ αναφερόμενος στην κακή εικόνα που είχε στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες μεταξύ των πολιτών τους, υπογραμμίζει ότι "πολλές φορές «πονάει» να βλέπει κανείς εικόνες, όπως τον εαυτό του ως Χίτλερ, αλλά πρέπει να μάθει να ζει με αυτό".
Σχολιάζοντας  τα συναισθήματά του όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ εμφανίστηκαν στην Ελλάδα αφίσες που τον παρουσίαζαν ως Χίτλερ αναφέρει ότι  «πρέπει κανείς να μάθει να ζει με αυτό, πονάει κάποιες φορές, αλλά πρέπει να το λαμβάνει υπ' όψιν.
Δεν πρέπει κανείς να απομονώνεται, αλλά να διερωτάται πάντα, αν κάνει τη δουλειά του σωστά».
Αντιλαμβάνεται όπως λέει ότι ο ίδιος δεν ανήκε στους μη δημοφιλείς πολιτικούς κατά την διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας.
«Έχω ευθύνη έναντι των πολιτών που με ψήφισαν. Φυσικά και θα ήταν ωραίο να απολάμβανα υψηλή δημοφιλία στην Βραζιλία, αλλά δεν με ψήφισαν οι Βραζιλιάνοι», λέει χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει ότι κατά την διάρκεια της κρίσης λάμβανε πολλές επιστολές από την Ελλάδα που έλεγαν:
«Γνωρίζουμε ότι υπαίτιος δεν είστε εσείς, αλλά η κυβέρνησή μας».
«Δεδομένης της ιστορίας μας (η Γερμανία), πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με τους ευρωπαίους γείτονές μας. Το πετύχαμε αρκετά καλά μετά την καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρεμπιπτόντως, είχα πάντα μεγάλη ενσυναίσθηση για τους άλλους στην Ευρώπη. Έλεγα πάντα:
Δεν θέλω πρώτα να ρωτήσω τι είναι καλό για τη Γερμανία, αλλά να συζητήσω για το ποια πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Ο γερμανός πολιτικός εκφράζει μεταξύ άλλων την ελπίδα ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Το πακέτο βοήθειας θα είναι ένα κίνητρο.

Είμαι υπέρ μιας πιο στενής Ευρωπαικής Ένωσης

Πάντα ήμουν υπέρ μιας "στενότερης" ένωσης, επειδή πιστεύω ότι η Γερμανία έχει καλύτερες ευκαιρίες για το μέλλον με μια πολιτική ένωση στην Ευρώπη», εξηγεί. Διευκρινίζει ωστόσο ότι «το να διεξάγεται αρχικά στο προσκήνιο μια ανόητη συζήτηση για το συμβολικό ζήτημα των ευρωομολόγων ήταν χαρακτηριστικό» και τονίζει: «Ήμουν πάντα ενάντια στην κοινή ευθύνη χωρίς από κοινού απόφαση.
Αλλά είμαι πολύ υπέρ της ισορροπίας μεταξύ των οικονομικά ισχυρότερων και των ασθενέστερων μελών. Γι' αυτό η πρόταση της Καγκελαρίου Merkel και του Γάλλου Προέδρου Macron είναι εξαιρετική».
Τάσσεται μάλιστα υπέρ της κίνησης της ΕΕ προς την κατεύθυνση κοινών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών και υπενθυμίζει ότι στην φάση της ίδρυσης της Νομισματικής Ένωσης διεξαγόταν ήδη η συζήτηση σχετικά με το εάν ένα ενιαίο νόμισμα μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτική ένωση. «Και δεν ήταν μόνο οι οικονομολόγοι που γνώριζαν ότι ένα κοινό νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική θα αντιμετωπίσει δυσκολίες», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά όμως την ιδέα της δημιουργίας των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», προειδοποιεί ότι πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός εάν θέλει να προωθήσει την Ευρώπη.
«Και εγώ έχω γίνει πιο επιφυλακτικός σε σχέση με αυτό. Το διδάχθηκα στη διάρκεια δεκαετιών», δηλώνει.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις Macron στην αρχή της θητείας του για το μέλλον της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Bundestag παραδέχεται μεν ότι θα έπρεπε να είχαν απαντηθεί «πιο γρήγορα και πιο επιθετικά» από το Βερολίνο, αλλά τονίζει και τις διαφορετικές παραδόσεις των δύο χωρών, οι οποίες, όπως λέει περιορίζουν το περιθώριο άσκησης πολιτικής.
«Όποιος είναι απρόσεκτος στο σημείο αυτό, θα αποτύχει ή θα προσφέρει ευρύ πεδίο δράσης στις λαϊκιστικές δυνάμεις και στους δημαγωγούς. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι δίκαιο να πω ότι οφείλεται στη Γερμανία το γεγονός ότι ο Macron δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τους στόχους του.
Είναι η διστακτική αντίδραση στη Γερμανία η αιτία για τα "Κίτρινα Γιλέκα" στη Γαλλία; Όταν δεν καταφέρνει κανείς να επιλύει ένα πρόβλημα, αναζητά ευχαρίστως την ευθύνη σε άλλους», δηλώνει ο Schaeuble.
Αναφερόμενος στο «φρένο χρέους» για την Γερμανία και στο «δόγμα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ("Schwarze Null"), ο Schaeuble αιφνιδιάζει δηλώνοντας «μεγάλος οπαδός της διδασκαλίας του Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος ζητά από το κράτος να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στην οικονομία σε περιόδους κρίσης» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις τόσο σοβαρής μείωσης της ζήτησης.
«Αλλά και σε καλές οικονομικές περιόδους πρέπει να μειώνει και πάλι τα ελλείμματα.
Εάν δεν είχε γίνει τόσο καλή διαχείριση στην οικονομία κατά τις προηγούμενες εκλογικές περιόδους, δεν θα υπήρχαν τώρα τα απαραίτητα περιθώρια», επισημαίνει με νόημα.
Ο Schaeuble συμβουλεύει ακόμη την γερμανική πολιτική σκηνή να μην προσεγγίζει με υπεροψία όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή στις ΗΠΑ, μετά την δολοφονία του George Floyd.
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης